Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sva trojica glavnih izbornih aktera žele na predizborne debate. Škoro, doduše, ima neke posebne uvjete

25.05.2020. 08:52


S obzirom na to da će se predizborna kampanja, zbog postepidemiološke situacije, odvijati u posebnim okolnostima i neće biti nekih većih skupova, televizijske debate mogle bi imati i veću težinu te utjecaj na birače nego inače.
Dosad su u ovom stoljeću u Hrvatskoj prije parlamentarnih izbora rijetke bile debate vodećih ljudi najjačih političkih opcija, svega dvije.
I u oba slučaja sučeljavali su se isključivo predsjednici HDZ-a i SDP-a, 2003. Ivo Sanader i Ivica Račan te 2016. Andrej Plenković i Zoran Milanović. Stoga su preko vikenda aktualni čelnici ovih stranaka, Andrej Plenković i Davor Bernardić, govorili o debatama na način kao da će u njima sudjelovati samo njih dvojica. Poručivali su jedan drugom da kao zapeta puška iščekuju te dvoboje. Ali, postoje još neki akteri koji smatraju da bi za njih trebalo biti mjesta u predizbornim sučeljavanjima, prije svega Miroslav Škoro čiji Domovinski pokret u svim anketama čvrsto drži treću poziciju.
Duboki ofsajdi
– Čovjek sam koji je uvijek spreman ići na sučeljavanja. Moj stil je stil argumenata. Ovi duboki ofsajdi koje je napravio gospodin Bernardić ogromne su greške za svakog pristojnog birača. Nije dobro da on, kao ne više tako mlad čovjek, radi takve krupne greške i služi se uvredama najgore vrste, izjavio je premijer Plenković u razgovoru za subotnji broj Jutarnjeg lista.
Isti je dan predsjednik SDP-a prihvatio izazov.
– Apsolutno, ja jedva čekam da dođu sučeljavanja, da sučelimo argumente jer Andrej Plenković nema niti jedan jedini na svojoj strani. Naravno, sučelit ćemo se kada počne izborna kampanja, rekao je Bernardić za N1 televiziju.
Dakle, obojica su primarno zainteresirana za debatu »jedan na jedan«. Nisu ni Plenković ni Milanović u ljeto 2016. imali razumijevanje za predsjednika Mosta Božu Petrova, koji je iz perspektive stranke koja je na izborima 2015. osvojila čak 19 mandata tražio da makar javna televizija pozove i njega. Nakon što se to nije dogodilo, iz Mosta su ljutito priopćili da je takva odluka »duboko nedemokratska te zabrinjavajuća po razvoj demokracije i pluralizma«. Tvrdili su da je riječ o skandalu, ali Petrov ipak nije pripušten na sučeljavanje na HTV-u, kao ni na Novu tv. Danas je Škoro ta treća politička snaga o kojoj bi u značajnoj mjeri moglo ovisiti formiranje sljedeće Vlade.
Ukočen nastup
Krajem prošle godine tijekom debate predsjedničkih kandidata, Škoro je ostavio prilično blijed dojam, djelovao je nekako ukočeno i možda mu je taj nastup odnio glasove s kojima bi se plasirao u drugi izborni krug. Zato nismo bili sigurni je li on uopće zainteresiran za sučeljavanje s Plenkovićem i Bernardićem, ali u Škorinoj stranci kažu da itekako jest. Štoviše, već je pozitivno odgovorio na upit RTL televizije, ali uz određene uvjete.
Miroslav Škoro je spreman na sučeljavanje, ali uz nekoliko uvjeta – sudjelovanje naroda u postavljanju pitanja putem digitalnih platformi, ravnopravan tretman svih sudionika te nepristran i neutralan pristup organizatora – proslijedili su nam iz Domovinskog pokreta dopis što su ga uputili RTL televiziji. Nemaju u toj tv kući još definiran termim debate, pa niti njezin format i trenutačno tek ispituju raspoloženje mogućih sudionika, ali su, čini se, voljni proširiti njihov uobičajeni krug. HTV, Nova tv i ostale televizije nisu još otkrili planove za sučeljavanja. U javnosti se općenito smatra da bi Plenković dominirao u debatama s Bernardićem, da je vještiji retoričar nego predsjednik SDP-a. Ako je to ispravna procjena, onda bi Bernardiću trebalo odgovarati da u televizijskom studiju osim njega i Plenkovića bude još netko tko bi napadao premijera.
– Meni zapravo sve odgovara. Doći ću na sučeljavanja bez obzira na to tko sve u njima bio, rekao nam je Bernardić.