Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I zadarski HGSS podržava zabranu držanja pasa na lancima

25.06.2021. 10:41


Naravno da smo i mi apsolutno protiv držanja pasa na lancu. S obzirom da su naši psi tragači nama jednaki članovi kao što je i svaki od nas, ne možemo ni zamisliti tako nehmani pristup držanja pasa, govori Marko Dukić, pročelnik HGSS Stanice Zadar.
Peticiju Zabranimo lanac potpisalo je preko 56.300 ljudi, od veljače, kada je pokrenuta,a potpisi pristižu i dalje. Peticija se potpisuje u okviru nacionalne kampanje »Za Hrvatsku bez pasa na lancu«, koju su pokrenuli Udruga Pobjede, Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja te 56 članica Mreže za zaštitu životinja, uz podršku drugih udruga i institucija. Podršku kampanji je dao i Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.


Potpora inicijativi
– Snažno podupiremo ovu i svaku inicijativu u smislu zaštite dostojanstva životinja, prava na zdrav i primjeren način života te potrebne zakonske izmjene i dopune primjerene civiliziranom i dobrohotnom demokratskom društvu. Ultimativno JESMO za Hrvatsku bez pasa na lancu, ističe Granić.
Udruge organizatorice zahvaljuju HGSS-u na plemenitom radu, koji uključuje i velik broj spašenih životinja, kao i na iskrenoj podršci kojom žele spasiti i pse zarobljene na lancu. Vjeruju da HGSS itekako zna što znači naići na bespomoćno biće koje pati i koje si samo ne može pomoći, a to su upravo psi na lancu, što treba čim prije postati prošlost.
Kako kaže Marko Dukić, još uvijek je običaj držanje pasa na lancima, i to što se zadarskoj područja tiče, na selima ili u nekim kućama u kojima se ne živi već ih pas »čuva«.
– Prilikom akcija spašavanja, psi na lancima znaju predstavljati problem jer se onda uznemire i naši psi pa laju jedni na druge i remete spašavanje. U tim slučajevima se dobro informirati. Kad znamo unaprijed da netko drži psa, zamolimo da ih zatvore u kuću dok ne prođemo područje, govori Dukić, dodajući da bi taj nehumani način držanja pasa stvarno trebao otići u prošlost.


Apel Vladi
– Ne vidim uistinu potrebu da u današnje vrijeme još uvijek netko drži psa na lacu. Može ga držati u kući, ili u dvorištu, ali ne da je na lancu, govori Dukić.
Iz udruga ističu da nitko ne mora skrbiti o psu, no ako to odluči, ne bi ga trebao držati na lancu. Žele da se to zabrani. Držanje na lancu ne smije biti dopušteno i to hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja. Lanac psima stvara veliku fizičku i psihičku patnju te ih može učiniti agresivnima. Stoga je važno nastaviti apelirati na nadležne da se to dogodi što prije, pri čemu je svaka podrška iznimno važna. Pokretači kampanje smatraju da hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja treba čim prije omogućiti potpunu zabranu zlostavljanja pasa držanjem na lancu.
Još jednom pozivaju sve da posjete www.zabranimolanac.net i apeliraju na Vladu na što brže izmjene Zakona o zaštiti životinja.




Dva nova spašavatelja
U zadarskoj stanici HGSS-a bio je relativno miran produžen vikend, imali su jedan poziv iz područja iznad Zatona Obrovačkog gdje se jedna planinarka preforsirala i nije mogla nastaviti put. Spašavatelji rade po pozivu, a tijekom toplijih mjeseci imaju i dežurstvo u Nacionalnom parku Paklenica, gdje se izmjenjuju pripadnici cijele službe, na nacionalnom nivou.
Prije desetak dana zadarska Stanica je postala bogatija za još dva spašavatelja koji su završili cijeli proces i položili ispit za naslov gorski spašavatelj u središtu za obuku »Dragan Špehar- Špeco«. S ta dva nova, HGSS Stanica Zadar sad broji 26 aktivnih gorskih spašavatelja.