Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Norveškom krvniku “okidač” i napad NATO-a na Srbiju

24.07.2011. 22:00
Norveškom krvniku “okidač” i napad NATO-a na Srbiju


Ubojica Anders Behring Breivik objavio je na internetu svojevrsni anti-islamski manifest u kojem opisuje opasnosti od multikulturalizma i masovnog useljavanja muslimanskog stanovništva. Predstavlja se kao sljedbenik Viteza Templara
“Strašan, ali  nužan čin” – tako je 32-godišnji Anders Behring Breivik obrazložio dva sumanuta napada koje je izveo  na svoje sunarodnjake  Norvežane prije tri dana –  postavljanje automobila-bombe u Oslu te pokolj  gotovo stotinu mladih ljudi  na otoku Utoeyji. Breivika  je policija uspjela uhititi na  Utoeyji u petak poslijepodne, sat i pol nakon početka njegovog krvavog pohoda na ljetni kamp, u trenutku kad je ostao bez  municije. U ispitivanju koje je trajalo deset sati Breivik je bio miran i arktikuliran. Priznao da je postavio bombu i poubijao  mladež koja je ljetovala u  organizaciji norveške vladajuće Stranke rada, no,  kako je izjavio šef policije,  “ne smatra se kriminalno  krivim”. Tvrdi da je sve  organizirao i proveo sam,  no vlasti mu ne vjeruju te i  dalje istražuju izjave nekih  svjedoka da je na otoku  bila još jedna osoba koja je  također pucala. Zasada,  međutim, nisu još fokusirani na nekog određenog  sumnjivca.
Opaki zločin
Norveška i svjetska javnost nakon neviđeno opakog zločina koji je, bez  sumnje, zauvijek promijenio ne samo mirnu skandinavsku zemlju nego i cijelu Europu, pitaju se kako  se rađa i formira toliko zla,  kako miran, obrazovan  čovjek iz srednje klase,  odrastao u zemlji visokih  demokratskih standarda,  postaje najveći masovni  ubojica u europskoj povijesti.
– Breivik je želio promijeniti društvo i, kako on  to vidi, morao je to isforsirati kroz revolucionaran potez. Želio je napasti  društvo i društvene strukture, izjavio je norveškim  medijima Breivikov odvjetnik Geir Lippestadt. Napade je duže vrijeme pripremao, što potvrđuje i dokument pronađen na internetu, objavljen na engleskom pod imenom  Anrew Berwick svega nekoliko sati prije početka  prvog napada, u petak 22.  srpnja. Riječ je o svojevrsnom anti-islamskom  manifestu u kojem se na  tisuću i pol stranica opisuju opasnosti od multikulturalizma i masovnog  useljavanja muslimanskog  stanovništva. U manifestu  se spominje i NATO-ov napad na Srbiju,1999. godine, javlja World News, a  prenose i brojni drugi mediji, Breivikov je navodno  bio jako uzrujan zbog NATO-ova bombardiranja  Srbije te je zapisao da je  neprihvatljivo da su “napadana naša srpska braća  koja su htjela istjerati Islam  deportirajući s Kosova albanske muslimane natrag u  Albaniju”.
 Autor se predstavlja kao  sljedbenik Viteza Templara, pripadnika kršćanskog  vojnog reda koji su u srednjem vijeku branili Jeruzalemsko kraljevstvo od  okolnih muslimana. Poziva  na borbu protiv “kulturalnih marksista/multikulturalnih izdajica”, osuđuje  “islamsku kolonizaciju i islamizaciju Zapadne Europe”. Detaljno iznosi planove za napad, odabir  oružja te pripremu eksploziva. “Jednom kad odlučiš  napasti, bolje je ubiti previše nego nedovoljno, jer  inače riskiraš da se umanji  željeni ideološki učinak napada”, zapisao je pomračeni um. 
Domaća meta
Glavna je “domaća meta”  Breivikove mržnje, kako je  potvrdio i njegov odvjetnik,  vladajuća Stranka rada premijera Stoltenberga.
– Izjavio je da je otišao na  Utoeyju kako bi upozorio  vladajuće laburiste da dolazi sudnji dan ako stranka  ne promijeni svoju politiku. On shvaća što je učinio,  ali sebe vidi kao zdravu  osobu, ispričao je Lippestadt.
Breivik je vjerojatno autor i 12-minutnog anti-islamističkog videa koji se  nakratko pojavio na YouTube-u pod naslovom “Vitezi Templari 2083”. Na  ovoj snimci Breivik je u  ronilačkom odijelu, naoružan automatskom  puškom koju je uperio prema gledateljstvu.     
Pred sudom, gdje će, kako je najavio, objasniti  zašto je počinio dva stravična napada, Breivik bi se  trebao pojaviti danas. Maksimalna kazna za zločine  poput njegovih u Norveškoj iznosi 21 godinu.
Broj žrtava sumanutog  ubojice jučer se, nakon što  je u bolnici od ozljeda preminula još jedna osoba, popeo na 93. Najmanje četvero ljudi, koji su bili na  otoku Utoeyji, još se smatraju nestalima i za njima  se traga. U potragu je  uključena mini podmornica jer se zna da su mnogi  spas od metaka poražili u  vodi. Moguće je da će biti  pronađeno još stradalih i u  zgradama srušenim od eksplozije bombe u Oslu.


21


godina zatvora maksimalna je kazna koju može dobiti Breivik




POTRAGA


U potragu je uključena mini podmornica jer se zna da su mnogi spas od metaka poražili u vodi.


Norveška se neće prepustiti strahu!


Norvežani su uvijek svoju zemlju doživljavali kao mirnu i sigurnu.  Najviši državni poličari norveškim ulicama hodaju bez ikakvog  osiguranja. Ovo pozitivno okružje i osjećaj poljuljani su nakon  okrutnih napada, no mediji s lica mjesta javljaju da velik dio  norveških građana tvrdi kako neće dopustiti da najnovija tragedija  ugrozi temeljne vrijednosti njihovog društva – otvorenost i toleranciju. No, nešto će se ipak trebati mijenjati. Priznao je to i  ministar pravosuđa Knut Storberget.
– Ovi će napadi sigurno promijeniti Norvešku. Nadam se da ćemo  više cijeniti rad na demokraciji koji obavljaju mladi te političke i  civilne organizacije, izjavio je Storberget.
Komentatori vodećih norveških novina upozoravaju kako ne treba  dopustiti da strah utječe na buduće odluke i ponašanje Norvežana.
– Ne smijemo dopustiti da strah paralizira našu sposobnost da  mislimo jasno i razumno, podsjeća se u uvodniku Aftenbladeta.
– Moramo izbjeći da postanemo zaokupljeni strahom, poput SAD-a  nakon rujna 2001. Moramo se radije ugledati na Britaniju i Španjolsku  i na to kako su njihovi građani obnovili svoju slobodu poslije stravičnih  napada 2004. i 2005., smatra komentator Dagbladeta.


Suze za žrtvama protuislamskog “križara”


Misom u katedrali, polaganjem cvijeća  i paljenjem svijeća  kraljevska obitelj, vlada i narod 4,8 milijunske Norveške oplakivali su  u nedjelju 93 žrtve kravavog pohoda. Kralj Harald i premijer Jens  Stoltenberg sudjelovali su u nedjelju  na misi za žrtve  u katedrali u  Oslu, gdje je premijer emotivno govorio o žrtvama  od kojih je neke i  osobno poznavao.
“To je nacionalna tragedija”, rekao je Stoltenberg.
Ljudi su  u suzama polagali cvijeće i palili svijeće pred katedralom, a vojnici  u zaštitnim prslucima patrolirali su u četvrti gdje se nalaze zgrade vlade.