Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hod za nerođenu djecu kontra hoda za ljudska prava

25.05.2019. 11:25
Hod za nerođenu djecu kontra hoda za ljudska prava


Jutros se od 10 sati na ruti od Obale kneza Branimira (kod mosta), preko Gradskog mosta, put Narodnog trga, Širokom ulicom prema Forumu održao prvi zadarski Hod za život. Osim u Zadru ovaj prosvjed se istovremeno održavao i u Zagrebu i u Splitu.
I dok su sljedbenici Hoda za život propagirali svoju borbu za zaštitu “najveće manjine”, nerođene djece i trudnica, ispred njih su hodali aktivisti pronoseći poruke o zaštiti žena, prava na odlučivanje o svome tijelu, prava na legalan i siguran abortus, ukratko, poruke o zaštiti ljudskih prava.
Ne treba previše objašnjavati kako su aktivisti na zadarskim ulicama popraćeni zvižducima i uvredljivim povicima.
Mnogi su se naši sugrađani promatrajući ovu “paradu” suprotstavljenih “hodača” danas zapitali kako je moguće da se u 2019. godini u jednom 3000 godina starom i po svemu uvijek naprednom gradu žele oduzimati ljudska prava na odlučivanje o svome tijelu, uskraćivati liječničke usluge te tražiti svjesno ugrožavanje ženskih života.
Mnogi su se pitali hoda li Hrvatska, pa i Zadar u smjeru Gileada, društvenog uređenja iz popularne “Sluškinjine priče” u kojima su ženama oduzeta sva teškom mukom stečena ljudska prava pretvarajući ih u prisilne “strojeve za rađanje”.
Hodaš li Zadre u tom smjeru?
Uskoro opširnije …