Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Obitelj Marić u Zatonu na odmoru o kojem je mogla samo sanjati

25.06.2021. 13:01


Šesteročlana obitelj Marić iz Zagreba dobila je jedinstvenu priliku uživati u ljepotama Zadarske županije i Zaton Holiday Resorta, koji četvrtu godinu za redom sudjeluje u projektu "I ja putujem", Zaklade Hrvatska za djecu, u sklopu kojeg na sedam dana u svojim objektima ugošćuje obitelji iz raznih dijelova Hrvatske te im pruža nezaboravno iskustvo odmora na Jadranu.
Marići su ovo putovanje dobili zahvaljujući Zakladi Hrvatska za djecu koja već četiri godine, u suradnji sa turističkim kompanijama u cijeloj zemlji, obiteljima slabijeg imovinskog stanja pruža šansu za nezaboravan obiteljski odmor i istraživanje svih prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota Hrvatske.
Obitelj Marić smo posjetili u Zaton Holiday Resortu gdje borave do 26. lipnja te s njima porazgovarali o tome što im znači ovaj odmor i kako se provode na ljetovanju.


Velika obitelj
U šesteročlanoj obitelji Marić su mama Marija, otac Damir, devetogodišnja Mila, osmogodišnji Marko, šestogodišnja Rita i najmlađi četverogodišnji Toma.
– Pošto smo velika obitelj te nam dvoje djece ide u vrtić i dvoje u školu stalno smo u nekakvoj gužvi pa često nemamo puno vremena za zajednička druženja. Po struci sam ekonomistica i radim na pola radnog vremena, a suprug je elektrotehničar. Često nam je u danu zajednički jedino ručak jer nam je važno da smo tada svi na okupu, objašnjava Marija i dodaje kako im je organizacija svakodnevnih obaveza vrlo bitna pošto i ona i suprug rade.
– Djeca nam pomažu u kućanskim aktivnostima, kaže mama Marija te nam dalje objašnjava zašto im je ovaj boravak odmor o kojem su mogli samo sanjati.
– Ne moram kuhati, uživamo u lijepom vremenu i moru. Prvi put koristimo ljetovanje preko Zaklade te nam je ovo također prvi put da uopće koristimo usluge Zaklade kojih ima više, kaže Marija, koja ovom prilikom još jednom zahvaljuje svim zaposlenicima Zaklade na njihovoj svesrdnoj pomoći te dodaje kako još uvijek nisu stigli posjetiti Zadar, ali im je to svakako u planu prije završetka odmora.
Željeli bi, kaže, vidjeti Morske orgulje i posjetiti najpoznatije znamenitosti u gradu.
– Djeca su poželjela odmor na moru. U kontakt sa Zakladom stupili smo preko naših prijatelja. Supruga je došla u kontakt s jednom obitelji, koja je prošle godine bila uključena u ovaj projekt te smo se i mi odlučili prijaviti. Ušli smo u uži krug za odmor, uspjeli smo srediti godišnje odmore, a i djeca su završila sa školskim obavezama. Tako da nam je odmor preko Zaklade došao u pravo vrijeme, priča Damir.


Pomaganje drugima kao poziv
Zaklada Hrvatska za djecu odobrava 26 potpora za djecu koja imaju probleme s rastom i razvojem, te podupire njihove socijalne, obrazovne i zdravstvene potrebe. Ovakvim samostalnim projektima utječu na njihovo emocionalno stanje.
– U 13 godina rada Zaklade, oko 80 milijuna kuna je potrošeno za pomoć potrebitim obiteljima. Oko 70 tisuća djece je bilo uključeno u neki od naših programa pomoći. Projekt 'I ja putujem' radimo četvrtu godinu za redom, kaže Renata Gubić, upraviteljica Vladine Zaklade Hrvatska za djecu dodajući kako ovakve akcije nisu njihova temeljna djelatnost.
– Djelujemo u okviru zakona i financiramo se lutrijskim sredstvima. Tim sredstvima financiramo stipendije i potpore potrebitim obiteljima. Svima u Zakladi pomaganje drugima nije samo zaposlenje, već i poziv, ističe Gubić i dodaje kako će ove godine 11 obitelji putovati na ljetni odmor.
– To su obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje su potvrdama dokazale svoj imovinski status, kako bi mogle ući u uži izbor. Dodatni kriterij za odabir obitelji kojima poklanjamo odmor nam je i natječaj u sklopu kojeg su roditelji morali napisati "Pismo mom djetetu".
Iz tih smo pisama pokušali shvatiti njihov odnos prema životu i odgoju djece. Na taj smo ih način profilirali, kako bismo nagradili obitelj koja živi u duhu vrijednosti koje promičemo u Zakladi, objašnjava Gubić i dodaje kako je Zaton prikladan za smještaj velikih obitelji.
– Često nam je vrlo teško uskladiti da obitelji osiguraju godišnji odmor na vrijeme te da nam naši partneri mogu ustupiti odgovarajuće smještajne kapacitete. Želimo im pružiti priliku da se odmore i uživaju u ljetu. Djeca su slobodna i mogu uživati u raznim sadržajima, a roditeljima dajemo priliku da se, možda prvi put, ne brinu oko pospremanja i pripreme hrane. Od nas dobivaju džeparac i imaju pokrivene putne troškove, zaključuje Gubić.




Uvijek žele činiti dobro
Zaton Holiday Resort je od početka provođenja projekta "I ja putujem" uključen u suradnju sa Zakladom Hrvatska za djecu.
– Sa Zakladom Hrvatska za djecu surađujemo već četiri godine, te su Marići 11. obitelj koja nam je na sedam dana u gostima. To su najčešće obitelji s više djece, što je i prirodno, s obzirom da smo obiteljski resort. Većinu suradnji ostvarujemo u pred i posezoni, kada nam kapaciteti to dopuštaju, rekao je Frane Skoblar, voditelj marketinga u Turisthotelu dodajući kako uvijek žele činiti dobro.
– Kada smo god u mogućnosti nastojimo zajednici vratiti jedan dio onoga što dobivamo. Gosti su nam u pravilu smješteni u mobilnoj kućici, na bazi polupansiona. Resort, osim smještaja, nudi pregršt mogućnosti u slobodno vrijeme. Djeci je, naravno, najzanimljivija kilometar i pol duga pješčana plaža i bazenski kompleks. Imamo i bogatu sportsko-rekreativnu ponudu i cjelodnevnu animaciju za sve dobne skupine, s naglaskom na djeci, zaključuje Skoblar.