Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»PUTUJUĆA« PETICIJA Već prvi dan preko 600 potpisa za konačno zatvaranje deponija u Diklu

25.06.2019. 08:43
»PUTUJUĆA« PETICIJA Već prvi dan preko 600 potpisa za konačno zatvaranje deponija u Diklu


Mještanima Dikla dojadilo je čekati da institucije odrade svoj posao. Odlučili su uzeti stvar u svoje ruke te su pokrenuli peticiju za »Konačno zatvaranje i protiv proširenja odlagališta »neopasnog« otpada Diklo u Zadru«, koje je pored njihovih kuća od 1963. godine.
Inicijator peticije Mario Živković, tako je u nedjelju, 23. lipnja, na ŠRC Zgon u Diklu pokrenuo prikupljanje potpisa, pozvavši pri tom i mještane drugih mjesnih odbora, kao i sve svoje sugrađane, da daju svoj potpis jer, kako naglašava, odlagalište Diklo ne tiče se samo Dikla, već cijelog grada te kako smatra svojom moralnom obavezom reagirati, ponajviše jer to duguje djeci Dikla, ali i cijelog Zadra.


Nije stvar samo Dikla nego cijelog grada
– Prvi dan peticije je prošao odlično. Odaziv je bio velik, prešli smo preko 600 potpisa, te s prikupljanjem potpisa nastavljamo i dalje, ali ne na jenom mjestu, nego ću ja dolaziti do ljudi, i to u trajanju narednih dva tjedna. Kad god netko bude htio dati potpis, neka me kontaktira na 091/9525082 i ja ću doći do te osobe i dati joj peticiju da potpiše, kazao nam je Živković dodajući kako će nakon završetka peticije, potpise zajedno s dopisom u ime građana, uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i ministru Tomislavu Ćoriću.
Koga god zanima, i zainteresira je, moći će se potpisati jer to nije stvar Dikla nego grada te kako to, u najmanju ruku, duguje svojoj djeci, ali i djeci cijelog Zadra.
U svoj objavi na društvenoj mreži Facebook, a prilikom najave pokretanja peticije, nekoliko je redaka uputio i Ministru Ćoriću.
– Poštovani ministre Ministarstva zaštite okoliša i energetike gospodine Tomislave Ćoriću, imam par obavijesti za Vas i neke zahtjeve, ne molbe. Dana 11. lipnja 2019. putem medija saznao sam da je u Diklo dovezen grit iz Zatona Obrovačkog i s nekolicinom mještana otišao provjeriti medijske navode direktno na deponij. (Pitanje je koliko je takvog ili drugog opasnog po zdravlje otpada proteklih godina završilo na deponiju u Diklu). Oni su se pokazali istinitima. Kako sam obećao, tako sam sutradan sve prijavio u Policijsku postaju Zadar. Grad Zadar je raskinuo ugovor s Odlagalištem sirovina, napisao je Živković te nastavio zašto je odlučio pokrenuti peticiju.


Tri zahtjeva
– Poštovani ministre, evo tri razloga zašto sam se odlučio na peticiju:
1. Zaključio sam da se na Odlagalištu »neopasnog« otpada u Diklu radi o organiziranom kriminalu, kao i na svakom deponiju u Hrvatskoj (imate zahtjevno Ministarstvo poštovani ministre).
2. Nadalje, ne vjerujem analizama kojima su GRIT i CRNI MULJ okarakterizirani kao otpad neopasan za zdravlje te molim ponovnu provjeru i analizu od druge za to ovlaštene firme.
3. Strah sugrađana, koji me bodre da provedem ovu peticiju do kraja, ali paralelno s tim ih je strah potpisati istu zbog prijetnji otkazom, maltretiranja na poslu koja možebitno mogu biti usmjerena i na njihovu užu obitelj, napisao je Živković.
Živković će, u budućem dopisu kojeg će mu uputiti nakon završetka peticije, u ime građana grada Zadra od ministra zahtijevati sljedeće: konačno zatvaranje deponija u Diklu, ponavljanje analize GRIT-a iz Zatona Obrovačkog i CRNOG MULJA, analizu podzemnih voda i zemlje, postavljanje mjerne stanice za kvalitetu zraka i analizu mora.
– Mi mještani Dikla, odnosno građani grada Zadra, 50 godina primamo otpad na Odlagalište »neopasnog« otpada Diklo. Želimo tome stati na kraj! Deponij u Diklu uspješno se proširio tijekom godina. Dok mještani gube zemlju, odlagalište otpada raste. Ne vjerujem da je ovo posljednje proširenje deponija u Diklu i pitam se, koliko se zemlje još namjerava oteti. Bravo ministre! Svaka čast!, poručuje Živković.