Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Baranja osvojila Ravne kotare i Bukovicu

24.06.2012. 22:00
Baranja osvojila Ravne kotare i Bukovicu


U nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga Baranja je u Benkovcu osvojila Dalmaciju – Ravne kotare, Bukovicu, priobalje i otoke. Fišpaprikaš ekipa NK Belišće iz istoimenog grada koji administrativno pripada Osječko-baranjskoj županiji, pod voditeljskom palicom predsjednika Marina Vuksanića proglašena je najboljom na Sedmoj ravnokotarskoj fišijadi.
“Kad´ bi znali kako nam je lipo, svi bi Šokci u Benkovac došli. Što bi bilo da nam pisme nije, mislili bi mi samo na grije…”, pjevalo se u centru Benkovca. Naime, i drugo i treće mjesto su osvojili Baranjci.
Pod motom “Kuhati s inspiracijom-živjeti sa strašću”, drugo mjesto osvojila je ekipa Turističke zajednice Baranja Beli Manastir kulinarskog meštra Siniše Franka, glazbenog urednika Radio Baranje.
Treće mjesto osvojio je benkovački kafić “H2O” vlasnika Zvonka Ljutića za kog je kuhala nadaleko poznata meštrica od fiš paprikaša, već legendarna teta Lenka iz Bosanjevaca, prigradskog naselja Belišća.
Natjecanje koje se održava u povodu Dana državnosti i Dana Grada Benkovca a organizira Turistička zajednica, preraslo je okvire Zadarske županije. Privuklo je dosad rekordni broj ekipa, njih točno 44. Prve tri ekipe nagrađene su s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, plus kotlić za spremanje fiša, nogari, prigodne majice i proizvodi tvrtke Kotanyi, začini i začinsko bilje.
Nagrade su dodijelili gradonačelnici Benkovca i Pleternice, Branko Kutija i Franjo Lucić, te direktor Turističke zajednice Vanja Čvrljak. Ocjenjivački sud je i ove godine predvodio vrhunski kulinar Arpad Šipec, vlasnik kultnog ribljeg restorana Kovač Čarda u mjestu Suza u srcu Baranje.
Zahvaljujući meštrici Davorki Brkić ali i sukošanskim crvenim “poverunima”, ljutim papričicama iz “vrtla” Jasne i Ante Grdovića Crnoga, ekipa Zadarskog lista nikad dosad nije bila bliža pobjedničkom postolju, tek je jedan jedini bod dijelio od diobe trećeg mjesta. Svesrdno su joj pomagali Jasna i Matija Bučić iz Galovca te Ana Bugarija iz Bibinja, dok je vaš reporter bio zadužen za “gašenje požara” nakon degustacija žestokih fišpaprikaša.
Vrijedni i radišni ribari iz ŠRD Sipa iz Benkovca na roštilju su pripremili 14 kašeta srdela koje su se uz duge redove dijelile besplatno. Dodatnu draž izmamili su gosti iz Mađarske koji su pripremili na stolitre “pravog pravcatog” paprikaša.
Već tradicionalno tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova su međunarodnu riblju feštu doveli do raspjevanog usijanja. Benkovac je sedmu godinu za redom, barem za jednu noć teleportiran u Baranju i Slavoniju. A već u subotu je spektakularna “Pužijada”.