Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto bagera park “krasi” derutni brod

24.07.2011. 22:00
Umjesto bagera park “krasi” derutni brod


Molim vas, ne želim da se niti nasluti tko sam, jer ovdje već imam dovoljno problema. Ma sramota je kako se odnose prema ovom dijelu grada. Svi peru ruke od nas. Što se tiče broda, budite bez brige, on će tu sigurno ostati koju godinu, ironično će naš sugovornik tvrdeći da brod pripada nekadašnjem stanaru obližnje kuće, koji je deložiran pa traži načine kako iznervirati nekadašnje susjede


Nakon što je 17  godina u parku trokuta ulica  Ivana Meštrovića i Miroslava Krleže na javnoj površini  ispred devastirane vile puno  svakojakog smeća bio parkiran bager, pred oko mjesec  netko je kamenjima obilježio  prostor s druge strane objekta i dovezao poluraspadnut drveni brod. Na brodu  je nonšalantno ostavljen i u  međuvremenu zahrđali alat.
Netko od stanara obližnjih  kuća iznerviran takvim ponašanjem o svemu je preko  službenih web stranica Grada Zadra obavijestio gradsku vlast i zamolio da netko  od nadležnih vlasniku naloži  da taj brod s javne površine  odnese u svoje dvorište.
Pitanje vlasništva
Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i  protokol Grada Zadra, rekla  nam je da su komunalni redari nakon informacije o navedenom problemu izišli na  teren te da će napisati  rješenje o uklanjanju broda s  javne površine. Ako se ne  postupi prema rješenju komunalnih redara, slučaj se  prosljeđuje prekršajnom sudu. Pitamo hoće li se i s  uklanjanjem broda čekati 17  godina, koliko je bilo potrebno da se makne bager.
– Bager je uklonjen prema  rješenju komunalnih redara.  No u tom je dijelu problematično pitanje vlasništva.  Bager je bio na privatnom  zemljištu i uklonio ga je vlasnik, rekla je Dadić.
No stanari u susjedstvu  “vile” ne slažu se s navodima  da je u tom dijelu grada vlaništvo problematično.
– Ovi iz Grada lažu ko psi.  Sve što im se ne da napraviti  opravdavaju vlasnicima stare napuštene vile koja je još i  leglo štakora i narkomana.
Volio bih gradske “glavešine” vidjeti kako ovuda  pješače u vrijeme kiše. Trebale bi im gumene čizme. Al  neka, mi ćemo i dalje plaćati  potraživanja za odvodnju i  ostale komunalije, a oni će  uporno lagati, iznervirano i  sažeto nam je prilikom našeg  obilaska sporne “vile” i broda  situaciju u kvartu opisao stanar obližnje kuće.
Nailazimo na još jednog  stanara koji nakon kraćeg  nagovaranja ipak pristaje na  razgovor.
“Svi peru ruke od nas”
– Molim vas, ne želim da se  niti nasluti tko sam, jer ovdje  već imam dovoljno problema. Ma sramota je kako se  odnose prema ovom dijelu  grada. Svi peru ruke od nas.  Što se tiče broda, budite bez  brige, on će tu sigurno ostati  koju godinu, ironično će naš  sugovornik tvrdeći da brod  pripada nekadašnjem stanaru obližnje kuće, koji je deložiran pa trži načine kako  iznervirati nekadašnje susjede.
– Ovdje vikendom bude na  stotine narkomanskih igala i  nikoga nije briga. Evo, ispred  mojeg balkona već je treći  dan parkirana kamp-prikolica. Zvao sam policiju, a oni  kažu da to nije njihova nadležnost. A čija jest?! Ja se tu  moram bojati da me netko ne  okrade, da, ne znam, učini  nažao mojoj obitelji?! Sramota i katastrofa! Živio sam  i u drugim gradovima, ali  ovako nešto nigdje nisam  doživio, govori naš sugovornik koji također spominje i  probleme s odvodnjom oborinskih voda.
– Ovaj kvart ima bezbroj  problema. O tome bi se moglo pisati danima. Primjerice, na cijeloj ovoj jednosmjernoj cesti nema niti jedan  pješački prijelaz. Pogledajte  onaj drvored! Zašto se ne  makne koje stablo i napravi  siguran prijelaz za pješake,  pogotovo djecu. Pa zar su  stabla važnija od djece,  ogorčen je stanar problematičnog trokuta Meštrovićeve  i Krležine.
 – Ovdje ako nisi moćnik,  ako nemaš neko poznanstvo,  nitko si i ništa i sam ćeš se  gombati u svojim problemima, zaključuje on.