Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Ljetni mrmor” Karle Ljubičić u Kapetanovoj kuli

25.06.2018. 10:55
“Ljetni mrmor” Karle Ljubičić u Kapetanovoj kuli


U Kapetanovoj kuli otvorena izložba slika i skulptura Karle Ljubičić pod nazivom „Ljetni mrmor“. Izložbu mlade zadarske umjetnice organiziralo je zadarsko Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.


Inspiracija
Na izložbi je izložen godišnji ciklus ljetnih apstrakcija započet prošloga ljeta na osamljenom jadranskom otočiću Šćedru te zaključen početkom ovoga ljeta u gradu Zadru.
„Ljetni mrmor“ autorici je glavna riječ i pripjev ovoga ljeta, zato se i odlučila dio naziva izložbe posvetiti upravo toj riječi.
– Mrmor mi se učinio idealnim za nazvati ovu izložbu jer u sebi nekako sažima sve ono što moja izložba govori. A i kada se na engleskom pročita naziv izložbe – Summer murmur, nekako mi je zvučalo zanimljivo poigrati se s onomatopejom, kazala je Ljubičić.
Ovo joj nije prva samostalna izložba. Već je izlagala u Zagrebu, Zadru, te na mnogim zajedničkim skupnim izložbama i nekoliko samostalnih.
Inspiracija joj je u ovom slučaju bila, kao što i sam naslov kaže – ljeto.
– Volim ljeto, to mi je najdraže godišnje doba, a i rođena sam u lipnju. Sve je to nekako povezano, objasnila je umjetnica.


Za svakoga ponešto
Za svoje slike kaže da ih ne treba previše opisivati jer na neki način same sebe dovoljno opisuju. Ritmički precizne, a opet svaka sa svojim greškama ljudske ruke u konačnici daju uzorak koji je organičkog, ljetnog izgleda, kazala je pozvavši svih da dođu pogledati izložbu jer će možda pronaći prizor koji su negdje krajem oka već vidjeli.
Na ovoj izložbi, koja se proteže od prizemlja do vrha Kapetanove kule, autorica je izložila oko 25 slika i skulptura, što betonskih i grubih, što šivanih. Autorica je poručila kako ima zaista za svakoga ponešto!
Karla Ljubičić rođena je u Zadru 1989. godine. Maturirala je u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., a magistrirala na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u lipnju 2014. u klasi S. Drinković/N. Bilić. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru za akademsku 2008./2009. godinu te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Autorica je dviju javnih skulptura i većeg broja tajnih, između krajnosti meke i grube slike i skulpture.
Svestrana umjetnica u slobodno se vrijeme bavi kostimografijom, scenografijom, šiva i stvara razne konstrukcije.
Izložba je otvorena do 5. srpnja 2018. godine.