Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Fešta od pljeska i zvižduka

24.07.2011. 22:00
Fešta od pljeska i zvižduka


Navijače se ne može prevariti. Zviždukom su nagradili trenera gostiju zbog igračkog kadra kojeg je doveo na Poljud, ali su isto tako gromoglasnim pljeskom pozdravili Barcelonine igračke zvijezde


Nije lijepo slavljeniku pokvariti rođendan i svečarsku atmosferu bez obzira na to kakva je ona bila. Čelništvo Hajduka je zamislilo da dvoboj protiv slavne Barcelone  bude kulminacija proslave stote obljetnice postojanja kluba. I stigla je Barca na Poljud, ali čak bez desetorice svojih najboljih igrača (Messija, Mascherana, Milita, Danija Alvesa, Adriana, Piquea, Puyola, Xavija, Pedra i Krkića). Trener Guardiola u Split je doveo od igrača koji su igrali u finalu Lige prvaka kada su nadigrali Manchester United (3:1) tek četvoricu igrača iz početne momčadi vratara Valdesa, Iniestu, Villu i  Busquetsa. Od igrača koji su podigli pokal na Wembleyju tu su bili i Abidal, te Afellay. Ostatak momčadi sačinjavali su igrači ne iz  B momčadi Barcelone nego iz trećeg sastava uz nekolicinu perspektivnih juniora. Kada se po strani stavi sjajna atmosfera koju su priredili navijači na stadionu sama utakmica može dobiti prolaznu ocjenu. Posebice u prvom dijelu kada je Hajduk bio bolja momčad, ali Tomasov nije iskoristio dvije izgledne prilike.
Međutim, istini treba pogledati u oči a to je na neki način sugerirao izjavom poslije utakmice predsjednik Maleš koji je kazao:
– Klupski odvjetnici će dobro proučiti ugovore iz potpisanog ugovora!
Neprodane ulaznice
Hajduk je za javnu trening-utakmicu platio Barceloni dva milijuna eura!? Puno i previše. Uostalom, iz kluba su poslali poruku da je četiri tisuće najskupljih ulaznica ostalo neprodano. Naime, kada su mediji navečer dan prije odigravanja susreta obznanili popis igrača koje će Guardiola dovesti na Poljud i suprotstaviti “bilima”, mnogi su odustali od dolaska na stadion i nisu željeli kupiti skupu ulaznicu.
Barcelona je u hotel Le Meridien Lav stigla oko 14 sati, ručali su, malo se odmorili, te odigrali bez velikog napora utakmicu i što je najvažnije zaradili su vjerujemo nikada lakše 2.000.000 eura. Bez obzira na takav neprimjereni i neprofesionalni odnos najbolje momčadi na svijetu  prema klubu slavljeniku, ostati će zapisano u povijesti bilih da je Hajduk 23. srpnja 2011. godina na Poljudu odigrao prijateljski susret protiv Barcelone i da nije izgubio utakmicu.
Da se navijače ne može prevariti vjerujemo da je to osjetio i shvatio trener Guardiola kojeg su navijači nagradili zvižducima zbog igračkog kadra kojeg je doveo, ali su isto tako gromoglasnim pljeskom pozdravili Barcine zvijezde Villu, Abidala, te posebice Iniestu, koji je bio uvjerljivo najbolji igrač susreta bez obzira na to što je odigrao samo drugih četrdeset pet minuta.
Balakov zadovoljan
– Odigrali smo vrlo dobru utakmicu posebice u taktičkom segmentu. Bio je ovo test za prvu utakmicu trećeg pretkola Europsked lige protiv Stoke Cityja koju u četvrtak igramo u Londonu. Momci su djelovali organizirano, disciplinirano, upravo onako kako to želim i tražim od njih. Prezadovoljni smo što nismo izgubili, a imali smo i situacija iz kojih smo mogli i trebali zatresti mrežu gostiju, ali zbog velikog respekta prema suparničkoj momčadi to nismo uspjeli realizirati – riječi su Balakova.
U drugom dijelu priliku su dobili svi igrači s klupe za pričuve.
– Bolje smo igrali i djelovali u prvom poluvremenu. U nastavku igrači koji su zaigrali previše su respektirali goste, a osim toga i Barca je igrala puno bolje u nastavku susreta kada je Guardiola promijenio cijelu momčad. Jednom u karijeri imate prilike igrati protiv Barcelone, stoga sam odlučio priliku dati svim igračima. Neka im to ostane uspomena za cijeli život.
Riječi pohvale za igru Hajdukove momčadi uputio je i Guardiola.
– Sretan sam što je to Guardiola rekao. Ogled s Barcelonom je iza nas i mi se sada okrećemo prvoj narednoj utakmici, a to je dvoboj sa Stoke Cityjem.
Hajduk – Barcelona 0:0!  To je sukus događanja na Poljudu u subotu 23. srpnja 2011. godine. Dan koji će biti zapisan u povijesti Hajduka…


Guardiola: Hajduk iznenadio igrom




Trener Barcelone Josep Guardiola iskoristio je dvoboj s Hajdukom da priliku pruži mladim perspektivnim igračima.
– Ovo je za nas bila prva prijateljska utakmica. Tek smo 5-6 dana zajedno trenirali i to bez igrača koji su igrali na Copa America te onih koji su ozlijeđeni. Zadovoljan sam kako smo odigrali, bolje smo izgledali u drugom nego u prvom poluvremenu. Priliku su dobili mladi igrači koji su griješili, ali na greškama se uči i postaje igrač. Treba im  dati vremena. To je proces koji se gradi korak po korak. Imamo veliku momčad, široki, kvalitetni igrači kadar. Moram ih vidjeti kako se ponašaju kada igraju pod  pritiskom. Tu su stariji igrači koji će mi pomoći da to što lakše i brže prebrode – riječi su Guardiole.
Kakvog Hajduka ste vidjeli?
– Djelovali su jako organizirano i disciplinirano. “Hajduk” me iznenadio dobrom igrom. Vrlo brzo su s tri napadača i tri vezna igrača izlazili u kontranapad. Balakov je dobro podučio ove momke. Nama je ova utakmica dobro došla jer smo mi tek započeli s pripremama za novu sezonu u kojoj želimo osvojiti što više trofeja – rezolutan je Guardiola.