Svi žele biti u IT sektoru, nitko se ne želi baviti poljoprivredom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Na konferenciji na Sveučilištu ukazano na problem
Imamo puno neriješenog poljoprivrednog zemljišta, zakon je to još iz doba Austro-Ugarske, to je vruć krumpir, a niti jedna Vlada ne želi imati taj krumpir u rukama, no morat će se polako početi baviti time, kazao je Koletić
Marin GOSPIĆ
Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora

Mediteranska poljoprivreda u fokusu »Dalmatinke« konferencija je koja se jučer održala na Sveučilištu u Zadru, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Zadarske županije.

- Mediteranska poljoprivreda stoljećima je prisutna na ovim područjima i vrijeme je da dobije zajednički brend i identitet. Brojne su promjene, međutim, posebice kod mladih ljudi, svi žele biti u IT sektoru, nitko se ne želi baviti poljoprivredom, a to je naša budućnost, izjavio je Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Povezati poljoprivredu i turizam

Navodi kako Hrvatska doživljava velike promjene, kako po sve većem broju OPG-ova tako i u digitalnoj transformaciji. Budućnost opstanka poljoprivrede ovisi i o digitalnom znanju, o čemu je, među ostalim, bilo i riječi na jučerašnjoj konferenciji.

- Zajedno možemo više! Nedostaju inicijative - zadruge. Na gotovo svakom poljoprivrednom imanju žele imati traktor od 300 tisuća eura, što je neučinkovito, ljudi dižu kredite... Nedostaje kredibilitet, brending određenih proizvoda. U tome, doduše, kada govorimo o mediteranskoj poljoprivredi, prednjači maslinarstvo, polako kreće i vinarstvo, priča Koletić.

Na zadarskom području, smatra Koletić, treba povezati poljoprivredu i turizam. Cijene proizvoda trebaju biti veće, potrebna je zajednička prezentacija, bez obzira što svaki proizvođač ima svoju kvalitetu, no zajednička prezentacija je uspješnija. Želja mu je da ova konferencija bude tradicionalna, a Koletić kao inicijator ima namjeru dovesti Zadar na kartu Europu te 2025. organizirati Europsku konferenciju o mediteranskoj poljoprivredi upravo u Zadru.

Svaka država na Mediteranu ima svoje vrijednosti, a Hrvatska se mora posvetiti kvaliteti svojih proizvoda pa će svaka roba naći svog kupca. Najveći izazov u Hrvatskoj je potaknuti mlade ljude za poljoprivredna zanimanja.

Vrući krumpir

- Imamo puno neriješenog poljoprivrednog zemljišta, zakon je to još iz doba Austro-Ugarske, to je vruć krumpir, a niti jedna Vlada ne želi imati taj krumpir u rukama, no morat će se polako početi baviti time. Mlade za poljoprivredu možemo inspirirati da puno govorimo o njenim potencijalima, veliki poticaji slijede za stočarstvo, poticaji za mlade poljoprivrednike su se povećali s 50 na 100 tisuća eura, financira se od ograde do krajnjeg proizvoda, izjavio je Koletić.

Očekuje kako će Vlada morati napraviti rez i krenuti rješavati pitanje poljoprivrednog zemljišta, a u prilog tome ide ukrajinska kriza, nestašica hrane, povećanje cijena hrane, povećanje zabrane izvoza hrane od strane nekih država pa će Hrvatska morati postati obradiva.
Statistike pokazuju povećanje broja onih koji se bave poljoprivredom u Dalmaciji. Ne smije se zaboraviti stočarstvo u zaleđu Dalmacije, dok su perspektive za mediteransku poljoprivredu velike kao i za bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu.

- Vjerujem da postoje mladi ljudi, mlade obitelji koji žele obrađivati zemlju, ali trebamo imati vrhunske uvjete za nula kuna kako bismo naselili ta područja, dodaje.

Na konferenciji su nazočili državni tajnik Zdravko Tušek, Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo, Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Konferencija je podijeljena u pet cjelina: »Poljoprivredna strategija RH«, »Mediteranske kulture«, »Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu«, »Perspektive hrvatskog ribarstva« i »Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno