Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Učenici iz »Benje« pronašli plavo

25.05.2021. 09:30


U Kneževoj je palači jučer svečano otvorena izložba učeničkih radova Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje »Pronađi plavo«. Izložba je dio inicijative međunarodne znanstvene organizacije EU4Ocean. Provedbom projekta škola je postala dio Mreže plavih škola i dobitnica prestižnog certifikata o oceanskoj pismenosti i održivosti oceana.
Izložbu su otvorile učiteljica Sandra Tomić, te učenice šestog razreda koje su aktivno radile na osmišljavanju nastavnih sadržaja za mlađe učenike.
– Naziv projekta je »Pronađi plavo« te je prepoznat kao vrijedan projekt, zahvaljujući kojem smo postali dio europske inicijative Mreže plavih škola. Na izložbi smo pripremili najzanimljivije radove, koje su djeca napravila tijekom provedbe projekta, rekla je Tomić.


Veliki vjetar u leđa
Nakon provedenoga projekta i uključenja u Mrežu plavih škola, predstavljeni su radovi učenika Šimuna Kožičića Benje, koji su aktivno sudjelovali u projektnim aktivnostima.
– Okupili smo se na otvorenju izložbe godišnjeg projekta Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, koji predstavlja veliki vjetar u leđa za našu školu. Radi se o projektu »Plave škole«, koji je dio inicijative EU4Ocean. Cilj projekta je da se na razini Europe nastavnici i učenici uključe u projekte o osvještavanju važnosti oceanske pismenosti i kulturi poznavanja mora, istaknula je Tomić i zahvalila profesorici Mokos, koordinatorici projekta za Hrvatsku.
– Srdačno se zahvaljujemo i koordinatorici projekta za cijelu Hrvatsku profesorici Meliti Mokos, sa Sveučilišta u Zadru i udruzi Aurelia, koja promiče bioraznolikost i poticanje znanja o zaštiti prirode te svim kolegicama i kolegama koji su sudjelovali na projektu, kao i našem ravnatelju, koji nam je pružio pomoć i potporu kad god nam je to trebalo, rekla je Tomić.


Učenici za učenike
Osim učitelja, na projektu su radili i učenici viših razreda, čiji je zadatak bio da osmisle zanimljiva predavanja za mlađu djecu, koja će se baviti tematikom zaštite oceana i poticanjem oceanske pismenosti.
– Učenici 6.d razreda, kojeg mi danas predstavljamo, zajedno s učenicima nižih razreda, te s kolegama iz sedmog i osmog razreda i učenicima iz Područne škole Puntamika, zajedno smo radili na projektu za Mrežu plavih škola, rekle su učenice i istaknule kako im je naziv projekta »Pronađi plavo« došao spontano.
– Pošto je Zadar priobalni grad, naziv »Pronađi plavo« nam je došao spontano. Učenike naše škole smo zanimljivim naslovom htjeli zainteresirati za uključenje u projekt. Osim smišljanja predavanja, radili smo i na izradi edukativnih igara i plakata, s temom zaštite mora. Izradili smo i murale od plastičnih čepova, te poučnu stazu prema načelima inicijative, rekle su učenice 6.D.




Nedostaju nastavni programi o zaštiti mora
Jedna od organizatorica projekta, Sandra Tomić, istaknula je kako u nastavnim materijalima nema dovoljno tema koje se bave zaštitom mora.
– Pošto je Hrvatska pomorska zemlja, te baštini ljepotu morskih ekosistema, krenuli smo od pretpostavke kako djecu treba pobliže upoznati s problematikom zaštite oceana. Naši su kurikulumi dosta skučeni te nedostaju nastavni programi o zaštiti mora, naglasila je Tomić, i podsjetila kako je provedba programa uspjela unatoč epidemiološkim ograničenjima.
– Ove godine, zbog epidemiološke situacije nismo boravili na terenu, ali smo prošle godine proveli jednu akciju uz obalni dio. Prošetali smo obalom u blizini škole kako bi djeca uočila probleme i nepravilnosti zaštite obalnog pojasa. Jedna je učenica, koja je nadarena glazbenica, čak i napravila pjesmu na tu temu, što je poslužilo za samoedukaciju, objasnila je Tomić i naglasila kako su djeca pozitivno reagirala na promjenu u nastavi.


Pandemija nije prepreka
– Djeca o stanovnicima Jadrana i zaštićenim vrstama već jako puno znaju. To nam je bila i odskočna daska da projekt proširimo i uključimo i učenike starijih razreda. Učenici šestog razreda su tako pripremili predavanja za mlađe učenike. Djeca su uživala u promjeni u nastavnom procesu i puno su više naučila nego u redovitom programu, naglasila je Tomić, te zaključila kako ih pandemija koronavirusa nije omela u provedbi projekta.
– Europsko predstavljanje cijelog projekta zakazano je za 9. lipanj, kada ćemo primiti i službeni certifikat o uključenju u Mrežu plavih škola. Nažalost, sve će se održati u virtualnom obliku. Ali bez obzira na to, sve škole koje su uključene u projekt, imat će priliku preko internetske platforme razmjenjivati iskustva i praktične primjere, kojih ne nedostaje. Projekt se nastavlja i širi svake godine, zaključuje Tomić.