Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvo stoljeće HPGD ‘Zoranić’

Autor: Ivan Stagličić

24.06.2008. 22:00
Prvo stoljeće HPGD ‘Zoranić’

Foto: Filip BRALA



U sklopu proslave petstote obljetnice rođenja književnika Petra Zoranića, koja se obilježava cijele ove godine, i stote godine postojanja Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva «Zoranić», održan je u crkvi sv. Donata svečani koncert pod ravnanjem dirigenta Jurice Šoša, a za orguljama je bio Tomislav Košta. Izvođena su djela J. Gotovca, Kuljerića, Magdića, Bobića, P. Gotovca, Mirabilea, Doličkog, Jerolimova, Rahmanjinova, Božičevića, Cime, Brucknera, Juračića, Mozarta, kao i narodni klapski napjevi.
HPGD «Zoranić» djeluje u Zadru od 1908., kad se iz pjevačke sekcije «Hrvatskoga sokola» izdvojio i ustanovio kao posebno društvo, a ime je dobio po Petru Zoraniću s obzirom da se tada, prije jednog stoljeća obilježavala četristota godina od rođenja autora prvog hrvatskog romana “Planine”. Još tada je ovo Društvo pokrenulo prvu pjevačku i glazbenu školu u Dalmaciji, a tijekom proteklog stoljeća unutar Društva djelovali su različiti zborovi, klape, baletne, ritmičke i dramske sekcije. U svojoj dugoj i bogatoj povijesti HPGD «Zoranić» osvajao je brojne nagrade, a između ostalih i nagradu za najbolju izvedbu skladbe dvadesetog stoljeća u njemačkom gradu Zwickauu i to za skladbu «Zora puca» Igora Kuljerića.
Program u sv. Donatu posebno je odabran s obzirom na važnost ove svečanosti i velikoga dvostrukoga jubileja, a otpočeo je svojevrsnom himnom zbora, skladbom «Petar Zoranić» Jakova Gotovca, počasnog člana ‘Zoranića’ na tekst Tina Ujevića po jeziku «Planina». Čitav koncert je i sniman, tako da će ostati sačuvan i na suvremenim nosačima zvuka kao trajan spomen ove vrijedne obljetnice.