Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Oko tri tisuće građana sudjelovalo u Hodu za život, suprostavile im se malobrojne aktivistice

25.05.2019. 17:56
Oko tri tisuće  građana  sudjelovalo u  Hodu za život,  suprostavile  im se  malobrojne  aktivistice


Pod geslom „Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!“ u subotu ujutro u Zadru je po prvi put organiziran „Hod za život“. Nekoliko stotina sudionika koji su se u 10 sati okupili na Branimirovoj obali na početku Gradskog mosta, u 11 sati krenulo je noseći transparente i pjevajući uglavom sakralne napjeve preko gradskog mosta, Narodnog trga i Kalelarge do Foruma. Istovremeno su se nasred Gradskog mosta okupili protivnici takve inicijative, nekoliko djevojaka s transparentima „Marš iz moje maternice“, „Niste vi za život, vi ste za moć“, „Ni države ni Boga, blizu jajnika moga!“…, koje su, iako malobrojne, ostale na toj poziciji sve do Foruma. Putem ih je osiguravala policija, a pokazalo se da je to i bilo potrebno jer su dobacivanja i uvrede prolaznika, pobornika Hoda za život, započela čim su se pojavile, dok su suprotnoj opciji prigovorili tek rijetki moleći ih za malo mjesta kako bi mogli proći preko mosta.
Veličanstveni skup ljubavi i borbe
Pred sam polazak s Branimira don Marin Batur iz Zadarske nadbiskupije kazao je kako je za njega Hod za život važan te da je to veličanstveni skup ljubavi i borbe za plemenitije i humanitije društvo.
Organizatori nisu krili zadovoljstvo što se Hod za život danas održao i u Zadru, a Roko Surić kazao je kako su to jedva dočekali.
– Neki moji prijatelji prijašnjih su godina odlazili u druge gradove, a danas Hod za život imamo i u našem gradu. Presretni smo zbog toga. Glavna poruka koju Hodom za život želimo poslati je zaštita života od začeća do prirodne smrti, kako velikih tako i malih ljudi, kazao je Surić. On nije htio komentirati protivnike inicijative, već je na novinarsko pitanje samo odgovorio okupljeni u Hodu za život slave život.
– Ne znam tko je protiv života, veselimo se i družimo, a ako netko ima priliku prosvjedovati, demokratsko smo društvo i svi imamo iste šanse, pa nek prosvjeduju, rekao je Surić te je na novinarsko pitanje o podudaranju datuma s predizbornom šutnjom odgovorio da u tome ne vidi nikakav problem te da je Hod za život ranije dogovoren i to u svim većim hrvatskim gradovima.
– Neovisno je to o predizbornoj šutnji i izborima za Europski parlament. I jedna i druga stvar organizirane su posebno, pa ne vidim nikakav sukob. Ovo nije politički skup, nego skup građana i skroz smo apolitični, poručio je ovaj mladi Zadranin. Na činjenicu da je u Hrvatskoj jako puno djece koja odrastaju u siromaštvu te da se jako malo posvaja onih bez roditelja odgovorio je da je Hod za život ujedno i hodnja za dostojanstven život svakog živog bića bez obzira na spol, boju kože, vjeru ili dob.
Ovo nije politički skup
– Ako se organizira nekakav hod za jači angažman države vezan uz problematiku posvajanja i slično, mi ćemo se odazvati i na to. Ne možemo na sve strane, zaključio je Surić. Njegova kolegica Marijana Čiklić, studentica pete godine talijanskog jezika i povijesti na Sveučilištu u Zadru, osvrnula se i na pokušaj bojkotiranja kad su u toj ustanovi postavljali plakate. Kazala je kako ih je netko ubrzo nakon postavljanja skidao, no da su i oni bili uporni te ih postavljali natrag.
– Mi danas ovdje slavimo život i ovom prilikom pozivam mlade ljude koji će danas- sutra postati roditelji da nam se pridruže bilo ovdje u Zadru ili u Splitu i Zagrebu. Čiklić je kazala kako je svaki život dragocjen, pa tako i onaj djeteta začetog činom silovanja.
– Ta žena je žrtva, treba joj pružiti veliku pomoć, ali je i to dijete također žrtva. Trebamo i jaču edukaciju. Žene često ne znaju da je to što u njima raste živo biće, već smatraju da je to neka nakupina stanica ili slično. Ako smo za ubijanje djece začete silovanjem, isto smo ubili živo biće koje je još u ovom slučaju već žrtva, decidirano je ustvrdila Čiklić dodajući kako žrtva silovanja ima izbor, a on je po njoj davanje djeteta na posvajanje. Za slabu zainteresiranost hrvatskih građana za usvajanje djece te činjenicu da su neželjena djeca odmah nakon poroda u nezavidnom položaju Čiklić je imala isti odgovor – kako svako dijete ima pravo na život i da nije krivo za način na koji je začeto. Složila se, međutim, da zakonska regulativa nije riješena na način da štiti žene žrtve silovanja, a niti po pitanju usvajanja, pa čak i zapošljavanja trudnica. To bi, zaključila je, trebalo svakako mijenjati.
Irena Jurjević, diplomirana pedagoginja, predstavila se kao netko tko svakodnevno radi s ženama i djecom, a istaknula je kako je i sama majka.
Znam što se ženama događa
– Ja sam netko tko iz pozadine zna što se događa, tko radi s ženama koje su zlostavljane i koje su prolazile kroz sve ove procese, kazala je Jurjević negirajući da su ona i njezine istomišljenice prepriječile put Hodu za život. Naglasila je kako one samo žele ukazati da žene nisu same. Sve ovo se događa jer je velika većina tiha, a mi ne želimo da su tihi, već da žene koje se nađu u problemu znaju da postoji netko tko se bori i misli na njih, istaknula je Jurjević.
Povorku Hoda za život koja je prema policijskim podacima okupila oko tri tisuće građana je na Forumu, ispred crkve sv. Marije, dočekala još jedna skupina mladih žena koje su protiv njihovih stavova. Svoj stav jasno su iskazale bijelim transparentom s crnim rubom na kojem je pisalo »Zabrana pobačaja osuđuje žene na smrt”, ali i samom pojavom u bijelim krvavim spavaćicama i s crnom trakom preko usta.
Djevojke su poručile kako su nezadovoljne ovim hodom koji se održava diljem Hrvatske te da im je cilj ukazati na sve posljedice i štetnosti koje zalaganje za restriktivni Zakon o pobačaju ima za žene. Podsjetile su kako u Hrvatskoj još od 80-ih godina postoji zakon koji omogućava temeljno pravo ženama da odlučuju o slobodnom rađanju djece i o prekidu trudnoće i ukazale na činjenicu da se danas, četiri desetljeća kasnije, taj zakon ne poštuje. Prigovorile su i prizivu savjesti više od polovice hrvatskih ginekologa te poručile kako je to zapravo uskraćivanje liječničke usluge na koju žene imaju temeljno pravo. Također, ukazale su i na činjenicu da cijene pobačaja rastu upravo dok se sve spomenuto događa, da raste crno tržište u takvim uvjetima, te da bi restriktivan zakon mogao za posljedicu imati da žene dolaze u nesigurne uvjete u kojima se provode pobačaji, a čime im se onda ugrožava život. Protivnice inicijative Hod za život izrazile su žaljenje što ti isti ne hodaju za djecu žrtve, poput četvero bačenih s balkona na Pagu, ali ni za prava zlostavljanih žena, odnosno za zaštitu žena i djece. Zbog svih spomenutih problema protivnice inicijative Hod za život pripremile su i zahtjev za izmjenu zakona koji su uputile Vladi i Hrvatskom saboru.
Dvostruka mjerila
– Zahtijevamo zakon koji propisuje javno financirana i dostupna kontracepcijska sredstva jer svaka žena mora imati pristup različitim metodama kontracepcije te sama odabrati koju će metodu koristiti na temelju znanstveno utemeljenih informacija. Tražimo znanstveno utemeljenu seksualnu edukaciju jer je važno da djecu i mlade učimo odgovornom seksualnom životu na temelju relevantnih informacija i suvremenih znanstvenih spoznaja, bez nabijanja osjećaja srama i krivnje. Tražimo besplatan pobačaj jer on mora postati dostupan svim ženama, neovisno o njihovom ekonomskom i društvenom statusu ili mogućnosti da odu u susjednu državu obaviti postupak, ali i pravo na informiranu odluku bez savjetovanja, čekanja i komisija kad žena želi pobačaj, kao i pravo na odabir metode pobačaj, sterilizaciju na temelju informirane odluke, ali i stroge kazne za one koji se ogluše na odredbe zakona i ukidanje prava na uskraćivanje skrbi ili tzv. priziva savjesti, jer u Hrvatskoj 2019. svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti, a posljedice snose pacijentice. S obzirom na dosadašnju praksu s postojećim Zakonom, od nadležnog ministarstva nakon izglasavanja novog zakona očekujemo da se on i provodi, zahtjevi su mladih žena okupljenih u inicijativi opozicijskih stavova od onih okupljenih u Hodu za život.