Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nastavak obnove benkovačke stare gradske jezgre

25.06.2021. 08:10


U novoj Gradskoj vijećnici na katu Gradske uprave u Benkovcu jučer su Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, i Tomislav Bulić, gradonačelnik grada Benkovca, u sklopu Intervencijskog plana potpisali ugovor za projekt »1RP2 – Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre, 2. faza« ukupne vrijednosti 9,87 milijuna kuna od čega se dodjeljuju bespovratna sredstva u omjeru 80% u iznosu od 7,87 milijuna kuna, dok Grad Benkovac sufinancira projekt udjelom od 20% u iznosu 1,97 milijuna kuna.


Demografska, gospodarska i socijalna regeneracija
– Ovim projektom izravno će se doprinijeti ostvarenju razvojnih ciljeva Intervencijskog plana Grada Benkovca, iskoristit će se potencijali prostornog značaja kroz očuvanje i održivo korištenje prostornih resursa, kazao je Bulić.
Društveni cilj je ojačati ulogu Grada Benkovca kao središta društvenog života Ravnih Kotara i Bukovice te povećati životni standard građana.
​- Projektom je planirana izgradnja dvije zgrade na Kaštelu za socijalno stanovanje s 12 stambenih jedinica, izgradnja i uređenje vanjske pozornice iza Gradske knjižnice te izgradnja i uređenje Centra za manjine koji ćemo napraviti na istočnome izlazu iz grada, naglasio je Tomislav Bulić, dodavši kako je završetak projekta predviđen do 31. siječnja 2023.
Ministrica Nataša Tramišak kazala je kako se ovim potpisom ugovora vrijednog gotovo 10 milijuna kuna ulaže u grad Benkovac kroz integrirana ulaganja, pilot područja malih gradova u svrhu demografske, gospodarske, socijalne i sve ostale regeneracije područja koja su bili pogođena ratom.


Zadržavanje mladih obitelji
– Ovo će biti jedan od važnijih pilot projekata koji će se preslikati na druge dijelove Hrvatske upravo zbog važnosti izgradnje ovakvih stambenih jedinica kako bi privlačili mlade u deprivirana područja Republike Hrvatske, istaknula je ministrica te je izrazila posebno zadovoljstvo što ovim ugovorom Benkovac razmišlja o zadržavanju mladih obitelji u gradu, posebno putem izgradnje 12 stambenih jedinica kojima će se omogućiti ne samo kvaliteta života i podizanje standarda života onim skupinama u društvu koje su u riziku od siromaštva te imaju tu socijalnu potrebu, već će se i otvoriti mogućnosti privlačenja stručnih kadrova deficitarnih zanimanja koja nedostaju u gradu kako bi kvalitetnije pružali javne, društvene, socijalne i obrazovne usluge.
– Spomenuli ste da u ovome projektu vodite računa o društvenom tj. socijalnom životu građana i turističkim uslugama, vidim da vodite računa i o nacionalnim manjinama što znači jednu inkluziju i integrirano društvo te vam na tome čestitam, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.




Novi operativni program
Ministrica je najavila kako će se kroz programsko razdoblje 2021.-2027., kroz novi operativni program obuhvatiti kako grad Benkovac, tako i sva ostala potpomognuta područja, gdje će imati mogućnost javljati se na ciljane pozive.
– Spomenula bih još gospodarstvenike s vaših područja, potpomognutih, brdsko-planinskih, pa možemo reći i otočnih područja, i ciljana fokusirana ulaganja. Dodatna inicijativa su svakako urbana područja, tj. gradovi sjedišta županija, koji će postati ITU gradovi i imati svoju raspoloživu alokaciju. Vi ste svojim primjerima pokazali da se može kvalitetno raditi i kvalitetno usmjeravati sredstva, pa vjerujem da nove projekte koje planirate ćete pronaći u novim pozivima i u novom Operativnom programu za razdoblje 2021.-2027.«, zaključila je ministrica Nataša Tramišak.