POVRATAK U ŠKOLE Mjerenje temperature, dva velika odmora i puno radosti zbog susreta s prijateljima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U "Preradoviću" 78 posto, a u "Zadarskim otocima" 93 posto učenika
Djeca su presretna, i ponašaju se kao da je školska godina tek počela. Iako je često puta nemoguće zaustaviti dijete da se približi svom prijatelju, ipak pazimo da se distanca održava, kazala je ravnateljica Pera-Martinac, dodajući kako je zadovoljna jer se čak 78 posto učenika vratilo na nastavu te se nada kako će se početkom lipnja svi učenici vratiti u školu
Arif SITNICA
Početak razredne nastave

Jedna djevojčica koja se jučer vratila u školsku klupu, rekla je kako noć prije nije mogla zaspati od sreće jer da se osjećala kao da Božić dolazi, kazala je Stanka Pera-Martinac, ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića prvog dana povratka u školu osnovaca nižih razreda.
Naime, iako nastava završava 26. lipnja, učenici od 1. do 4. razreda jučer su pokazali radost zbog povratka na nastavu nakon popuštanja mjera protiv pandemije koronavisrusa.
Pera-Martinac izrazila je zadovoljstvo zbog povratka djece na nastavu, a djeca su se ponašala kao da je tek početak školske godine.

Nedostajale školske klupe i druženje

Kako je dalje objasnila ravnateljica, iako se nastoji održati propisana distanca na koju je upozoreno svako dijete prilikom dolaska u školu, to i nije baš uvijek moguće jer su djeca presretna što ponovno vide svoje kolege i prijatelje nakon dva mjeseca odvojenosti. Zaželjeli su se školskih klupa i redovitih susreta i druženja.
- Djeca su presretna, i ponašaju se kao da je školska godina tek počela. Iako je često puta nemoguće zaustaviti dijete da se približi svom prijatelju, ipak pazimo da se distanca održava, kazala je ravnateljica Pera-Martinac, dodajući kako je zadovoljna jer se čak 78 posto učenika vratilo na nastavu te se nada kako će se početkom lipnja svi učenici vratiti u školu.
Mali školarci, za koje su organizirana dva ulaza u školsku zgradu "Preradovića", morali su doći s izmjerenom i upisanom temperaturom u svojim bilježnicama, takozvanim "informativkama". Ravnateljica Pera-Martinac još dodaje kako kako su za djecu u ovim novim uvjetima organizirana čak dva velika odmora, te da su se djeca odmah ušaltala u nastavni program, jer da im je dosadilo učiti od kuće.
- Nastavu smo podijelili na 4 školska sata za učenike od 1. do 3. razreda, dok četvrtaši imaju malo više sati zbog izborne nastave pa će tako koji put imati i 5. sat, rekla je Pera-Martinac, dodajući kako je veliki odmor podijeljen u dva odmora tako da 1. i 2. razredi imaju odmor poslije drugog sata, dok 3. i 4. razredi na veliki odmor idu iza 3. sata kako bi im se osigurala propisana distanca.
Što se tiče ocjenjivanja, ono u "Preradoviću" neće biti previše restriktivno, kako je poručila ravnateljica, već će prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja biti više poticajno, te se neće ići na neka velika ispitivanja.

Prilikom ocjenjivanja uvažavat će se cijela situacija

- Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja je da djeca i dalje imaju jednu ocjenu iz aktivnosti i barem jednu iz jednog zahtjevnijeg rada, poručila je Pera-Martinac, ističući kako će se prilikom ocjenjivanja uvažavati cijela situacija, ali i stres kroz koji su djeca i roditelji prošli za vrijeme izolacije i nastave od doma.
Što se tiče nastave u Zadarskim otocima, kako je je ispričao Davor Barić, <span class="nanospell-typo-disabled">ravnatelj ove Osnovne škole, tamo se vratilo čak 93 posto učenika, odnosno njih 366 u matičnu školu, dok se njih 6 vratilo u područne škole na Velom Ižu i na Silbi, što su ukupno 372 učenika.
- Nastava se održava na propisanoj distanci, jer imamo velike učionice i dovoljno mjesta tako da smo odvojili stolove naših učenika koji u školsku zgradu ulaze preko dezinfekcijskog tepiha, nakon čega operu ruke i sjednu u svoje učionice, objasnio je Barić, dodajući kako ne veliki odmor učenici izlaze na dva igrališta u pratnji svojih učiteljica koje vode brigu jesu li djeca na propisanoj distanci.
Iako su roditelji dužni izmjeriti temperaturu svom školarcu prije nego ga pošalju na nastavu, u slučaju da se se iz nekog razloga temperatura djetetu ne izmjeri, kako priča ravnatelj Barić, oni u školi i za svaku sigurnost imaju bezkontaktni termometar s kojim djetetu u tom slučaju na ulazu u školu mogu izmjeriti temperaturu.
U "Zadarskim otocima", kako zaključuje ravnatelj Barić, osigurana su sva dezinfekcijska sredstva za učenike i nastavnike, tako da su djeca u školi sigurna i zaštićena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno