Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Klasičari se ponose svojim »Boljim svijetom«

25.05.2021. 10:30


Klasična gimnazija Ivana Pavla II. predstavila je 17. izdanje učeničkog časopisa »Bolji svijet«, koji je nastao u kompliciranoj i za sve teškoj pandemijskog godini.
– Ovu smo godinu počašćeni uvrštavanjem 16. izdanja časopisa »Bolji svijet« u deset najboljih školskih listova u Hrvatskoj. Prepoznata je kvaliteta, trud i motivacija učenika i profesora uključenih u pisanje časopisa. U vrijeme kada kulturna scena ne obiluje učeničkim časopisima, potičemo kreativni rad naših učenika, istaknuo je ravnatelj don Ante Sorić i podsjetio da putem časopisa prezentiraju program i rad škole za sve perspektivne učenike i njihove roditelje.


Kamo nakon Klasične?
Glavna tema ovogodišnjeg broja, uz sveprisutnu pandemiju koronavirusa je, »Kamo nakon Klasične?«, kojom se učenicima želi olakšati nastavak obrazovanja nakon završene srednje škole.
– Teme su mnogobrojne, ali su opterećene vremenom u kojem živimo. Problemi koji su se pojavili pandemijom i prelaskom na online nastavu uvelike su oblikovali mišljenja i stavove učenika ove godine. Iako se teme na prvi pogled čine negativnima, kroz cijeli je časopis provučena pozitivna misao. Pokušali smo potaknuti optimistična razmišljanja kod učenika, istaknuo je Sorić, te podsjetio kako su učenici željeli prikazati realnu sliku rada u pandemiji.
– Ove smo godine željeli predstaviti realnu sliku učeničkog života i provođenja nastavnih aktivnosti na daljinu. Upravo je zato i naslovnica časopisa skup fotografija uzetih tijekom izvođenja nastave na daljinu, u kojoj je sažeta srž života i kreativnog stvaranja u pandemiji, kaže Sorić i dodaje kako se nada da će teme u novoobjavljenom izdanju poslužiti i budućim i bivšim učenicima.
– Glavna tema ovog broja je »Kamo nakon Klasične?« Pokušali smo napraviti miks tema i mišljenja sadašnjih i bivših učenika, kako bismo učenicima što više pomogli u odabiru fakulteta nakon završetka škole. Nadam se da će se s dozom nostalgije u tekstovima pronaći i učenici koji su nas napustili i svoje obrazovanje nastavili na fakultetima diljem Hrvatske, zaključuje Sorić.


Svatko daje svoj doprinos
O radu na školskom časopisu razgovarali smo i s učenicama 2.a razreda Dorom Knežević i Lucijom Vidić.
– Pošto su se nastava, kao i rad na časopisu provodili online, u radu na časopisu smo mogle sudjelovati u ograničenom obimu. Dale smo sve od sebe, kako bi časopis bio što bolji. Rad na časopisu je vrlo zanimljiv i kreativan. Već smo počeli i raditi na sljedećem izdanju. Počeli smo dijeliti ideje i tražiti komentare od našeg mentora, rekla Knežević dok je Lucija Vidić istaknula kako je profesor Damir Sikirić odlična osoba i uvijek ima zanimljive teme.
– Sa sigurnošću mogu reći kako je cijeli tim predan radu i pršti kreativnošću. Ovogodišnje je izdanje, prema mišljenju profesora i kolega možda i najbolje do sada, ispričala je Vidić.




Teško je prilagoditi se promjenama
Učenice smo upitali i kako im je bilo nastavu pratiti preko računala.
– Iskreno, na početku je bilo vrlo teško. Nastava po Modelu B nam je vrlo teško pala, jer se nismo mogli prilagoditi promjenama u izvođenju nastave. Malo učiti u školi, pa malo učiti kod kuće narušava rutinu i volju za radom i učenjem. I sada kada smo se vratili na nastavu u školu treba nam dosta vremena da se nakon vremena provedenoga kući i ispred računala, ponovno prilagodimo uobičajenoj nastavi, objasnila je Vidić i istaknula kako je neko nastavno gradivo teško razumjeti na daljinu.
– Profesori su vrlo obazrivi i imaju puno razumijevanja za naše probleme. I njima je teško i treba im vremena sa se uhodaju u nastavne procese. Pošto nam je do kraja školske godine preostalo još četiri tjedna, ovaj nam je tjedan od presudne važnosti, jer imamo puno ispita i propitivanja. Puno je nedostataka od prošle godine, što se napose vidi u učenju grčkog i latinskog jezika. Izgubili smo ritam nastave, što je ostavilo rupe u znanju, koje treba nadoknaditi, zaključila je Vidić.