Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Škifić u Laškom, Petani u Jollyu

24.07.2011. 22:00
Škifić u Laškom, Petani u Jollyu


Škifić je potpisao ugovor sa povratnikom u Jadransku ligu, Zlatorogom iz Laškog i to na jednu godinu, s opcijom produljenja na još jednu


Borik Puntamika u sljedećoj sezoni neće  moći računati na najkorisnijeg igrača prošle sezone,  Juru Škifića. On je, naime,  potpisao ugovor sa povratnikom u Jadransku ligu,  Zlatorogom iz Laškog i to  na jednu godinu, s opcijom  produljenja na još jednu.  Slovenski će klub biti četvrti u karijeri zadarskog  krilnog centra, koji je jučer  napunio 23 godine. Nakon  završetka juniorskog staža u  matičnom Zadru, Škifić je  tri godine proveo u Dubrovniku, igrajući A-1 ligu.  Pred sezonu 2009./10.  došao je u ljetni kamp na  Višnjiku, kojega je organizirao tadašnji trener Zadra Zmago Sagadin i zadovoljio ukuse slovenskog  stručnjaka. Tu je sezonu  odigrao u Zadru, ali se  kasnije, s promjenom trenera, promijenila i njegova  uloga u momčadi. Tako se  nije našao u planovima Danijela Jusupa pred početak  prošle sezone pa je dogovorio jednogodišnju suradnju s Borik Puntamikom, koja se pokazala punim pogotkom. Puntamičani su imali najbolju  sezonu u povijesti kluba, a  Škifić je sa 15,2 poena i 4,6  skokova za 26 i pol minuta,  te valorizacijom 16,4 bio  najkorisniji igrač momčadi.  Kao nagrada stigao je prvi  inozemni angažman i povratak u NLB ligu, u kojoj  će sigurno imati više prostora nego što je to bio  slučaj prije dvije sezone,  kada je igrao u prosjeku 7  minuta. Redove “zelenih”  napustio je i 23-godišnji  razigravač Teo Petani, koji  je potpisao za novog A-1  ligaša Jollya. Bivši kadetski i  juniorski reprezentativac  Hrvatske, prošle je sezone  za 25 i pol minuta prosječno  bilježio 7,7 poena, uz 3,2  skoka i 2,1 asistencija. Osim  njega, šibenski klub objavio  je potpisivanje još dvojice  igrača, 29-godišnjeg zadarskog centra Denisa Vrsaljka, koji je prošle sezone  igrao u slovenskoj Polzeli  (20min, 8,4p, 4,1sk), te  Splićanina Stipu Režića.


EP U-18: Hrvatska bez poraza u drugi krug




Hrvatska juniorska reprezentacija pobijedila je sve tri utakmice u  prvom krugu Europskog prvenstva u poljskom Wroclawu, te prenijela  maksimalan broj bodova u drugi krug. Nakon Grčke i Slovenije,  izabranici Jakše Vulića, pobijedili su i domaćina Poljsku sa 78:72  (20:27, 14:10, 19:14, 25:21), na krilima Mislava Brzoje (22p, 9sk) i  Stipe Krstanovića (15p, 11sk). Po 11 poena postigli su Matej Buovac i  Antonio Boban, dok je Marko Ramljak za 28 minuta ubacio 9 poena (3-7  za dva, 0-1 za tri, 3-4 sl.bacanja), uz 6 skokova i 3 asistencije. Zadranin  Ante Smolić nije ulazio u igru. Hrvatska je sada u odličnoj poziciji za  plasman u četvrtfinale, jer se u skupini E drugog kruga nalazi sama na  vrhu sa 4 boda. Poljska, Srbija, Turska i Njemačka imaju po 3, a  Slovenija 2. Večeras (20,15) Hrvate očekuje ogled sa Njemačkom,  sutra s Turskom, a u srijedu sa Srbijom. U skupini F, Španjolska i Litva  imaju po 4 boda, Italija i Francuska po 3, a Rusija i Latvija po 2.
EP U-20: Hrvatska ispala kao posljednja
Na Europskom prvenstvu do 20 godina u Bilbau, Hrvatska reprezentacija završila je na posljednjem 16. mjestu. U skupini za ostanak  u diviziji A bila je posljednja, s omjerom 1-5, iza Srbije, Litve i Austrije,  te će sljedeće godine igrati u diviziji B, odnosno drugoj ligi europske  košarke. Osim dva debakla protiv Austrije, kojoj su to bile jedine  pobjede na prvenstvu, izabranici Ivana Velića dvaput su poraženi od  Srbije, dok su uspjeli pobijediti samo Litvu, koja im je kasnije uzvratila  višestruko (24 razlike). Prvi put otkada je FIBA uvela ovaj sustav  natjecanja, Hrvatska je ispala u diviziju B i prvi put od 1996. godine neće  igrati među najboljim europskim reprezentacijama u ovom uzrastu.  Statistički, najbolji Hrvati bili su Boris Barać sa 10,9 poena, 5,4 skoka  i 1,4 asistencije, te Domagoj Bubalo sa 10,3 poena i 4,6 skokova, dok  je iza njih zadarski dvojac Ivana. Batur je za 33 i pol minute prosječno  postizao 9,7 poena (40% za dva, 23% za tri, 60% sl.bacanja), uz 4,8  skokova, 2,2 asistencije i 2,7 izgubljenih lopti, dok je Mikulić za 26  minuta bilježio 7,6 poena (52% za dva, 35% za tri, 47% sl.bac.), 3,4  skoka, 2,4 asistencija i 1,4 izgubljenu loptu.


Hrvatice slavile u Španjolskoj


Hrvatska ženska juniorska reprezentacija u Valenciji je odigrala dvije  pripremne utakmice, uoči skorašnjeg Europskog prvenstva divizije B u  Mađarskoj. Sudeći po rezultatima, Hrvatice će biti glavne kandidatkinje za  plasman u elitnu diviziju. Izabranice Željka Ciglara su, naime, prvo pobijedile  domaćina, tradicionalno jaku Španjolsku sa 54:50, na krilima Ivane Tikvić,  koja je postigla 19 poena, uz čak 21 skok i valorizaciju 44. Dvocifrena je bila  i Zadranka Glorija Sikirić sa 12 poena, dok je Ivana Blažević ubacila 4. Dan  kasnije protiv Njemačke, slavlje je bilo još uvjerljivije, 73:52.


Poraz Pipanove Poljske


Košarkaši Slovenije i Poljske odigrali su u Ptuju prijateljsku utakmicu u  sklopu priprema za Europsko prvenstvo u Litvi. Slavili su domaćini sa  69:54 (18:21, 18:12, 14:11, 19:10), predvođeni Goranom Dragićem s 18,  te njegovim bratom Zoranom sa 10 poena. U redovima momčadi, koju vodi  trener Zadra Aleš Pipan, malo bolji od ostalih bili su Pamula sa 13 i Lapeta  sa 10 poena. Poljaci su igrali bez nekoliko ključnih igrača, prve zvijezde  Marcina Gortata, zatim naturaliziranog Amerikanca Thomasa Kelatija, te  Lukasa Koszareka i Simona Szewczyka. Oni će se momčadi priključiti 1.  kolovoza, dok Maciej Lampe neće nastupiti na Eurobasketu.