Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Večer pisme, folklora i starih običaja

24.07.2011. 22:00
Večer pisme, folklora i starih običaja


“Dođi diko u  Kotare ravne” naziv je tradicionalne “večeri pisme, folklora i starih običaja” koja je  ove subote održana u Zemuniku Donjem. Manifestaciju je organizirao KUD Sv.  Kata pod pokroviteljstvom  Zadarske županije i Općine  Zemunik Donji. Osim domaćina, KUD-a Sv. Kata, na  zemuničkoj večeri folklora  nastupilo je još sedam  KUD-ova iz cijele Hrvatske.  Tako su Zemuničanima u goste došli KUD Tkanica iz  Okučana, KUD Selište Kostajničko iz Selišta Kostajničkog, KUD Antun Gustav  Matoš iz Tovarnika, KUD  Pounjski pleter iz Dvora na  Uni, a od KUD-ova iz naše  županije KUD Škabrnja iz  Škabrnje, KUD Vinac iz  Stankovaca te Udruga Điran  iz Ugljana. U programu su  osim KUD-ova nastupili i  pučki pjesnik iz Zemunika  Dinko Buljat te narodni guslar Dane Jurić.
Iako su zbog nepovoljnih  vremenskih uvjeta koji su  vladali u subotu, organizatori imali poteškoća smotra  je, ipak uspješno održana.
– Zadovoljni smo s ovogodišnjom smotrom. Ostvarili smo ono što smo planirali, iako smo imali  određenih poteškoća zbog  loših vremenskih uvjeta na  dan održavanja folklorne  večeri, kazao je Marko Alvir,  predsjednik KUD-a Sv. Kata.  Alvir je naglasio kako je cilj  zemuničke folklorne večeri  očuvanje kulturne baštine  zemuničkog kraja, ali i  zbližavanje KUD-ova iz različitih dijelova Hrvatske.
– Sudjelovanjem KUD-ova  iz cijele Hrvatske na našoj  smotri stvaramo prijateljstva  među folklornim društvima  te ovakve večeri činimo raznolikijim i zanimljivijim. Kako KUD-ovi iz naše županije  imaju dosta sličnosti u plesovima i pjesmama, upravo  ovi KUD-ovi iz drugih dijelova Hrvatske učinili su naš  program bogatijim i ukazali  su na različitosti u običajima  i plesovima u Lijepoj Našoj,  istaknuo je Alvir dodavši kako je Zadarska županija jedina županija u Hrvatskoj  koja nema svoju županijsku  smotru. U KUD-u Sv. Kata  postoje ideje i planovi da  upravo oni preuzmu organizaciju županijske smotre folklora. Sudeći po dobroj organizaciji “večeri pisme, folklora i narodnih običaja”  održanoj u subotu, ovaj zemunički KUD bi mogao biti  dobar domaćin i organizator  buduće županijske smotre.