Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[FOTO] BESPOVRATNA SREDSTVA Plenković Zadru uručio ugovore vrijedne 135 milijuna kuna

25.05.2020. 13:00


Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, jutros je u Zadru uručio ugovore za četiri razvojna projekta vrijedna 135 milijuna kuna, od kojih su čak 106 milijuna kuna bespovratna sredstva. Riječ je o ugovoru za prvu fazu izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno, proširenje i rekonstrukciju Ulice Franje Tuđmana, obnovu bivše crkve i samostana svetog Nikole te obnovu bivše Tehničke škole.
Premijer je u Zadar stigao s ministrima Markom Pavićem i Olegom Butkovićem te državnim tajnikom Josipom Bilaverom. Dobrodošlicu su im zaželjeli predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, dogradonačelnici Ante Babić i Jagoda Surać, dožupani Šime Vicković i Šime Mršić te gradski i županijski pročelnici.
Premijer Plenković odmah je na početku istaknuo kako mu je drago da su ponovno u Zadarskoj županiji te da se i osobno osvjedočio napretku Zadra.


Zadar jedan od najvažnijih povijesnih gradova
– Dolazeći danas iz Zagreba gledao sam koliko smo toga ostvarili u protekle četiri godine, od toga da smo Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave digli prihode županija 2017. u odnosu na 2019. za 38 posto, za gradove za 30 posto te za općine za 51 posto. Kada je kazala da želi decentralizaciju, ova je Vlada dala veće ovlasti našim županijama i više sredstava fiskalnom decentralizacijom te gradovima i općinama na taj način omogućila da budu pravi akteri u izradi projekata, njihovom koncipiranju, pa i financiranju, a isto tako dijalog koji smo intenzivno vodili ne samo kroz redoviti susret sa svim županima, već i posjetima županijama, doveo je dotle da je tih projekata zaista jako puno, poručio je Plenković, dodajući kako je u mandatu ove Vlade, kada je riječ o EU sredstvima za Zadarsku županiju, od ukupnih 2,7 milijardi, ugovorili 2,6 milijardi:
– Dakle, praktično sve što god se ugovorilo u ovoj financijskoj omotnici za Zadarsku županiju ugovorilo se u mandatu naše Vlade. Ovaj mehanizam ITU koji se odnosi na integrirana teritorijala ulaganja i koji na razini Hrvatske ima osiguranih 345 milijuna eura, za grad Zadar i županiju je jedan od onih instrumenata koji je pokazao najveći stupanj učinkovitosti. Dosad smo već potpisali Cenar za mlade i novo urbanističko rješenje za prostor oko Centra i implementaciju pametnih prometnih rješenja kroz korištenje novih tehnologija, a s ova četiri projekta koji se tiču i rekonstrukcija prometnica i ulaganja u obrazovnu infrastrukturu nadovezujemo se na ranije projekte, poručio je premijer, napominjući kako su otišli i u domenu kulture koja je posebno važna, s obzirom da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova te kako će se kroz sva četiri aspekta doprinijeti razvoju grada te na taj način i razvoju županije.


Podupiremo sve programe za županiju
Plenković je čestitao svima koji su radili na pripremi ovih projekata, napominjući kako će Vlada nastaviti podupirati sve programe vezane za Zadarsku županiju.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik Branko Dukić ističući kako je njihov zadnji susret u vijećnici znatnim dijelom bio fokusiran na aktivnosti Gradske uprave, ali i svih lokalnih partnera na projektima financiranim sredstvima EU fondova.
– Grad Zadar sudjelovao je kao nositelj ili partner u europskim projektima vrijednim preko 1,1 milijarde kuna. Dok drugi jednom godišnje dolaze u Zadar i nude nam revolucionarne ideje za razvoj našega kraja, mi danas s ovim ljudima i ovom Vladom potpisom ovih ugovora osiguravamo budućnost rasta i razvoja. Bliže nam se izbori te će se svako događanje smatrati dijelom kampanje, ali razvoj i veliki projekti ne događaju se kampanjski, što mi u Zadru dobro znamo, a u ovo krizno vrijeme potrebno je da do izražaja dolazi važnost europskih fondova. Danas oni predstavljaju jedan od važnijih čimbenika očuvanja gospodarske aktivnosti, zato smo naša proračunska planiranja u novonastaloj situaciji usmjerili upravo prema investiranju i provedbi ugovorenih EU projekata, ali i nastavku ulaganja u izgradnju javne, društvene i komunalne infrastrukture. Na taj način angažiramo lokalno i hrvatsko poduzetništvo i obrtništvo, ali i čuvamo zaposlenost. Zato nastavljamo izgradnju nove osnovne škole, dovršavamo Centar Mocire, gradimo Centar za mlade, ulažemo u komunalnu infrastrukturu, sustav odvodnje, prometnice, a čujem da danas idete i na Pelješki most, naglasio je Dukić, napominjući kako su im za ovakve projekte potrebni stabilnost i rad u kontinuitetu.




Zatvorena sjednica ŽO-a
– Danas smo tu jer su ovi projekti dio strategije Grada Zadra 2013. i 2020. godine, a vjerujem da svi moji prethodnici, pa i gospodin Božidar Kalmeta koji je pokrenuo tu strategiju, zadovoljno prate njenu realizaciju. Stabilnost i kontinuitet želim i našoj državi. Premijeru, Vi i Vaši suradnici pokazali ste da znate voditi državu i u teškim vremenima kada je zatresao, primjerice Agrokor ili danas u krizi uzrokovanoj koronavirusom, poručio je gradonačelnik Dukić.
Nazočnima su se potom obratili i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, ističući zadovoljstvo činjenicom da su ponovno u Zadru.
– U siječnju smo otvorili gradilište studentskih domova financiranih iz EU sredstava, a danas smo ovdje da se praktično konzumira cijela omotnica zadarskog ITU-aa, gdje se mehanizam pokazao vrlo uspješnim jer gradovi i općine sami definiraju prioritete. Zadarska je županija vrlo uspješna s 2,7 milijardi povučenih sredstava, EU i nacionalnih, te Grad Zadar s 1,45 milijardi kuna povučenih sredstava, naglasio je Pavić.
Nakon uručenja ugovora, premijer je sa suradnicima obišao zadarsku tržnicu te zadarski Muraj na kojemu se uređuje nova šetnica. Obišao je i zgradu bivše Tehničke škole koja će nakon obnove pripasti zadarskom Sveučilištu. Na godišnjicu smrti velikana zadarske košarke, Kreše Ćosića, položio je vijenac pred njegovim spomenikom, nakon čega je iza zatvorenih vrata održana sjednica Županijskog odbora HDZ-a.
 


 


Premijer se zahvalio gradonačelniku i županu
 
Nakon svečanog uručivanja ugovora, premijer se obratio novinarima ističući kako se zahvaljuje gradonačelniku Branku Dukiću i županu Božidaru Longinu, te ministrima Paviću i Butkoviću na pripremi i realizaciji ovih projekata:
– Svi ovi projekti pomoći će razvoju Zadra i Zadarske županije i drago mi je da na ovaj način Vlada RH koristi europske fondove kako bi pomogla regionalni razvoj Hrvatske. Europski projekti ne staju, oni su važna poluga javnih ulaganja. Učinit ćemo sve da ta poluga funkcionira da bismo krenuli na put gospodarskog opravka, pri čemu su nam izuzetno važna nova ulaganja, kazao je Plenković.


 


Licemjerje u predizbornoj kampanji
 
Komentirajući kampanju koja je, po nekima, krenula s dosta niskih udaraca unatoč Bernardićevoj najavi kako više neće govoriti o šefu HDZ-a, ali i da je Jandroković na neprimjeren način govorio o Ninu Raspudiću ulazeći i u njegove obiteljske odnose, Plenković je kazao kako nije primijetio da je "ovaj zadnji gospodin štedio bilo koga dok je bio izvan politike":
– Pa pretpostavljam da neće valjda prvi dan zaplakati. Pročitajte malo sve što je pisao o gospodinu Jandrokoviću i o meni, a za onoga tko nije razumio poruku, riječ je licemjerje, poručuje Plenković.