Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

25. OBLJETNICA Žilavec: Došli smo još jednom odati priznanje našem velikanu

25.05.2020. 19:26


Dvadeset petog dana svibnja Zadar se, kao i mnogi drugi gradovi širom Hrvatske i svijeta, uvijek posebno sjeti velikog Krešimira Ćosića. Jer je tog datuma prije 25 godina, 1995. u Baltimoreu, s nepunih 47 godina preminuo mnogi će se složiti najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, osvajač brojnih titula i medalja, kao i prvi Hrvat koji je primljen u američku Kuću slavnih u Springfieldu. Od tada pa do danas prošlo je jako puno vremena, čak četvrt stoljeća, no memorija na Krešu nimalo nije izblijedila. Dokazuje to prava gomila cvijeća i upaljenih svijeća koja se jučer ujutro nakupila na Višnjiku, ispod njegovog spomenika smještenog tik do dvorane koja je po njemu i nazvana.


Vratili Krešu u Zadar
Brojne su delegacije tako pohodile mjesto gdje se Krešina prisutnost nekako najviše osjeća, a među prvima su to učinili sportski djelatnici. U ime Županijskog košarkaškog saveza cvijeće su položili predsjednik Marin Vrsaljko i tajnik Milan Čanković, a Športski centar Višnjik su predstavljali direktor Denis Karlović i event menadžer Mirko Sičić. U ime kluba kojeg je Krešo najviše volio i uvijek se njemu vraćao cvijeće su položili sportski direktor Branimir Longin i direktor Željko Žilavec koji je s posebnom emocijom doživio ovu 25. obljetnicu Krešine smrti jer se konačno preklopila, nakon dugih 13 godina čekanja, s povratkom Krešinog trofeja u njegov grad.
– Danas je 25 godina otkad nas je Krešo napustio i nekako mi je sve bliže s obzirom da smo ipak ove godine osvojili Kup koji nosi njegovo ime i zapravo smo Krešu vratili u Zadar nakon dugo, dugo godina. Pogotovo nam je jako bitno da takve stvari i mlađi naraštaji prate i pamte s nadom da će mnogi od njih krenuti tim putem, da će razvijati košarku i da ćemo nadam se dobiti nekoga tko će se makar približiti veličini Krešimira Ćosića. Tako da mi je veliko zadovoljstvo uopće sjetiti se Kreše i govoriti o njemu i zato smo s ovim činom polaganja cvijeća željeli odati još jednom priznanje našem velikanu – kazao je direktor KK Zadar složivši se s konstatacijom da je Krešo bio, kako vole često kazati za njega, »čovjek ispred svog vremena«.


Neizbrisiv trag
– On je bio i sportska i ljudska veličina. Bio je vizionar koji je unio tolike promjene u košarku i s njim je došla jedna sasvim druga dimenzija shvaćanja košarke i same igre. Ostavio je neizbrisiv trag općenito u svjetskoj košarci, a o njegovoj ljudskoj veličini ne treba ni pričati.
Posebno je Krešo u srcu nosio svoj Zadar što se najbolje može iščitati iz njegove izjave koja datira iz 1969. godine dok je boravio u Provu u SAD-u. »Ja sam iz najljepšeg grada na svijetu. Grada svjetske kulture,civilizacije i kolijevke hrvatske košarke. Grada kojeg ni za što na svijetu ne bih mijenjao.«
– Zato i jest jedna posebna emocija meni osobno, klubu i vjerujem svim navijačima Zadra osvojiti Kup Krešimira Ćosića. I ne nosi to uzalud njegovo ime tako da je to nešto što svi sa guštom igraju i žele osvojiti – kazao je Žilavec.
 




I danas veliki uzor mladim igračima


Mlađe generacije igrača poput Zadrovih prvotimaca Jure Planinića i Dominica Gilberta, Krešu su mogli gledati tek posredstvom televizije i interneta, ali unatoč tom ‘hendikepu’ itekako su svjesni što je predstavljao i još uvijek predstavlja Krešimir Ćosić u svijetu košarke.
– Krešo je svakako veliko ime u cijelom svijetu, posebno u Zadru. Mislim da je svakom igraču kad se počeo baviti košarkom jedan od uzora bio naravno Krešimir Ćosić. Bio je i trener, vraćao se u Zadar uvijek kada je trebalo, tako da svakako svima nama igračima je veliki uzor – kazao je Jure Planinić o Kreši, a s njim se složio i Dominic Gilbert
– Uvijek su mi govorili kako je bio veliki košarkaš, ali i izuzetno dobar čovjek te »role model« svim ljudima u Hrvatskoj.
 


Planira se i turnir u spomen na Krešu


Šteta da se obljetnica Krešine smrti nije obilježila i na košarkaškom terenu, jer sigurno bi Krešo tako nešto kao veliki zaljubljenik u košarku i želio. Ove godine po riječima direktora KK Zadar za neuspjelu realizaciju te ideje treba kriviti koronavirus.
– U kontaktu smo sa Županijskim košarkaškim savezom i bilo je čak govora o tome da se odigra u spomen na Krešu jedan turnir mlađih uzrasnih kategorija međutim zbog situacije s koronavirusom, ostalo je sve nažalost samo na ideji. No, vjerujem u dogledno vrijeme da je i to ostvarivo te da ćemo se našeg Kreše sjetiti kroz jedan takav turnir i odati mu još jednom priznanje za sve ono što je dao kako hrvatskoj tako i svjetskoj košarci, kao i za KK Zadar te naš grad – kazao je Željko Žilavec.