Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gosti su iz cijeloga svijeta, a najviše ima Francuza

Autor: Elza Radulić-Toman

24.06.2008. 22:00
Gosti su iz cijeloga svijeta, a najviše ima Francuza


Tu se većinom radi o obrazovanijim gostima, onima koji putuju ciljano, koji znaju unaprijed dosta o svojoj destinaciji, koji žele što više vidjeti.
Turistička sezona zahuktala se u Omladinskom hostelu Zadar, u kojemu vrvi od mladosti, ali ima tamo i starijih turista, što je zadnjih godina osobit trend u ovakvim vrstama turističkog smještaja diljem svijeta. S obzirom da je i ovogodišnja sezona počela nekako ranije, jer je i Uskrs bio ranije nego drugih godina i brojčani rezultati ostvareni u zadarskom “ferijalnom” su znatno bolji. Tako smo od direktorice Omladinskog hostela Zadar Irene Batur saznali da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 5.029 noćenja, a lani je u tom istom razdoblju bilo zabilježeno 3.730 noćenja.
Sve više radionica– Naš cilj je da tako dobro radimo cijele godine, ne samo sezonski, a to možemo postići organiziranjem raznih programa, što i radimo, kazala nam je direktorica, koja je i nabrojila niz programa što već žive u hostelu i dovode goste iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, Europe i svijeta.
Prilikom našega posjeta hostel je bio pun gimnazijalaca iz cijele Hrvatske, a to je samo dio učenika koji pohađaju tzv. kampuse u kojima se dodatno uči njemački jezik. Riječ je o odličnim učenicima njemačkog jezika, koji su kao takvi izabrani u svojim školama da po nekoliko dana uče njemački s profesorima iz Njemačke. Takvih radionica ima sve više, posebno je puno interesa za održavanjem sportskih radionica, najviše za košarku i nogomet. Tako će se ovdje održavati, među ostalim, kamp EURO 26, pa Ljetna akademija HSS-a i drugi skupovi mladih. U današnje vrijeme, čini se, sve je manje tradicionalnih ekskurzija, a sve više ciljanih radionica, tako da su mladi okupirani zadacima, a ostaje im dosta i slobodnog vremena, koje, naravno, najčešće troše za kupanje.
Inače, u Omladinski hostel Zadar gosti dolaze najčešće u grupama, no ima sve više i individualaca. Kad se gleda po zemljama onda je najviše Francuza, oni predvode, a potom su Nijemci te gosti iz Španjolske i Velike Britanije, a direktorica dodaje i da su se nakon zastoja opet vratili Poljaci. No, ima tamo gostiju i iz znatno udaljenijih krajeva svijeta, poput SAD-a ili Australije. Ima zanimljivih primjera, poput jednoga Nijemca koji je ove godine odlučio biciklom obići talijansku i hrvatsku obalu, a već je to učinio po baltičkim zemljama. Jedan je, pak, stigao sklopivom batelom!
Dolaze i stariji gostiOn je ljetovao u Istri i batelom plovio po Kvarneru i zapadnom zadarskome arhipelagu te se smjestio u zadarskome hostelu, odakle je opet otplovio natrag do Istre. Ima brojnih zanimljivih ljudi, gostiju ovoga objekta na Puntamici, koji je ujedno i najveći hostel u Hrvatskoj, osnovan daleke 1953. godine, kao ferijalno odmaralište. Vjerojatno i smješten na najljepšoj lokaciji.
Recimo da gosti u taj hostel stižu na razne načine, najčešće autobusima, s obzirom da Zadar baš i nema neke poželjne veze s vlakovima, kako je to u svijetu i što je zapravo najjeftini prijevoz. Britanci i Irci najviše dolaze avionima niskobudžetnog prijevoznika Ryanaira, što znači da koriste vrlo jeftin zračni prijevoz i u Zadru vrlo jeftin smještaj. Tu se većinom radi o obrazovanijim gostima, onima koji putuju ciljano, koji znaju unaprijed dosta o svojoj destinaciji, koji žele što više vidjeti. Zato gosti zadarskoga hostela najčešće obilaze okolne nacionalne parkove, detaljno pregledaju Zadar, a zahvaljujući dobroj internetskoj informiranosti, oni točno znaju što trebaju posjetiti i gdje trebaju jesti.
Ljudi danas nemaju predrasuda, pa tako i stariji gosti, čak i oni iz Amerike traže smještaj baš u hostelu, gdje nije visoki komfor, kao u hotelu s više zvjezdica, ali je sve na vrlo zadovoljavajućoj razini. Informiraju se uglavnom preko više internetskih adresa, onih svjetskoga hostelskog saveza, pa hrvatskoga saveza, čak i na stranicam Ryanaira i sličnih prijevoznika, pa tako mogu i rezervirati svoje mjesto u Omladinskome hostelu Zadar.
Hostel Zadar ima ukupno 308 kreveta i daleko je veći od ostalih, onih u Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci. Sobe su četverokrevetne i šesterokrevetne u pet paviljona. U jednome paviljonu, renoviranom lani, imaju 93 kreveta, centralno grijanje, ali i sanitarne čvorove u sobama. Ostali paviljoni imaju etažne sanitarije. Valja svakako kazati da je sve to izuzetno uredno, kvalitetno održavano, da hostel ima i vlastitu praonicu, glačaonicu, kuhinju, restoran, zapravo sve popratne sadržaje za jedan kvalitetan smještajni objekt, koji je članovima hostelske organizacije iz cijeloga svijeta na raspolaganju tijekom cijele godine.