Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Neprekinuta nit narodne baštine

25.06.2018. 10:44
Neprekinuta nit narodne baštine


Pozdrav ljetu Udruge Điran, poznatiji pod imenom Plava noć, održao se i ove godine, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta – u reduciranom obliku.
Iako je izostao mimohod od Lučina sela do rive, a neke folklorne grupe otkazale su dolazak u posljednji tren, smotra folklora Udruge Điran održala se u Domu kulture ispunjenom vjernom publikom Ugljanaca, vikendaša i turista.
Plavu noć, feštu od folklora, narodnih napjeva i plesova, feštu od tradicije, otvorili su najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića Lastavica, Područnog djela Ugljan, i uveli publiku u jednosatni program u kojemu su se predstavili čuvari narodne baštine i kulturne tradicije Zadarske županije – KUD Sveti Ivan Glavošek iz Raštana Donjih, KUD Škabrnja i Zadarski tanac, uz domaćine i organizatore Udrugu Điran.
– Žao nam je što zbog loših vremenskih uvjeta nisu došle tri folklorne skupine i što smo program morali skratiti i prilagoditi zatvorenom prostoru. No, Plava noć se održala, nismo prekinuli tradiciju, a sve nas ipak najviše raduje što smo znanje i ljubav prenijeli na mlađe naraštaje, koji su i ovoga puta otvorili program i prvi se predstavili, kazala je Ingrid Vukić, predsjednica Udruge Điran, koja od 2004. godine njeguje tradiciju i običaje mjesta Ugljan, a posebnu pozornost posvećuje upravo radu i s djecom i mladima.
Šestu Plavu noć organizirala je Udruga Điran uz pomoć TZO mjesta Ugljan, Općine Preko te brojnih ugljanskih obitelji i ugostitelja.