Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski ugostitelji za austrijski model

Autor: Teuta Babajko Jamičić

24.06.2009. 22:00
Zadarski ugostitelji za austrijski model

Foto: Zvonko KUCELIN



U Zadru je ključ u bravu stavilo više od deset lokala, odnosno ugostiteljskih objekata čiji su radnici ostali bez posla, ističe Uranija, pojašnjavajući kako je većina radnika upućena na čekanje ili godišnji odmor, no ako se sporni Zakon uskoro ne izmijeni, prijete im otkazi jer je u ugostiteljskim objektima pao promet


Nakon što je Ustavni sud ukinuo sporne odredbe Zakona o trgovini koje su trgovcima branile rad nedjeljom, Hrvatska udruga poslodavaca najavila je podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Njihov se prijedlog temelji na argumentu da odredbe Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda krše ustavne odredbe koje jamče jednakost svih pred zakonom i slobodno očitovanje svojeg uvjerenja. Isto tako, navode u HUP-u, sporni zakon krši ustavne odredbe koje utvrđuju da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja naše države te da Hrvatska svim poduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu. Također se navodi kako sporni zakon nije u suglasnosti s odredbama Ustava o pravu na rad i slobodu rada, na zaradu te onima koje kažu kako se poduzetnička sloboda i vlasnička prava mogu ograničiti isključivo zakonom u svrhu zaštite interesa i sigurnosti Hrvatske, prirode, okoliša i zdravlja ljudi.
Zakon izvesti pred sud
Hrvatska udruga poslodavaca tako je održala obećanje koje je dala u prosincu prošle godine, kad je rekla da će novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda izvesti pred sud, a ovime se nastavlja serija prosvjednih činova kojima su ugostitelji pokušali apelirati na Vladu ne bi li im izašla u susret. Temeljni argumenti koje ugostitelji navode su da je zakon stupio na snagu bez da se dopustilo dovoljno dugo razdoblje prilagodbe, da bi se omogućavanje uživanja duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima moglo uvesti samo uz pretjerano velike troškove, a bune se i protiv toga što im nije dopušteno da se sami opredijele hoće li biti pušački ili nepušački objekti.
Svoje zahtjeve za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda peticijom su ponovili Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Podsjetimo, peticijom, koja se do 30. lipnja potpisuje u ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske, traži se izmjena spornog zakona kako bi se spriječilo zatvaranje ugostiteljskih objekata i gubitak brojnih radnih mjesta. Ugostitelji zahtijevaju da se zakonskim izmjenama ugostiteljskim objektima do 50 četvornih metara dopusti da odaberu žele li biti pušački ili nepušački, a u objektima iznad 50 četvornih metara da se fizički odvoji prostor predviđen za pušače. Takvi zahtjevi u javnosti su već okarakterizirani kao austrijski model, po kojemu se očekuje i modificiranje hrvatskog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.
Peticija koja se u ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske potpisuje do 30. lipnja ove godine, priložit će se zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čije je podnošenje najavila dalmatinska podružnica Hrvatske udruge poslodavaca.
Sindikat uz Ceh ugostitelja
Modificiranje hrvatskog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda po uzoru na austrijski model najboljim rješenjem drži i pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, koji podržava peticiju Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Uranija ističe kako se mora spriječiti daljnje zatvaranje ugostiteljskih objekata i gubitak brojnih radnih mjesta.
– Vjerujem da je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda donesen u najboljoj namjeri, no nije usklađen s realnošću, zbog čega ga treba hitno mijenjati. Sporni Zakon zadire u egzistenciju gotovo 100 tisuća zaposlenih i o njima ovisnih ljudi. Naime, početak mjeseca svibnja, kada se krenulo s primjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, u Hrvatskoj je zatvoreno preko 200 ugostiteljskih objekata. U Zadru je ključ u bravu stavilo više o deset lokala, odnosno ugostiteljskih objekata čiji su radnici ostali bez posla, ističe Uranija, pojašnjavajući kako je većina radnika upućena na čekanje ili godišnji odmor, no ako se sporni Zakon uskoro ne izmijeni, prijete im otkazi jer je u ugostiteljskim objektima pao promet, odnosno smanjio se opseg posla.
Što se tiče pitanja ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Ustavni sud će u obzir morati uzeti suprotstavljene argumente. Dakle, s jedne stane, pušenje šteti zdravlju kao i društvu i ekonomiji putem troškova potrebnih za liječenje bolesti povezanih s pušenjem. No, s druge strane, živimo u civilizaciji koja je prihvatila taj porok i veliki dio industrije bazira se upravo na njemu.
Nedosljedni Zakon
– Hrvatska država ima velike prihode od duhana te za duhansku industriju daje iznimno velike poticaje. No, i veliki broj ugostitelja ovisi o pušačima, što je najbolje pokazalo ovo kratko vrijeme, točnije od 6. svibnja, otkako je sporni Zakon u primjeni. Iako je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u dobroj namjeri, nije dosljedan niti usklađen s realnošću, zbog čega ga treba mijenjati, govori Uranija, vjerujući da će hrvatski Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda uskoro biti modificiran po uzoru na austrijski model, što će u konačnici spriječiti zatvaranje ugostiteljskih objekata i daljnji gubitak radnih mjesta.
Inače, što se tiče primjera iz nekih drugih zemalja, osobito onih iz Europske unije, praksa nije sasvim ujednačena. Iako su zabrane pušenja prisutne ne samo u većini europskih, nego i u većini zemalja razvijenog svijeta, postoje iznimke. Nedavno je Njemačka imala sličan slučaj kao i Hrvatska. Naime, u svim njemačkim saveznim državama lani je na snagu stupio zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, kojim su bili pogođeni i ugostiteljski objekti. Zakon je u kafićima dopustio instaliranje pušačkih kutaka, što su iskoristili veći ugostiteljski objekti dok manjim lokalima ta opcija nije bila isplativa.
Vlasnicima kafića izbor
Tri vlasnika malih restorana u saveznim državama Berlinu i Baden-Württembergu podnijela su tužbu ustavnom sudu u Karlsruheu, koji je proglasio da zakon vlasnike malih ugostiteljskih objekata stavlja u podređeni položaj pa ga je ukinuo u dvije gore navedene savezne države. Odluka je odmah postala važeća i za ostale savezne države. Vlasnici ugostiteljskih objekata dobili su izbor oko toga hoće li dopustiti pušenje ili ne, ali samo ako ne poslužuju hranu i ne dopuštaju ulaz maloljetnicima, što su morali jasno istaknuti na ulaznim vratima. Naravno, svi kafići su se odmah odlučili za pušenje, s tim da njemačka Vlada do kraja 2009. godine mora donijeti novi zakon. Njemačka vlada sad ima dvije opcije. Može uvesti nove iznimke od zabrane pušenja, koje bi pogodovale i malim ugostiteljskim objektima, ili može potpuno zabraniti pušenje, bez mogućnosti instaliranja posebnih područja za pušenje. Bilo koja od tih opcija riješit će problem nepoštene konkurencije.
U Austriji su takvim neujednačenostima doskočili tako što su kafićima manjim od 80 četvornih metara dopustili da se opredijele jesu li za pušenje ili ne, a većima su dopustili instaliranje posebnih prostora za pušenje. Iako nije direktno primjenjivo na hrvatski slučaj, praksa te dvije zemlje pokazuje da zabrana pušenja nije apsolutna svagdje na zapadu, a hrvatski bi se zakon mogao modelirati po sličnom principu.