»PROGRAM RAZVOJA OTOKA« Pedagoški standard podignut na višu razinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Obnova zgrade OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu
Autor: 
Naša briga je razvijati i održavati standard života u onim segmentima koji su u nadležnosti Županije. Za grad Pag najbolji primjer za to su naša ulaganja u školstvo, a osim školstva značajna sredstva ulažu se u infrastrukturne projekte poput luka i cesta kao i za potpore našim poljoprivrednicima, rekao je župan Božidar Longin
ŠKOLA PAG
Škola nakon energetske obnove

Kao osnivači školskih ustanova intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Kad je u pitanju otok Pag u cjelini, standard života na otoku ne zaostaje za standardom života u drugim dijelovima županije. Naša briga je razvijati i održavati standard života u onim segmentima koji su u nadležnosti Županije. Za grad Pag najbolji primjer za to su naša ulaganja u školstvo, a osim školstva značajna sredstva ulažu se u infrastrukturne projekte poput luka i cesta kao i za potpore našim poljoprivrednicima, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin. Tome u prilog govori i činjenica da je Osnovna škola Jurja Dalmatinca u Pagu dobila novac za projekt rekonstrukcije i obnovu svoje matične zgrade.

Zgrada je bila u lošem stanju

Naime, Osnovna škola Jurja Dalmatinca u Pagu smještena je u objektu koji je izgrađen 1966. godine u skladu s pedagoškim standardima i potrebama toga razdoblja, a zgrada se sastoji od podruma, prizemlja i dva kata. Tijekom gotovo 50 godina tu stanuju dvije škole, Osnovna škola Jurja Dalmatinca koja je njezin vlasnik i Srednja škola Bartula Kašića kao korisnik prostorija.
- Osnovnu školu trenutno pohađa 238 učenika i zapošljava 32 učitelja, tri stručna suradnika, imamo kuharicu, sedam spremačica, dvojicu kućnih majstora, tajnika, računovođu. Na zgradi se u 50 godina nisu radili značajniji zahvati te je bila u lošem stanju. Fasada je opadala, krovni oluci su bili u potpunosti zahrđali i izvan funkcije, prokišnjavala je na više mjesta, a na određenim je svojim dijelovima, zbog opadanja fasade i urušavanja zidova zgrada postala opasna za učenike, djelatnike, roditelje i sve korisnike objekta, rekla je ravnateljica paške škole Željka Zubović.
Nakon što je obnovljena vanjska ovojnica zgrade, krenulo je planiranje unutarnjeg uređenja. Ono je podijeljeno u dvije faze. Prva od dvije faze je uređenje 2. kata.
Prema riječima ravnateljice Zubović, na drugom katu škole trenutno se nalaze četiri učionice. Statičkom provjerom utvrđeno je da se uklanjanjem dva nosiva zida neće narušiti statika zgrade, a izgradnjom novih pregradnih zidova dobit će se šest učionica čime će se uz postojeće četiri izgraditi dvije nove učionice, koje će svojom površinom, a prema prosječnom broju učenika u razrednom odjelu odgovarati pedagoškom standardu. Konačni rezultat po završetku građevinskih radova će biti - omogućen rad u jednoj smjeni, izmjena elektroinstalacija, uređenje podova, zidova, izmjena unutarnje stolarije te klimatizacija prostora.

Odobreni iznos 640 tisuća kuna

Projekt uređenja 2. kata zgrade matične Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag prijavljen je na natječaj »Program razvoja otoka«, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je bio otvoren od 18. veljače do 4. ožujka 2020. godine. Vrijednost projekta je procijenjena na 958.232,63 kune, od kojih Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurava 640.000,00 kuna, a Zadarska županija 318.232,63 kune. Izradu projektne dokumentacije financirao je Grad Pag.
- Otočne škole u nešto su boljoj situaciji od drugih škola, jer se u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguravaju sredstva za društvenu infrastrukturu za otoke. Tako smo prethodnih i ove godine prijavljivali projekte, a ove smo godine dobili sredstva za Osnovnu školu Jurja Dalmatinca Pag. Odobreni iznos je 640 tisuća kuna, što je pojedinačno najviši iznos dodijeljen od strane Ministarstva nekom prijavitelju, objasnio je resorni županijski pročelnik Ivan Šimunić.

Obnova ide dalje

Do potpune obnove školske zgrade u Pagu potrebno je još obnoviti prizemlje i prvi kat u kojem radi Srednja škola Bartula Kašića. Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag je u suradnji s Gradom Pagom i Zadarskom županijom već počela pripremati projektnu dokumentaciju za uređenje prizemlja, kojim će završiti obnova onog dijela zgrade koji koristi Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag.
- Vjerujem da ćemo suradnjom između Škole, Grada Paga i Zadarske županije, koja je do sada bila vrlo uspješna, u skorije vrijeme realizirati sve faze obnove zgrade paške škole čime ćemo podići pedagoški standard na vrlo visoku razinu, zaključio je pročelnik Ivan Šimunić.

 

Obnova počela prije tri godine

Projekt obnove zgrade započeo je 2017. godine, izmjenom krova. Njegova vrijednost je iznosila 1.066.416,14 kn i u cijelosti ga je financirala Zadarska županija. Godine 2019. završen je »Projekt energetska obnova zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca na adresi Ante Starčevića 10, Pag«. On je realiziran u suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 2.728.078,69 kn od čega se 893.265,62 kn sufinanciralo iz Europskog fonda za regionalni razvoj (33%), 767.325,65 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (28%), te 1.067.487,42 kn sufinancirala je Zadarska županija (39%). Energetskom obnovom su ostvareni rezultati: 1. energetski obnovljena zgrada Osnovne škole Jurja Dalmatinca; 2. smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 73,98%; 3. smanjenje razine emisije CO2 za 50,49%; 4. energetski razred zgrade škole nakon obnove je A+.

 

Do sada nastava u poslijepodnevnoj smjeni

- Realizacija ovog projekta jako je važna za podizanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada i podizanje pedagoškog standarda jer će se njome ostvariti prostorni uvjeti za rad u jednoj smjeni. To je posebno važno za sve učenike od 1. do 4. razreda u matičnoj školi, njihove učitelje i roditelje. Za njih se do sada nastava održavala uvijek u poslijepodnevnoj smjeni, a takva je organizacija rada bila na vrlo niskom stupnju pedagoškog standarda, djeca su na nastavu dolazila već umorna, pa je rad bio otežan, a rezultati slabiji. Većina roditelja ove djece je zaposlena i u jutarnjim satima kad su djeca slobodna i odmorna nisu u mogućnosti pružiti pomoć, podršku i kontrolu kod pisanja domaće zadaće pa su se one pisale u kasnim večernjim satima, što je bilo jako teško i manje učinkovito. Uređenjem prostora drugog kata poboljšat će se uvjeti rada i za učenike od 5. do 8. razreda, jer će se zamjenom električnih instalacija prostor moći klimatizirati što će u ljetnim mjesecima olakšati rad. Nadam se da će iduću školsku godinu svi učenici u Hrvatskoj započeti u školskim klupama, a učenici iz Paga konačno svi u jutarnjoj smjeni. Vjerujem i da ćemo daljnjom suradnjom škole, Grada i Županije, u skorije vrijeme, realizirati sve faze obnove zgrade paške škole čime ćemo podići pedagoški standard na vrlo visoku razinu, rekla je ravnateljica Željka Zubović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)