Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Preko na putu ka razvojnom vrhu Zadarske županije

Autor: Damir Maričić

24.06.2008. 22:00
Preko na putu ka razvojnom  vrhu Zadarske županije

Foto: Zvonko KUCELIN



Simboličan trenutak, u kojem su u Preko u jednom danu otvorena tri značajna objekta, samo je odraz naraslih razvojnih ambicija i stvarnosti ove općine s kojima se događa i preporod i redefiniranje cijelog otoka Ugljana, koji nakon desetljeća “pospanosti” kreće ka vrhunskom turizmu
Preko je u utorak  vrvilo od događanja koji su  slavili nagli razvojni polet  ovog mjesta, ali i cijele Općine. Samo u tom danu otvorena je vodosprema Starešin nad Lukoranom, puštena  u uporabu Marina Preko –  privezište s kompleksom  mjesne šetnice i lučice, te otvorena poslovna zgrada u kojoj je interes našla Privredna  banka otvarajući svoju poslovnicu.
No riječ je o dijelu događanja koji sažimaju i simboliziraju veliki razvojni, komunalni, investicijski i svaki drugi  napredak ove općine, uvelike  odražavajući poželjne smjernice u razvoju hrvatskih otoka. Stoga ne čudi da su čelnici  Općine Preko predvođeni načelnikom Antom Jerolimovom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Preka Damirom Grbasom bili ugodno iznenađeni mnoštvom uzvanika.
Do vode na svim  otocima
Niz događanja otpočeli su  čelnici Vodovoda Zadar predvođeni Darkom Kasapom i  predstavnicom Hrvatskih voda Irinom Puticom. Vodosprema Starešin dio je složenog sustava vodovodizacije  zadarskih otoka, a ne tek Preka odnosno otoka Ugljana,  koji počiva na crpnoj postaju  Borik, gdje su radovima vrijednima 3,2 milijuna kuna  omogućena pumpanja 40 sekundnih litara za otoke, ali se  sustav ugradnjom daljnjih dviju pumpi može bitno uvećati.  Odatle se uz ostale objekte  grana južni i sjeverni pravac  zadarskih otočnih vodosustava, kojima se u ovom mandatu  Vlade nadaju dovesti vodu do  Iža i Dugog otoka na jednom,  odnosno preko Rivnja, Sestrunja i dalje do rubnih sjeverozapadnih otoka zadarskog arhipelaga, na drugom  kraku.
Darko Kasap govorio je o  značenju vode za život i razvoj, dok je predstavnica Hrvatskih voda spomenula Vodoinstalaciju i Larus kao dobre izvođače, te najavila daljne potpore projektima. Župan Stipe Zrilić kazao je kako  plan dovođenja vode na sve  otoke stoji kao prioritet Zadarske županije, a isto se odnosi i na investicije u vodovodizaciju zadarskog zaleđa.  Sreća je, isitče se, što je to i  Vladi RH prioritet.
Pomoćnik ministra Josip  Borić naveo je i niz drugih  projekata i ulaganja, počevši s  oduševljenjem viđenim u Preku koje je, kaže, u godinu i pol  dana otkako nije bio ovdje –  preporođeno.
– Preko potvrđuje dobar rad  Ministarstva i Vlade RH, ali i  upornost i sposobnost ovdašnjih ljudi. Borić je kazao kako  je lani s 1,85 milijardi dosegnut najveći iznos ulaganja  u otoke do sad, s kojim će  Vlada nastaviti cijeli mandat.  KUD Sveti Ante iz Lukorana  uveličao je događaj, a vodosprema je puštena u pogon.
Marina Preko i mjesna  lučica i šetnica
Slavlja su nastavljena u središtu Preka. Pred više stotina  mještana, brojnim uzvanicima  i uz prigodan program svečano je otvorena istoimena  marina koja nautičarima nudi  više od 80 vezova za brodove  dužine do 20 metara i još  15-ak vezova za super jahte  dužine i do 60 metara, u čemu  je prečka marina jedan od  pionira.
Engleska tvrtka Jupiter  Adria, koja je od Zadarske  županije dobila koncesiju na  rok od 25 godina, u gradnju  marine uložila je tri milijuna  eura. Uz nautičku luku u sklopu projekta saniran je obalni  zid lučice, uređena šetnica,  dovedena voda i struja te osigurano dodatnih 30-ak privezišnih mjesta za domaće  brodice.
Izvršni direktor Jupiter  Adrije William Crawdson je  rekao da je ova marina u javnosti istaknuta prije svega jer  je jedna od rijetkih koja ima  izgrađen sustav za zbrinjavanje otpadnih voda.
Jupiter Fond – došli da  ostanu
– Ovo je prvi naš projekt  realiziran u Hrvatskoj u cijelom nizu projekata razvoja  visokokvalitetnog turizma.  Hrvatska ima veličanstvenu  prirodu, more i predivno vrijeme, ali to imaju i mnogi  drugi krajevi. Ono što je specifičnost onog što zastupamo  je jedinstvenost ovakvih mjesta koja egzistiraju kao zajednica i društvo u kojima želimo razvijati zajedništvo, na  temelju dobrodošlice kojom  smo prihvaćeni. Želimo dakle  simbiozu ove zajednice i turizma od koje će postojati  obostrana korist.
Spomenut je plan rušenja  starog i gradnje novog hotela  u Preku (kreće najesen) kao i  projekcija gradnje drugih objekata te prenamjene nedalekog brodogradilišta Naute  Lamjane.
Menadžer marine Preko,  Alan Smojver izjavio je da su  radovi na izgradnji marine  trajali dvije godine. Ovo ljeto  marina računa s tranzitnim  brodicama, a od jeseni počinje  ugovarati godišnje vezove. Direktor Jupiter Adrije za Hrvatsku Zdenko Leko kazao je  da najesen počinje gradnja  novog hotela najviše moguće  kategorije, s pet plus zvjezdica, a u taj projekt će uložiti  15 milijuna eura. Njegovo otvaranje očekuje se 2010. godine.
Načelnik Jerolimov nije  krio oduševljenje, kazavši kako je ovo nekoliko od čitavog  niza aktivnih projekata Općine Preko koji se provode  kao i onih koji slijede.
Poslovnica Privredne  banke
Našao se u Preku i Božo  Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, zajedno s voditeljem zadarske podružnice Marijem Bebićem,  označavajući trenutak u kojem jedna za hrvatske pojmove golema banka (20 posto  bankovnog sustava u zemlji)  dolazi u jedno otočno mjesto.  Mjesnom dječjem vrtiću u  skladu s tradicijom uručena je  pritom donacija banke od  10.000 kuna. Druženje je nastavljeno u Lounge baru nove  marine u toplo ljetno veče.
Preko se presložilo i u ovom  trenutku, s poznatim investitorima, nizom javnih projekata s posebnim osloncem  na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, i vlastitim snagama korača ka vrhu  uspješnosti u Zadarskoj županiji. Riječ je o nizu objekata  javne i socijalne infrastrukture, pristaništu, vodovodizaciji i odvodnji, ambulantama,  domu za stare, ali i hotelima,  marinama i drugim sadržajima kojim ovaj povijesno rezidencijalni otok ide ka budućnosti. Posebna vrijednost  je što Općina projekcijama  razvoja “pogađa” i sva mjesta i  zaseoke u svom sastavu.
 
Starešin
Starešin ima nadmorsku visinu od 91 metar, dvije komore od po 500 prostornih metara vode, a investicija je vrijedna 6,6 milijuna kuna, i jamči da ni u špici ljeta neće biti nestašice u vodoopskrbi na ovom području. S postajom Borik izraz je zajedničkih ulaganja Vlade RH odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih voda, lokalne samouprave Preka, Kali i Kukljice, ali i Zadra kojem je izražena zahvalnost, koja ipak prije svega ide Ministarstvu mora.
Jupiter Adria
Jupiter Adria je članica jednog od vodećih britanskih investicijskih fondova „Jupiter Investment Management Group”. Osnovana 2006. godine s uredima u Londonu, Luzernu i Zagrebu, glavno poslovanje Jupiter Adrie odnosi se na izgradnju, a potom i na dugoročno upravljanje većim brojem luksuznih odmarališta i ostalih turističkih kapaciteta u Hrvatskoj, kao i u drugim dijelovima jugoistočne Europe. Mnogobrojne projekte vode u Istri, dubrovačkom i drugim područjima. U Preku odnosno na Ugljanu preuzeli su od članice Coning Grupe (Coning Turizam) hotel Preko i neizgrađeni dio prostora “na zmorcu”, izgradili marinu, projektiraju još nekoliko hotela te prenamjenu Naute Lamjane.
Imaju i drugih ambicija, a za sada nastupaju u skladu s najvišim dosezima slogana HTZ-a “The Mediterannean as it once was”.
Općina Preko i otok Ugljan uz to imaju druge ambiciozne investitore i dobre planove. Naime, razlog da je Marina Preko prvi realizirani projekt ovog fonda u Hrvatskoj je u – pripremljenosti dokumentacije i vodstva Općine.