Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zaštitna kaciga od sad treba biti i homologirana

24.07.2011. 22:00
Zaštitna kaciga od sad treba biti i homologirana


U sklopu svojih mjera policija pojačano kontrolira i zaštitne kacige, a novčanom kaznom u iznosu od tisuću kuna kaznit će se vozači za prekršaj. Svaka homologirana kaciga mora imati međunarodnu homologacijsku oznaku koja mora biti neizbrisiva, jasno čitljiva i na lako pristupačnom mjestu, kazala je Sonja Šimurina


Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su na snagu stupile 9. srpnja, detaljnije su regulirana razna područja među kojima je i korištenje zaštitne kacige. Doznajemo to u PU Zadarskoj gdje pojašnjavaju kako je ovom zakonskom izmjenom propisano da vozač motocikla ili mopeda te vozač lakog četverocikla bez zaštitne kabine i četverocikla bez zaštitne kabine, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, moraju za vrijeme vožnje na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Dakle, osim što kaciga mora biti propisana i uredno pričvršćena, novitet je da obavezno treba biti i homologirana.
Kako pojašnjava Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornika PU Zadarske, zahtjevi i postupci ispitivanja što ih zaštitne kacige i njihovi vidnici, odnosno viziri, moraju ispuniti, propisani su Naredbom o homologaciji zaštitnih kaciga i njihovih vidnika za vozače i suvozače motocikala i mopeda.
– Homologirane kacige važne su jer udovoljavaju posebnim karakteristikama i time su puno sigurnije za vozače. Apeliramo stoga na sve vozače da isključivo zbog svoje sigurnosti nabave nove kacige, poručila je Šimurina, naglasivši neke od općih zahtjeva koje moraju ispuniti homologirane kacige.
Prema tim zahtjevima osnovna konstrukcija homologirane kacige mora biti u obliku čvrstog vanjskog oklopa koji sadrži dodatne dijelove za apsorpciju energije udara i sustav za držanje. Također, zaštitna kaciga mora biti opremljena štitnicima za uši i ovratnikom, može imati odvojivi štit, vidnik (vizir) i štitnik donjega dijela lica. Ova je kaciga sigurnija i zbog toga jer se ni jedan dio ne može ugraditi ili staviti na zaštitnu kacigu, osim ako je konstruiran tako da ne može prouzročiti ozljedu te da kaciga i dalje zadovoljava zahtjeve Pravilnika ECE R 22. Homologirana kaciga ne utječe bitno na slušne sposobnosti nositelja, temperatura prostora između glave i oklopa ne raste prekomjerno, a da se to izbjegne, mogu se predvidjeti ventilacijski otvori na oklopu. Isto tako, vanjska površina oklopa je potpuno glatka, a nepravilne zakrivljenosti ispod moraju biti s blagim prijelazima. Sve vanjske izbočine osim kopče moraju biti glatke i s odgovarajućim prijelazima, a sustavi za držanje moraju biti zaštićeni od grebanja. Kaciga se mora držati na nositeljevoj glavi pomoću sustava za držanje koji je osiguran ispod donje čeljusti, a kopča sustava za držanje mora biti tako konstruirana da spriječi mogućnost pogrešnog rukovanja. Važno je i to da svaka homologirana kaciga mora imati međunarodnu homologacijsku oznaku, i to neizbrisivu, odnosno otpornu na habanje, jasno čitljivu i postavljenu na lako pristupačnom mjestu, a ona je najčešće zašivena na sustavu za držanje kacige, odnosno remenu.
Kako je pojasnila Šimurina, međunarodna homologacijska oznaka sastoji se od kružnice oko slova “E”, iza kojeg se nalazi razlikovni broj države koja je odobrila homologaciju, slovno-brojčane oznake (homologacijskog broja), crtice iza homologacijskog broja iza koje se nalazi serijski broj proizvodnje. Kod novijih kaciga, ispred serijskog broja proizvodnje obavezna je i jedna od navedenih slovnih oznaka i to J – za kacige bez zaštite donjeg dijela lical, P – za integralne kacige sa zaštitnom oblogom donjeg dijela lica, NP – za integralne kacige koje imaju oblogu donjeg dijela lica ali ne zaštitnu.
– U sklopu svojih mjera policija pojačano kontrolira i zaštitne kacige, a novčanom kaznom u iznosu od tisuću kuna kaznit će se vozači za prekršaj. Svaka homologirana kaciga mora imati međunarodnu homologacijsku oznaku koja mora biti neizbrisiva, jasno čitljiva i na lako pristupačnom mjestu, kazala je Šimurina, uputivši stoga apel svim vozačima, kao i osobama koje se prevoze gore navedenim prijevoznim sredstvima na nužnost korištenja homologirane zaštitne kacige.