Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DAN DRŽAVNOSTI Vican: Na nama je da učinimo velike napore kako vlastitoj djeci ne bismo gledali u pete

25.06.2019. 08:15
DAN DRŽAVNOSTI Vican: Na nama je da učinimo velike napore kako vlastitoj djeci ne bismo gledali u pete


Hrvatska danas slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti. Dan uoči blagdana bio­­ je prilika da porazgovaramo s poznatim Zadranima, od gradske vlasti do obrazovanja i kulture i provjerimo što za njih znači taj dan te kako gledaju na razvoj Zadra i, općenito, Republike Hrvatske u proteklih 28 godina. Koliko je grad napredovao, jesu li zadovoljni te u što, u budućnosti, treba najviše ulagati, odgovorili su nam zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ante Babić, SDP-ov gradski vijećnik Erol Gaši, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican i ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa.


Od infrastrukture do kulture
Grad Zadar je bio sustavno zapostavljan u bivšoj državi, posebice prometno i infrastrukturno, smatra Ante Babić.
– Mi smo bili grad koji je u samom centru imao desetak vojarni što je onemogućavalo bilo kakav razvoj. S uspostavom hrvatske države, grad je u svakom smislu napredovao. Možemo bez lažne skromnosti reći da smo grad koji je najviše napredovao u Republici Hrvatskoj, kazao je Babić dodajući kako je Zadar prometno izvrsno povezan, infrastrukturno je izgrađen, a ekološki jedini grad na Jadranu koji nema ispust u more bez pročišćivača.
– S aglomeracijom Zadar-Petrčane koju smo potpisali prije 10-tak dana u vrijednosti od 567 milijuna kuna konačno ćemo se za sva vremena riješiti crnih jama. Grad će prekopati oko 317 ulica, u kojima ćemo, nakon izgradnje kanalizacije, biti vraćen asfalt u punom profilu, gdje god je to moguće, otkupljivat ćemo zemljišta i raditi nogostupe, progušćivati javnu rasvjetu, najavio je Babić dodajući kako će, infrastrukturno gledano, Grad biti obnovljen u punom smislu, a kako svega toga ne bi bilo da nije bilo samostalne države i integracije u Zapadnu Europu kojoj su Hrvati oduvijek i pripadali.
Po pitanju madih, Babić je kazao kako je Zadar grad koji se brine za mlade, od predškolskog odgoja nadalje.
– Prije nekoliko mjeseci uveli smo dvosmjenski rad vrtića te smo i po tome jedan od gradova pionira u RH. Upravo je u tijeku i natječaj za Centar za mlade gdje ćemo u bivšoj vojarni izgraditi zaseban objekt koji će biti na volju našim mladima, da oni kreiraju i kulturu i svoj život na način kako njima najviše odgovara, kazao je Babić dodajuć kako se Grad, za ono što je u njegovoj nadležnosti, maksimalno zalaže, radi i koordinira sa središnjom državnom vlašću i europskim fondovima.
– Grad Zadar je među uspješnijim u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz EU fondova u svim sferama, od kulture do infrastrukture, zaključio je Babić.


Nije bitno kad se slavi 25.lipnja ili 30. svibnja
Dan državnosti je veliki dan za Republiku Hrvatsku, smatra Erol Gaši, no smatra kako se Hrvatska bavi nebitnim stvarima poput onih treba li se taj blagdan slaviti 25. lipnja ili 30. svibnja, a važna pitanja ignorira.
– Mislim da se ne bavimo pravom biti ovog praznika, a to je da bi stanovnici RH Dan državnosti puno više osjećali u punom smislu te riječi kada bi bili zadovoljni s razvojem kako RH tako i samog Grada Zadra. Ne može se reći da Hrvatska nije napredovala proteklih godina samostalnosti, ali itekako imamo još prilika za poboljšanja i prostora za napredak, kazao je Gaši naglsivši kako je u ovom trenutku najveći problem i za RH tako i za grad Zadar iseljavanje mladih.
– Mislim da bi mladi trebali biti najveća okosnica budućnosti RH i zato na tome treba poraditi bez obzira koja je vlast na državnom ili gradskom nivou. To je ono s čime se vlast treba uhvatiti u koštac da bi u konačnici bili zadovoljni s Republikom Hrvatskom u budućnosti, a posebno da bi njome i s onim što su ostavili svojoj djeci trebali bili zadovoljni oni koji su za njenu samostalnost dali svoje živote, smatra Gaši.




Jedan od najnaprednijih gradova u Hrvatskoj
Rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican, kazala je kako Sveučilište, kao jedno od najrelevantnijih čimbenika razoja Zadra i Zadarske županije, sigurno nastavljamo raditi ono što je njegova strategija, a to je otvaranje grada i županije, u konačnici i Hrvatske, kao zemlje prilika ponajprije za mlade, i za sve ljude, s ciljem što veće kvalitete života.
– Zadar je po meni jedan od najnaprednijih gradova u Hrvatskoj i uz dobre timove sigurno može napraviti joše veće i značajnije iskorake u razvoju. Na svima nama je da učinimo velike napore kako vlastitoj djeci ne bi gledali u pete, te kako bi grad i županiju napravili kao prostor prilika i za mlade i za sve ljude, da mladi budu aktivni građani iz svojih gradova i države, a istovremeno da budu svjesni da smo i zemlja Europske unije, poručila je Vican.


Nacionalni interesi
Ravnateljica KLZ-a, Iris Pavić-Tumpa osvrnula se na rad kazališta, ali i budućnost grada i Republike Hrvatske.
– Mislim da se u proteklom vremenu dosta radilo na razvoju kulture, ali mislim da je to jedan jako dugotrajan posao u kojem moramo svi ustrajati i ne smijemo se pokolebati bez obzira na sve. To je posao koji nije od danas do sutra i mi u tom smislu radimo naše festivale, predstave i sve suradnje,… Nadamo se da idemo u dobrom smjeru te da će naši sugrađani to prepoznati, kazala je Pavić-Tumpa dodajući što je za nju, kao građanku grada Zadra, važno za budući prosperitet Grada i države.
– Po meni ono o čemu zaista treba voditi računa jesu naši nacionalni interesi. Imamo prekrasnu zemlju koju, u svakom smislu, moramo čuvati, posebice u onom ekološkom, neke važne strateške stvari moraju ostati u našim rukama. Moramo voditi računa o tome, posebice u povodu dana kojeg danas obilježavamo, zaključila je Pavić-Tumpa.