Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jedrilica “nasjela” na kamenu bitvu u moru kod Sfinge

24.07.2011. 22:00
Jedrilica “nasjela” na kamenu bitvu u moru kod Sfinge


Djelatnici tvrtke “SeaHelp” najprije su izvukli 12-metarsku jedrilicu koju je tramontana nakon kvara motora “bacila” na kameni otočić s bitvom, a potom su krenuli spašavati peteročlanu posadu nasukanu u plićaku u Petrčanima
Jaka tramontana bila je razlog za nasukavanje dviju jedrilica jučer poslijepodne na zadarskom području. Prvo se nasukala 14-metarska jedrilica u plićaku u centru Petrčana. Svega nekoliko minuta kasnije na Trpimirovoj obali u Zadru nasukala se druga, dva metra kraća, jedrilica. Oba plovila izvukli su djelatnici tvrtke SeaHelp, specijalizirane za pomoć na moru. Srećom, nitko od posade brodova nije ozlijeđen.
Djelatnici tvrtke “SeaHelp” oko 17.30 sati zaprimili su poziv u pomoć iz Petrčana, a kada su krenuli, uslijedio je i drugi poziv, onaj za pomoć na Trpimirovoj obali. Tamo je, naime, oko izvlačenja plovila marke “elan450” već bio angažiran “gumenjak”, no nije im polazilo za rukom da s kamenog postolja, gdje se nalazi bitva, natrag u more odvuku plovilo koje se, doznajemo, nasukalo nakon što je otkazao motor unajmljene jedrilice. U svega nekoliko minuta vješte ruke dvojice zaposlenika SEAHelp-a povukle su brod u more, nakon čega je prepraćen u Tankercomercovu marinu. I u Petrčanima je sve bilo gotovo za samo nekoliko minuta. Jedrilicu nasukanu u plićaku, na kojoj su se u tom trenutku, nalazili skiper,  Britanac James Christopher sa suprugom i četvoro djece, u svega nekoliko poteza morski spasioci tvrtke “SeaHelp” izvukli su na pučinu, a potom dopratili u marinu Borik gdje će biti popravljena, a pregledat će je i djelatnici Lučke kapetanije.