Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

»Fini« obrtnički radovi i radovi na fasadi smiju se izvoditi čak i u zonama zabrane

25.06.2021. 10:46


Kako bi ljetni odmor ljudima bio što mirniji i ugodniji, svake godine Gradsko vijeće donese odluku o zabrani građevinskih radova u špici turističke sezone. Zadnjih godina su neki projekti, na traženje investitora dobivali dozvolu od Grada kako ipak ne bi morali obustavljati radove, ali od ove godine to neće biti moguće.


Izuzetak projekti sufinancirani iz EU fondova
– Odlukom o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Zadra od 1. srpnja do 31. kolovoza, propisano je područje i razdoblje privremene zabrane, kao i vrste građevinskih radova koji se zabranjuju te izuzeci od zabrane. Grad Zadar za 2021. godinu ne daje suglasnost za izvođenje pojedinih radova, već su svi izuzeci definirani samom Odlukom, navode u Gradu Zadru.
Zabrana se odnosi na radove na konstrukcije i zemljane radove, dok se oni »fini« radovi, obrtnički ili primjerice, radovi na fasadi, smiju raditi, čak i u zonama zabrane.
Kako kaže Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka u Gradu Zadru, Odluku su prilagodili zakonu te osim objekata od interesa javnosti, još su dodali da su izuzeci projekti sufinancirani iz europskih ili nacionalnih fondova.
U Zadru su to, primjerice, projekt aglomeracije, predškolski i školski objekti u kojima se radovi moraju odvijati kad nema djece, to jest učenika.


Nadzor komunalnog redarstva
– Odluku smo u potpunosti prilagodili zakonu, a prema uputi Ministarstva graditeljstva, izbacili smo mogućnost da sastavimo povjerenstvo koje će, na traženje investitora, eventualno davati suglasnost za nastavak radova i nakon 1. srpnja, tako da nema potrebe da šalju zahtjeve jer to više nije moguće, rekao je Katić.
Kako je zaključio Katić, ukoliko netko nastavi raditi i nakon početka zabrane, po dojavi građana ili ukoliko to primijeti komunalno redarstvo koje vrši nadzor i provedbu Odluke, utvrđivat će se je li to u skladu s Odlukom ili nije.
A u skladu s Odlukom su građevine od interesa Republike Hrvatske, uklanjanje građevina na temelju rješenja građevinske inspekcije, hitni radovi na popravcima objekata i uređaja infrastrukture kojima se sprječava nastanak posljedica opasnih za život i zdravlje ljudi, građenje objekata školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, sportske i kulturne namjene, projekti od posebnog značaja za Grad Zadar itd.




Zona zabrane
Zemjani radovi i radovi na konstrukciji građevine privremeno su zabranjeni na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, u Petrčanima i Kožinu od obalnog pojasa do državne ceste D306 (prema Ninu), te u Zadru od obalnog pojasa do državne ceste D306, zatim u ulicama Put Nina, Dr. Franje Tuđmana, Vlatka Mačeka, Braće Miroslava i Janka Perice i na Gaženičkoj cesti (južno do Brodanovog jaza).