Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Smanjene upisne kvote u zadarskim školama

Autor:

24.06.2009. 22:00
Smanjene upisne kvote u zadarskim školama

Foto: Adam VIDAS



Ukupni planirani broj mjesta u svim srednjim školama Zadarske županije iznosi 2.221, dok je na istom području evidentirano ukupno 1.988 osmaša. Logična je razlika od 233 mjesta zbog ponavljača, kojih je svake godine približno 75 te onih učenika koji se iz mjesta izvan Zadarske žuapnije upisuju u ovdašnje srednje škole


Kao i svake godine i ovogodišnji dolazak ljeta za svakog je osmaša veoma stresno razdoblje, vrijeme važne životne prekretnice na kojoj moraju donijeti odluku o smjeru u kojem će nastaviti svoje obrazovanje. Za njih je to iznimno naporno razdoblje utrke za podizanjem ocjena kako bi skupili dovoljan broj bodova i bili sigurni da će se upisati u onu srednju školu koja će ih odvesti željenim životnim putem.
Dva ljetna roka
Vrijeme je to za koje se i zadarski osmaši ovih dana pripremaju, a koje je upravo krajem ovog mjeseca. Naime, kao što je to uobičajeno, i ove su godine pred svim budućim srednjoškolcima dva ljetna upisna roka te jedan jesenski. Stoga, kako je skupnim natječajem za srednje škole nedavno objavljeno u dnevnom tisku, prvi upisni krug započinje prijavama za upis koje će uslijediti u ponedjeljak 29. lipnja i utorak 30. lipnja u vremenu od 8 do 16 sati. Objava rezultata prvog upisnog kruga bit će u srijedu 1. srpnja do 14 sati, a dan kasnije 2. srpnja u vremenu od 8 do 16 sati bit će se upisi učenika. Drugi upisni krug uslijedit će u ponedjeljak 6. srpnja od 8 do 16 sati, a objava rezultata bit će dan kasnije 7. srpnja do 12 sati, dok će se idućeg dana 8. srpnja vršiti upis učenika u vremenu od 8 do 16 sati. Za sve one osmaše koji se iz bilo kojeg razloga ne upišu u srednju školu u vrijeme ljetnog upisnog roka i ove je godine predviđen jesenski upisni rok. Stoga će prijave za upis u jesenskom roku biti moguće obaviti u ponedjeljak 24. kolovoza od 8 do 16 sati, objava rezultata bit će već 25. kolovoza do 12 sati, a dok će se upis učenika vršiti u srijedu 26. kolovoza od 8 do 16 sati te u istom vremenskom razdoblju u četvrtak 27. kolovoza. No, kako doznajemo u Službi za društvene djelatnosti Zadarske županije, ovogodišnji upisi u srednje škole donose i svojevrsne izmjene u odnosu na dosadašnje upise, a one se odnose na smanjenje upisne kvote. Naime, kako pojašnjavaju u spomenutoj Službi, sukladno novom pedagoškom standardu od ove je godine smanjen broj učenika po razrednim odjelima. Istaknuto je stoga da je od sada 28 maksimalan broj učenika u jednom razrednom odjelu, a koji je ranije iznosio 30 učenika, dok je na područjima posebne državne skrbi, prema novim odredbama, 24 maksimalan broj učenika.
– Novi pedagoški standard utvrđuje nove razredne veličine, prema kojima su ove godine umanjene upisne kvote po školama, odnosno po pojedinim programima. Tako je odlukom Ministarstva o upisu u srednje škole određeno da u razredu može biti maksimalno 28 učenika, odnosno 24 na područjima posebne državne skrbi i to u školama u Benkovcu, Gračacu i Obrovcu, kažu u Službi za društvene djelatnosti Zadarske županije, napomenuvši da prilikom upisa u škole redovito postoji planirana veličina, koja nakon formiranja pojedinih razrednih odjela može biti i manja.
Doznajemo također da ukupni planirani broj mjesta u svim srednjim školama Zadarske županije iznosi 2.221, dok je na istom području evidentirano ukupno 1.988 osmaša. Logična je, kako pojašnjavaju, razlika od 233 mjesta, računajući prvenstveno na ponavljače, kojih je svake godine približno 75 te one učenike koji se iz mjesta izvan Zadarske žuapnije upisuju u ovdašnje srednje škole.
S obzirom na smanjenu upisnu kvotu, nekoliko zadarskih srednjih škola ove godine bilježi znatno manji broj upisnih planiranih mjesta nego lani. Među njima prednjači Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja ove godine ima čak 44 upisna mjesta manje nego lani. Potom slijede Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola te Strukovna škola Vice Vlatkovića koje će ove godine imati 42 upisna mjesta manje nego prošle godine, a sa 30 mjesta manje bit će u Tehničkoj školi. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Privatna gimnazija imat će 18 upisnih mjesta manje, a Pomorska škola 16 manje.
Najmanje smanjenje upisne kvote bilježe Gimnazija Vladimira Nazora i Gimnazija Jurja Barakovića i to od 10 učenika, potom Gimnazija Franje Petrića i Poljoprivredno-prehrambena i Veterinarska škola Stanka Ožanića koje bilježe tek osam mjesta manje. Obrtnička škola Gojka Matuline ima sedam mjesta manje, a najmanji “pad” bilježi Klasična gimnazija Ivana Pavla II., koja ima tek četiri upisna mjesta manje. Što se tiče županijskih srednjih škola iznimka je Srednja škola Gračac, koja može upisati ukupno 46 učenika, što je za dva mjesta više nego lani. Upisna kvota u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu te u Srednjoj školi Obrovac, za 36 učenika je manja nego lani, u Srednjoj školi Biograd na Moru upisna kvota je manja za 26 mjesta, dok je upisna kvota Srednje škole Bartola Kašića tek četiri mjesta manja nego prošle godine.