Bageri ministarstva srušili četverokatnicu

Slika korisnika admin
Jukicx
Velimir BRKIĆ
Šime Jukić sa suprugom Anicom pokazuje nekadašnji bratov objekt

Uz oblake prašine, zaglušujuću buku čvrstih hidrauličnih kliješta dvaju bagera Ministarstva prostornog uređenja, negodovanje okolnih iznajmljivača turističkih kapaciteta i turista, već dva dana, zbog viška "kvadrata" građevinska inspekcija uklanja bespravno izgrađeni objekt 65-godišnjeg investitora Josipa Jukića iz Selina s 43-godišnjim radnim stažem u Australiji. I dok golema četveroetažna betonska građevina, nadaleko atraktivne plaže Pisak, tik uz istoimeni kamp, polako nestaje u prašini, vlasnikov brat Šime Jukić iznosi bratovu stranu priče:
- Mog brata je prijavio prvi susjed kojem je smetao ovoj stambeni objekt koji je trebao osigurati životnu egzistenciju mog brata Josipa, njegove supruge i čak petero djece. Mislili su se vratiti u Hrvatsku a gdje će sad, pita se vlasnikov brat Šime Jukić, dok se Josip nalazio u Zadru kod odvjetnika koji ga zastupa u ovom slučaju.
Rješenje o uklanjanju doneseno 2005.
Nakon što su prošli rokovi u kojima se investitor trebao uskladiti sa zakonom građevinska inspekcija je 8. ožujka 2005. godine donijela rješenje o uklanjanju objekta. Riječ je objektu s četiri etaže tlocrtnog gabarita 14,20x19 metara. Sagrađen je nedaleko plaže Pisak na k.č. 5050/2 k.o. Seline. Građevinska inspekcija donijela je rješenje o uklanjanju 8. ožujka 2005. Nakon što je investitor odbio postupiti po rješenju inspekcije i sam ukloniti bespravni objekt, inspekcija je donijela zaključak o dozvoli izvršenja 13. svibnja 2005. Investitor je na zaključak podnio žalbu i ona je odbijena 21. veljače 2006. godine. Budući da on to nije učinio, u ponedjeljak je uklanjanje na trošak investitora počela tvrtka koju je angažirala inspekcija.
- Teren sa započetom gradnjom kuće brat je kupio prije 8-9 godina. Tada je ona imala građevinsku dozvolu. Međutim, moj brat ima brojno potomstvo te je postojeću kuću u izgradnji odlučio proširiti i nadograditi s još dvije etaže. Na te radove potrošio je zasigurno preko 300.000 tadašnjih njemačkih maraka. I tada kad je kuća bila ožbukana i pod krovom, na susjedovu prijavu došla je građevinska inspekcija i stavila zabranu, govori Šime pitajući zašto se proširivanje nije zabranilo u vrijeme kada su radovi trajali te zbog čega se sad ruši cijeli objekt a ne samo nadogradnja.
- Zbog toga što su srušili cijeli objekt brat u suradnji s odvjetnikom planira podignuti tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, tvrdi Šime.
Emocije su navirale i kod vlasnikove nevjeste Anice, koja je po nesnosnoj vrućini u hladu tamarisa nemoćno promatrala kako iz minute u minutu nestaje kuća "izgrađena za brojno potomstvo".
- Došli su poput duhova u pratnji policije i započeli s rušenjem, bez obavijesti, sramotno u vrijeme kad se već zahuktala ljetna turistička sezona. Turistima u obližnjim kućama i kampu ništa nije bilo jasno. Od buke i nesnosne prašine mnogi su se jednostavno spakirali i otišli. Bravo Hrvatska! Ono što nije uspjelo arkanovcima i šešeljevcima uspjelo je Hrvatskoj, sarkastično će gospođa Anica.
Turisti u bijegu
Iako u Općini Starigrad zabrana svih javnih radova stupa na snagu sa 1. srpnjem, jučer je na ovom području boravilo oko 1.600 prijavljenih gostiju.
- Nije mi ništa jasno. Od buke djeca su se prestrašila, a prašina nas je jednostavno „okupala". Iako sam dugogodišnji gost u Selina ostatak godišnjeg odmora provest ću najvjerojatnije u Istri. Izdržali smo jedan dan u ovom cirkusu, više ne možemo. Žao mi je, ispričava se Nijemac Franz dok sprema kofere u prtljažnik automobila i „glavom bez obzira" bježi od bagera, buke i prašine.
- Ne želim se uplitati u to tko je u pravu ili ne. Međutim što je ministarstvo radilo ovu zimu, ili zašto nije sve odgodilo za jesen. Osim nesnosne buke, u trenutku kad se srušio krov kuće, oblak prašine širio se više stotina metara uokolo. Nedugo potom otišli su mi gosti iz čak četiri sobe a ja ću morati obojiti cijelu kuću, jada se imenjak i prezimenjak vlasnika objekta Josip Jukić, pitajući se tko će mu nadoknaditi nastalu štetu.
Međutim, jučer je u Selinama sve utihnulo. No, ne zbog mira i tišine velikog broja turista, vlasnika okolnih kuća i turističkih objekata već zato što je bio Dan državnosti. Danas će teški strojevi i kamioni opet u pogon kako bi u potpunosti očistili teren od građevinske šute, sve na račun vlasnika srušenog stambeno-turističkog objekta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno