Natura Jadera dobila brodove od 100.000 eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Jučer doplovili u zadarsku luku
Oba će biti stacionirana u marini u Zadru dok ne riješimo svu dokumentaciju i registriramo ih, nakon čega jedan odlazi u Novigrad jer je namijenjen čuvanju tog dijela, kaže Perić
Vedran SITNICA
Za početak plovidbe ovih brodova čeka se i okončanje natječaja za za motritelja - voditelja broda

U zadarsku luku jučer su uplovila dva broda županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Nature Jadere, kupljena sredstvima europskih fondova. Riječ je o brodovima tipa G23-5 s najmodernijom tehničkom opremom i sredstvima komunikacije, duljine 6,85 metara, idealnim za kontrolu parkova i ostalih zaštićenih područja kojima upravlja Natura Jadera.

Brodove su u zadarskoj marini dočekali ravnatelj ustanove Damir Perić i glavni čuvar prirode Zoran Božić, a jedan će brod ubrzo biti poslan u Novigrad u kojemu će, kaže Perić, biti stacioniran radi bržeg isplovljavanja u nadzor ovog dijela županije.

- Brodovi prekrasno izgledaju, svaki od njih vrijedan je oko 100.000 eura. Oba će biti stacionirana u marini u Zadru dok ne riješimo svu dokumentaciju i registriramo ih, nakon čega jedan odlazi u Novigrad jer je namijenjen čuvanju tog dijela. Tako smo dogovorili s Lučkom upravom i načelnikom općine Novigrad te sada dogovaramo i postavljanje kamere na privezištu kako bismo osigurali brod s obzirom da je riječ o sredstvima Europske unije te da moramo ispoštivati sve kako nam je naloženo. Ovim smo brodovima dobili jako puno, kao i s najnovijim planovima upravljanja, kaže ravnatelj Perić.

Brodovi će u plovidbu za desetak dana, a djelatnicima Nature Jadere puno će pomoći u nadzoru zaštićenih područja s obzirom da su se dosad snalazili posuđujući brodove.

- U puno naših područja dosad nismo mogli te bismo za prijevoz zamolili Lučku kapetaniju ili Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zadra. Ovi će nam brodovi stoga olakšati intervencije, osobito one na području kanjona rijeke Zrmanje, ističe Perić.

Naime, ova županijska ustanova upravlja s čak 13 zaštićenih područja, od čega su četiri posebna rezervata, četiri značajna krajobraza, tri spomenika prirode te dva spomenika parkovne arhitekture sa zaštićenim fosilima dinosaura i njihovim nalazištima. No, tu je i 86 područja ekološke mreže s obzirom da je ustanova nadležna za 73,41 posto zaštićenih područja Zadarske županije.

Za početak plovidbe ovih brodova čeka se i okončanje natječaja za za motritelja - voditelja broda, za koje je prije sedam dana održano i testiranje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno