NEDJELJOM IZ NINA Prema nalazima rekonstruirali izgled hrvatskih ratnika 8. i 9. stoljeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Hrvatsko ranosrednjovjekovno groblje na plaži Ždrijac
Groblje na položaju Ždrijac smještenom na obali sjeverno od ninskog otočića, ima posebnu vrijednost jer je sustavno istraženo 337 grobova i oko 1000 arheoloških nalaza
ARHEOLOšKI MUZEJ ZADAR
Na lokalitetu je istraženo 337 grobova i oko 1000 arheoloških nalaza

U sklopu programa Nedjeljom iz Nina Arheološki muzej Zadar donio je jučer priču o hrvatskom ranosrednjovjekovnom groblju na ninskoj plaži Ždrijac.
Uvodno su naveli kako su za istraživanje ranog srednjeg vijeka iznimno važna groblja jer se kroz grobove i nalaze dobiva puno podataka o životu neke zajednice.
Za groblje na položaju Ždrijac smještenom na obali sjeverno od ninskog otočića istaknuli su kako ima posebnu vrijednost jer je sustavno istraženo 337 grobova i oko 1000 arheoloških nalaza. Radi se o groblju s poganskim načinom pokapanja, datiranom u 8. i prvu polovinu 9. st.
- Grobovi su uglavnom pronađeni na 0,8 do 1 m dubine i u njima se većinom nalazio po jedan pokojnik, ali zabilježeni su i grobovi s dva ili čak tri pokojnika. Pokapanje više osoba istovremeno u jednom grobu možda je posljedica stradanja u ratnim okolnostima, kultnih običaja ili epidemije neke bolesti. Tijela pokojnika bila su položena u grob iskopan u zemlji, a posebno je zanimljivo 18 grobova s drvenim ljesovima koji se zbog raspada organskog materijala nisu očuvali, ali se mogu prepoznati po ostacima željeznih čavala kojima se lijes spajao. Nalazi oružja - mač, koplja, bojni noževi i vrhovi strelica te konjaničke opreme, ostruge, pružaju vrijedne informacije prema kojima se može rekonstruirati izgled hrvatskih ratnika 8. i 9. stoljeća, naveli su dodajući kako je na tom groblju pronađeno i 146 keramičkih posuda koje su skoro sve bile cjelovite, izrađene na sporom lončarskom kolu, često ukrašene valovnicom. Posude predstavljaju grobni prilog u kojemu se nalazila popudbina za drugi svijet.
- Groblje se sustavno istraživalo u šest sezona tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina pod vodstvom Janka Beloševića, koji je rezultate u cijelosti objavio u opsežnoj monografiji »Starohrvatsko groblje na Ždrijacu u Ninu« 2007. godine. Na samom položaju su tijekom 20. stoljeća osim poznatog ranosrednjovjekovnog, istražena i groblja iz prapovijesti i antike, istaknuli su te za dolazeću nedjelju najavili obradu vrijednih i rijetkih staklenih predmeta s istog lokaliteta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)