Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Luka Modrić na plakatu iz 1926. godine!?

25.06.2018. 08:36
Luka Modrić na plakatu iz 1926. godine!?


Za ovaj tekst na zadnjoj stranici današnjeg Zadarskog lista zasluga pripada posebnoj moći zapažanja našeg kolumnista, dugogodišnjeg sportskog novinara i publicista Drage Marića.
Pogledaj ovu ilustraciju nogometaša na plakatu iz 1926. i Luku Modrića, recimo na naslovnici knjige koju je o njemu napisao kolega Goran Čop – pokazao mi je jučer Drago. I stvarno, frapantna sličnost poze, garda! Kao da je netko prije 92 godine na tom plakatu proročanski najavio prepoznatljiv stil kojim Luka ispucava loptu. Lik s plakata i Luka s naslovnice knjige – kao da je riječ o kopiji.
Ali, to nije sve. Nije stvar samo u sličnosti dviju slika. Posebnu bizarnost ovoj priči daje činjenica da plakat iz davne 1926. godine najavljuje utakmicu između ekipa novigradskog "Lava" i obrovačke "Zrmanje", a ova posljednja je, dakle, iz zavičaja Luke Modrića. Baš zato, ova sličnost nogometaša sa starog plakata i Luke, kao da ilustrira nogometnu genetiku karakterističnu za obrovački kraj. A taj plakat iz 1926. izradio je (crtajući rukom) Božidar Miodrag, otac pok. Zlatana Miodraga, dugogodišnjeg zadarskog radijskog novinara. Božidar Miodrag bio je nogometaš "Zrmanje" koji je upravo te 1926. igrao na utakmici protiv "Lava", a s njim je u ekipi, od poznatih imena, bio i Ante Festini, otac Zvonka Đonija Festinija kojega se sjećamo i kao dugogodišnjeg direktora Koncertne direkcije Hrvatske. A sve to saznajemo iz knjige kolege Drage Marića iz 1995. koju je objavio pod naslovom "Sto godina nogometa u zadarskom kraju".
Ali, ni to nije sve! Još je jedna fantastična poveznica u ovoj priči, a to je Stipe Modrić, otac našeg nogometnog velikana, koji je u 80-im godinama bio istaknuti igrač obrovačke "Zrmanje", dakle tog istog kluba čiji je igrač Božidar Miodrag 1926. izradio plakat s ilustracijom nogometaša u sredini. A upravo taj nogometni "lik" s plakata starog 92 godine kao da predstavlja majstora igre koji će se reinkarnirati u lik svog zavičajnog zemljaka Luke Modrića.
Dakle, puno je bizarnih poveznica i tema koje se nameću iz usporedbe Luke Modrića s nogometašem sa starog plakata – nogomet, talenti, sportska genetika, Stipe, Luka, Obrovac… Jer, upravo je iz Obrovca – kako je naveo na naslovnici svoje knjige sportski novinar Goran Čop – započelo dramatično putovanje svjetskog sportskog velikana na kojega može biti ponosan cijeli njegov zavičaj.