Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vinjerčani prosvjedom upozorili da će plan devastirati njihovo mjesto

25.06.2018. 10:15
Vinjerčani prosvjedom upozorili da će plan devastirati njihovo mjesto


Nakon prvog prosvjeda održanog 3. lipnja, Vinjerčani su odlučili nastaviti borbu za očuvanje svog malog mjesta. Zajedničkim snagama došli su do novih saznanja u slučaju devastacije mjesta Vinjerac i dodatnim angažmanom doznali da su, kako navode, nezakonite i netransparentne intervencije Općine Posedarje još veće nego što se mislilo. I zato su jučer održali novi, još veći prosvjed kojim su htjeli dati uvid u kompletnu priču koja se skriva iza Prijedloga Prostornog plana Općine Posedarje. Cilj ovog mirnog prosvjeda je, kako ističu, zaštiti prekrasno “malo misto“ koje im je svima u srcu!, poručili su Vinjerčani.
– Okupili smo se ovdje kako bismo poslali jasnu i glasnu poruku. Želimo da se svim stanovnicima te vlasnicima kuća i zemljišta u Vinjercu vrati pravo sudjelovanja u odlukama koje se tiču sadašnjosti i budućnosti Vinjerca! Kroz mirnu i argumentiranu javnu raspravu želimo zaštititi ovo mjesto, njegovu obalu, plaže i prirodno bogatstvo koje imamo, poručilo je 100-tinjak mještana okupljenih na prosvjedu dodavši kako je jučerašnji skup drugačiji od prethodnog jer su u međuvremenu, u suradnji sa stručnim ljudima, istražili i pronašli brojne nepravilnosti, nelogičnosti i sporne točke Prijedloga Prostornog plana Općine.


Prijetnja prirodnom krajobrazu
Mještanka Marija Perica rekla nam je kako je i više nego jasno da trenutačni Prijedlog Prostornog plana za katastarsku općinu Vinjerac predstavlja veliki rizik za budućnost mjesta.
– Ovaj Prijedlog napravljen je netransparentno, nejasno i neplanski! Predstavlja veliku prijetnju prirodnom krajobrazu, okolišu i stanovnicima. Plan ne poštuje specifičnost ovog prostora, kako ekološki tako i urbanistički i, ako se provede, značajno će narušiti i promijeniti vizuru Vinjerca te ga učiniti još jednim selom bez karaktera koje služi samo za masovni turizam i apartmanizaciju, poručila je Perica koja je rekla kako ovim putem od Općine Posedarje ponovno traže transparentnu i zakonski utemeljenu javnu raspravu s uključivanjem čitave zajednice.
– Niti nakon prvog prosvjeda nismo dobili odgovore koje su nam dužni dati. Općina niti u jednom trenutku nije uzela u obzir niti uvažila prijedloge i mišljenje mještana niti je zabilježena stvarna situacija na terenu. Kvalitetna i argumentirana komunikacija između Općine Posedarje i zainteresirane javnosti ne postoji i ovim prosvjedom tražimo da se to promijeni, priča Perica.
Prijedlogom Prostornog plana zahvaćeni su svi dijelovi Vinjerca. Problem je u tome, kako nam je objasnila mještanka Ivana Žunić-Vrbanek, inače arhitektica po struci, što je plan temeljen na neistinitoj podlozi i na krivim informacijama, a s druge strane na terenu nije nitko ništa provjeravao, što se jasno vidi iz nacrta.


Protuzakonite radnje
– Npr. nasipi koji su u planu prikazani su kao da već postoje. Tijela koja su dala potvrde i suglasnosti na taj su način dovedena u zabludu i odnose se na stanje koje ne postoji na terenu. U isto vrijeme, to je protuzakonito zato što nisu proveli procjenu utjecaja zahvata na okoliš što prema uredbi moraju napraviti, objasnila je Žunić-Vrbanek dodavši kako nije kasno za reakciju, upravo zato što je riječ o protuzakonitostima.
– Mi ćemo upozoriti sva tijela u sustavu i poslati dokaze. Napravit ćemo sve što je u našoj moći, kazala je Ivana Žunić-Vrbanek.
Prijedlog prostornog plana uključuje radove prema kojima bi se Istočna obala – Rt Trnovica i prostor Prve Drage pretvorio u turističku zonu T2 kojom je, između ostalog, omogućena gradnja restorana, kafića i velikih ugostiteljskih struktura ukupne površine do 200 metara četvornih. Obala uz rt Trnovicu označena je i predviđena kao prostor za nasipavanje i betonizaciju obale. Općina Posedarje je pritom, kako navode, ignorirala zaštićeni obalni pojas. Područje prema istoku označeno je znakovljem koje insinuira da je taj prostor već dijelom izgrađen ili da ne postoje prirodne plaže – što je, kako kažu, apsolutno netočno.
Zapadna obala – Rt Punta proglašen je T1 zonom koja, osim apartmana i hotela, također predviđa nasipavanje obale. Problem kod T1 zone je taj što će, kako tvrde mještani, promet, vodovod i ostala infrastruktura nalijegati izravno na Vinjerac. Mještani su u strahu da će ovaj scenarij izgradnje biti itekako poguban za mjesto.




Što se sve planira
Uz obje obale otvorena je mogućnost izgradnje luke i jasno je navedeno da se planira graditi turistička luka koja predviđa 100 vezova na istočnoj i 100 vezova na zapadnoj obali. Ovdje se jasno vidi da u plan, kako ističu mještani, uopće nisu uzeti u obzir naleti bure i posljedice koje oni mogu prouzročiti.
U centru mjesta planira se nasipavanje polovice današnje uvale. Prema tome bi, tvrde mještani, cijela plaža kao takva prestala postojati, a umjesto nje izgradila bi se cesta koja vodi prema zapadu. Osim devastacije podmorja i obale, plovidba barki i manjih brodova postala bi, kako kažu, nemoguća te samim time i stoljetni tradicijski ribolov, a i kupači bi se doveli u veliku opasnost.
Plan predviđa da čitavo selo premreži cestama širine i do devet metara što znači da će veliki dijelovi privatnih parcela biti devastirani, a mještani će, umjesto u pješačku zonu, izlaziti na brzu prometnicu.


Isprepleteni prometnicama
Vinjerčani naglašavaju kako podržavaju napredak i razvitak mjesta, ali ne na ovakav način koji bi donio samo devastaciju, zagađenje i propast, a nikako boljitak.
– Ovo nije prosvjed protiv napretka i investiranja, već je ovo pozitivna inicijativa i skup za bolji Vinjerac kojem je cilj revitalizacija mjesta i stvaranje adekvatne infrastrukture. I zato želimo jasno reći kako se protivimo daljnjoj devastaciji , a podržavamo pozitivne investicije koje podržavaju tradicijsku gradnju i vizuru starog urbanog naselja, poručili su Vinjerčani dodavši kako je mjesto Sveti Petar imalo skoro istu situaciju, ali su na vrijeme shvatili o čemu se radi i uspjeli to suzbiti, dok su Petrčanci zakasnili.
– Petrčancima su iz Grada Zadra rekli da je kasno i pitali ih gdje su bili dok se moglo reagirati i izjasniti. Ako mi ne budemo reagirali, i nama će biti kao i Petrčancima. Iako su prikupili puste potpise, ni to im nije pomoglo. Zaista je tužno da kao domicilni stanovnici nemamo pravo glasa, mi koji najviše želimo zaštiti svoje mjesto, poručili su mještani.
Na kraju prosvjeda, svi mještani su pozvani da se uključe u rad Udruge Vinjerac koja će ovih dana biti osnovana kako bi svima olakšala pristup informacijama i kroz koju će mještani Vinjerca moći transparentno i jasno djelovati s ciljem njegovog očuvanja.


Turisti žele mir i lijepi okoliš
– Ne zaboravimo činjenicu da turisti u Vinjerac dolaze upravo zbog netaknute prirode, rustikalnog izgleda mjesta, a ponajprije zbog tišine i mira koji se danas rijetko gdje pronalaze. Općina Posedarje želi upravo suprotno: masovni turizam (cestovni i pomorski), bezlične hotele, apartmane, zagađenje, buku, devastaciju okoliša, naglasili su Vinjerčani.


Vinjerac je zaštićeno područje
– Ovakva izgradnja turističkih zona s nasipavanjem nepovratno će uništiti prirodu i krajobraz mjesta. Ako se provede planirani kapacitet turističkog smještaja, okoliš i Vinjerac to jednostavno neće moći izdržati. Planom je potpuno zanemarena zaštita okoliša, slivne vode, more i podmorje, zaštićene i ugrožene životinje, špilje, smatraju mještani dodajući kako ih, s obzirom na to da Vinjerac i njegova obala spadaju pod zaštićena područja EU te su unesena u ekološku mrežu NATURA 2000, svakako treba zaštiti.