Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zona Grabi – naprijed grabi!

Autor: Damir Maričić

24.06.2008. 22:00
Zona Grabi – naprijed grabi!


Dva su bitna trenda – uklinjavanje od većih gradova (Zadar) k autocesti i izmještanje proizvodnje iz Zadra (zbog narasle položajne rente) – koje je zasad najuspješnije iskoristila Općina Poličnik
Uklinjavanje je pojam koji smo pred pet godina spominjali s trasiranjem autoceste na području Zadarske županije, a koji su zasad daleko najbolje prikazali u Općini Poličnik. Ako prihvatimo da su prostor i veze preduvjet toga, onda je to trebalo i očekivati, no jako dobro znamo da tome uvijek treba pridružiti i ljudski čimbenik inače od “priče ništa”. Poznato je, naime, da je ljudska pamet ograničena, dok je glupost beskonačna. U Poličniku su na sreću demonstrirali pamet.
Uklinjavanje Uklinjavanje tendira tome da od većeg gradskog središta k odvojku s ključnih prometnih pravaca (autocesta) dolazi do stvaranja klina – najprije uskog, a potom sve šireg kojim takvo obično periferno područje postupno poprima obrise grada, prvotno kroz skladišne, servisne i slične zone, a tendencijski i kroz samo stanovanje (naseljavanje).
Nemamo dovoljno informacija kojima bismo prosuđivali događa li se na ovom području i društvena urbanizacija, već ostajemo pri elementima gospodarske. Poznato je kako ovakvi prostori privlače investitore jednostavnim računicama. Autocestom se najbrže dolazi do nekog područja, a uvlačiti se šleperima i robama u gradove često je presporo i preskupo. Stoga na ovim klinovima od autoceste prema gradu postoje idealni preduvjeti za ostvaranje pogona, bilo tek trgovačkih ili doradnih ili potpuno proizvodnih. Robe se brzo kreću, cijene su još povoljne, a sva infrastruktura za gospodarstvo i dolazak i odlazak radnika i roba postoji.
Dezindustrijalizacija gradova Tome se u slučaju Općine Poličnik pridružio još jedan iznimno značajan trend, ovog trenutka snažno nazočan u Zadru. U procvatu nekretninkskog posla, položajna renta grada Zadra enormno je porasla, a onda i stvorila krug ljudi koji je koriste. Najbanalnije kazano došlo se do stepenice u kojoj se više ne isplati proizvoditi nešto u centru Zadra kada je sam prostor i zemljište na kojem se nešto proizvodi vrjednije od onog što se tom proizvodnjom postiže. Na vrlo grub način tu smo istinu s krajnjim konsekvencama upoznali u primjeru Mljekare, ali i u desecima drugih slučajeva gašenja gospodarskih subjekata ili njihovog izmještanja iz Zadra vrijedi isti zakon. Uostalom to se upečatljivo na razini države događa sa Zagrebom iz kojeg u okolnu Zagrebačku ili druge županije sele proizvodne tvrtke, a prostore u gradu prenamjenjuju ili prodaju za poslovno-stambene i slične namjene.
U spoju ova dva procesa Poličnik je usudim se kazati do sada išao najdalje u razvoj svojih zona. Istina je da i neke druge jedinice rade puno, Stankovci su se recimo glasno nametnuli, ali kod njih vrijedi ipak tek jedan od ova dva snažna trenda (ovaj drugi sa slučajem Ostree više je stvar incidenta nego zakonitosti po kojoj bi se tvrtke iz Benkovca selile, jer benkovačka položajna renta nije takva da bi se to događalo).
I Korejci u Grabima U Poslovnu zonu Grabi u subotu su samo poslovnim ljudima znanim kanalima došli visoki predstavnici Južne Koreje. Ekscelencije Lee Yong-joon, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Koreje i Byun Dee-ho veleposlanik Republike Koreje u RH, u pratnji Lee Eun-yonga, direktora Odjela za centralnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Koreje, i Choi Young-sam drugi tajnik u Veleposlanstvu, su u Poslovnoj zno Grabi dočekali Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, i Željko Lončar, član Poglavarstva zadužen za gospodarstvo sa suradnicima.
Ne znamo hoće li se s Korjecima nešto i dogoditi, no znamo da je recimo Metro Murvicu izabrao za sjedište svog centra na ovom području. Znamo da su deseci ovdašnjih tvrtki zacrtali, štoviše terene kupili i zgrade uvelike i napravili, preseljenje u Poličnik.
Poličnik – poduzetnički centar Poličanci su oduvijek mahom radili u Zadru, a pred nama je situacija da će Zadrani u svoje firme putovati u Poličnik. Na toj osnovi moguća je buduća preraspodjela barem dijela poreznih prihoda koji pripadaju lokalnim samoupravama između Zadra i Poličnika, tim prije ako se dogodi da dio tvrtki svoje sjedište locira u općini Poličnik.
Već je jasno da će općina Poličnik postati centar preživjele prerade plastičnih masa i kemijske industrije, kao i naznake da će preuzeti proizvodnju jahti, odnosno brodova, pa i nekih drugih djelatnosti.
Zona Grabi – žestoko naprijed grabi.
Već vidljive konture ovdje, ali i u Murvici svjedoče o preslagivanju u kojem se sada vrši razmjena između Zadra i Poličnika.
Zadarska županija u gospodarskom, a tendencijski i većini drugih područja života, predstavlja najcentraliziraniju županiju u državi, jer je ovo jedinstven primjer da se 85 posto gospodarske aktivnosti odvija u sjedištu županije. Stoga je ovaj proces dobar, nevezano za to jesu li ga u samom Zadru svjesni ili ne.
Stvar koja će slijediti je uvećanje stanovnika na prostoru od Murvice do pred Bašticu.