Erlić: Ovo su mali projekti koji mještanima život znače

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Pakoštanima i Sv. Filipu i Jakovu potpisani ugovori
Kroz Program razvoja otoka nastojimo usmjeriti sredstva na ona područja koja su najpotrebitija i u koje nije lako ulagati, ali u kojima moramo stvoriti osnovni standard kvalitete življenja. Zato mi je drago da su sredstva otišla na otok Babac i Vrgadu, ističe Erlić
Potpisivanje ugovora u Pakoštanima

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, jučer je iz Programa razvoja otoka uručio dva ugovora općinama Pakoštane i Sv. Filip i Jakov. Riječ je o projektu obnove kule Fortica i popratnog turističkog sadržaja na otoku Bapcu vrijedne 210.000 kuna, te projektu uređenja Trga Elija Banova na otoku Vrgadi u iznosu od 340.000 kuna.

- Ukupna vrijednost projekata na području Zadarske županije odobrenih za financiranje projekata na otocima iznosi 3,78 milijuna kuna za 13 projekata. Iako je riječ o kopnenim općinama, svojim administrativnim ustrojem Općina Sveti Filip i Jakov obuhvaća mali otok Babac, dok Općina Pakoštane administrativno obuhvaća otok Vrgadu, a zbog specifičnosti života na otocima Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira projekte na otocima, potičući tako izgradnju boljih uvjeta za otočane, te sufinanciranje otočnog gospodarstva, kazao je državni tajnik nakon uručivanja ugovora.

Projekti vrijedni 23,53 milijuna kuna

- Čestitao bih Općini Sveti Filip i Jakov i Općini Pakoštane koje, uz ostale brojne općinske potrebe, ne zanemaruju otočna područja te uspijevaju privući ulaganja u razvoj svojih otoka. Kroz Program razvoja otoka nastojimo usmjeriti sredstva na ona područja koja su najpotrebitija i u koje nije lako ulagati, ali u kojima moramo stvoriti osnovni standard kvalitete življenja. Izuzetno mi je drago da su sredstva otišla na otok Babac i Vrgadu, jer to su mali projekti koji mještanima život znače, kaže Erlić, ističući kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU svake godine, putem Uprave za otoke oko 50 milijuna kuna usmjeri prema otocima.

- Provodimo to kroz različite programe kao što su sufinanciranje vode za piće, sufinanciranje otočnih poslodavaca, sufinanciranje malih infrastrukturnih projekata, poticanje javnog otočnog prijevoza, razvoja civilnog društva na otocima i ostalog. Kroz Program razvoja otoka u razdoblju od 2016.-2021. Uprava za otoke je na području Zadarske županije uložila u sufinanciranje 38 otočnih infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 23,53 milijuna kuna, istaknuo je državni tajnik.

Radovi na trgu nakon sezone

Načelnik Pakoštana, Milivoj Kurtov, naglašava kako je ugovor o uređenju trga u središtu Vrgade jako važan za život mještana kojima je ovo mjesto okupljanja.

- Uređenje trga potrebno je jer je riječ o povišenom prostoru s kamenim zidom koji je počeo pucati zbog okolnih stabala. Zbog mještana se mora napraviti siguran prostor na trgu koji nosi ime poginulog mladića u Domovinskom radu, Elija Banova. Od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili smo 340.000 kuna, a Općina će iz proračuna izdvojiti 200.000 kuna. Radove smo planirali nakon turističke sezone, a dotad ćemo provesti javno nadmetanje i izabrati izvođača kako bismo u rujnu započeli s radovima i završili ih za oko dva mjeseca, najavljuje načelnik Pakoštana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno