Oštrin idron i trevon na kunjkaru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Tkon_idro
Adam VIDAS
U kategoriji latinsko idro prva je na cilj stigla gajeta "Mala Matulića" s Pašmana

Regata pod nazivom "Oštrin idron i trevom na kunjkaru" održana je u utorak i srijedu u Tkonu na otoku Pašmanu. Riječ je o prvoj regati u kategoriji starih drvenih brodova u Zadarskoj županiji. Organizator ove regate je udruga "Drveni brod", družina Pašmansko-Vrgadskog kanala od vesla i idra u suradnji sa Općinom Tkon i Turističkom zajednicom Općine Tkon, a koju je svesrdno podržala i Zadarska županija.

"Oštrin idron i trevom na kunjkaru" je dvodnevna regata od koje je prva - regata "latinskog idra i treve" održana u utorak, a dan kasnije je održana i veslačka regata i to u Pašmansko-vrgadskom kanalu. Kako pojašnjava Danijel Katičin, načelnik Općine Tkon, na prisustvovanje u regati bili su pozvani svi "sinovi od mora, vesla i idra", a u regati latinskog idra u treve sudjelovalo je dvadeset natjecatelja, od kojih je sedam sa otoka Pašmana i ostatak sa Murtera i Prvića.

- Sa otoka Pašmana sudjelovali su mjesto Ugrinić iz Općine Tkon, te mjesta Pašman i Banj koji se natječu sa četiri vrste drvenih brodova, odnosno leutom, gajetom, gucom i kaićem i dvije vrste jedara i to latinsko idro i jedro sa trevom. Također, sa Murtera su tu natjecatelji iz mjesta Murter i Betina te iz Šepurina sa otoka Prvića, kazao je Katičin, istaknuvši kako je jedro sa trevom najveća posebnost u regati drvenih brodova uopće, a riječ je o tradicionalom jedru otoka Pašmana.

U kategoriji latinsko idro prva je na cilj stigla gajeta "Mala Matulića" s Pašmana s kormilarom Krstom i članovima posade Anom i Vladom, dok je u kategoriji jedra sa trevom prvo mjesto pripalo kaiću iz mjesta Ugrinić iz Općine Tkon sa kormilarom Stanislavom Kušterom.
Bez obzira na osvojeno mjesto, sva tri pobjednika dobila su istu nagradu, a to je bila statua jedra na postolju koju je u mramornom kamenu izradio akadamski kipar Boris Brzić, također rođen u Tkonu.

Svečano uručenje nagrada održano je u utorak, u večernjim satima na terasi restorana "Sovinje", a da atmosfera bude prava dalmatinska, izvedbom izvornih dalmatinskih pjesama, pobrinula se klapa "Galija".
Za sve one koji možda ne znaju mnogo o drvenom brodu i njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, kratki je govor o stvarnom značaju drvenog broda održao Željko Jerak, predsjednik udruge "Latinsko idro" iz mjesta Betina sa Murtera.

- Naša najveća ambicija je regatu pretvoriti u tradicionalni te postati prepoznatljivi po latinskom idru i trevi. Iako je ovo bila tek prva regata moram istaknuti da je ipak dosegla određenu razinu, a jedan od dokaza tome je i prisustvo Drage Penjalova, licenciranog suca, odnosno međunarodnog suca za jedriličarske regate, istaknuo je Katičin.

Dugo nakon završetka regate i uručenja nagrada u Tkonu je trajala prava fešta, a zvukovi dalmatinske pisme, miris "friganih" srdela i domaćeg vina širili su se mjestom te na izlazak izmamili i one, navodno, nezainteresirane mještane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno