Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zvuci Orkestra mladih odjekivali Poluotokom

24.07.2011. 22:00
Zvuci Orkestra mladih odjekivali Poluotokom


Nastup, koji je zbog lijepog vremena i slobodnog ulaza, iz Providurove palače u zadnji tren premješten na Poljanu Šime Budinića bio je zasigurno neobičan prizor brojnim prolaznicima koji su zastajali kako bi poslušali ovaj odličan sastav


Poljana Šime Budinića pokazala je svoj potencijal, ne samo kao lijepa  šetnica, kakva će nakon završetka obnove zasigurno biti, nego i kao savršena ljetna  pozornica. 80 mladih glazbenika Simfonijskog orkestra mladih iz Strasbourga  nastupilo je u petak navečer  ispred crkve Sv. Šime te  oduševilo brojne prolaznike,  kao i one koji su došli na  koncert.
Nastup, koji je zbog lijepog vremena i slobodnog  ulaza, iz Providurove palače  u zadnji tren premješten na  Poljanu Šime Budinića bio je  zasigurno neobičan prizor  brojnim prolaznicima koji su  zastajali kako bi poslušali  ovaj odličan sastav. Organizatori Glazbenih večeri u  Sv. Donatu odlučili su, naime, ovaj koncert pokloniti  svojim sugrađanima i njihovim gostima.
Iako repertoar koncerta  nije odgovarao najavljenom  u programskoj knjižici publici je promjena nadoknađena odličnom izvedbom  “Lawrence d’ Arabie” Mauricea Jarrea, te čak dvostrukom izvedbom dijela iz  mjuzikla “Fantom iz opere”.
Simfonijski orkestar mladih iz Strasbourga osnovan  je 1988. godine s ciljem poticanja mladih na muziciranje i bavljenje glazbom. Članove ovog orkestra čine izvođači u dobi od 15 do 30  godina, uglavnom Francuzi,  ali ima i Britanaca, Nijemaca  te drugih nacionalnosti. Repertoar orkestra temelji se  na klasičnoj glazbi, modernim djelima, filmskoj glazbi,  ali i glazbi iz mjuzikala koju  su imali priliku čuti i Zadrani. Iako su članovi uglavnom mladi ljudi, ovaj orkestar nije glazbena škola  već mjesto susreta mladih  ambicioznih glazbenika. Radi se o potpuno neprofitnoj  udruzi, čiju organizaciju vode mladi i njihovi roditelji.
Svojim nastupom u Zadru, pod vedrim nebom i  besplatnom ulaznicom, orkestar je Zadranima pružio  jedno sasvim novo iskustvo.  Glazbu, kakvu možda inače  ne slušaju, zastali su poslušati mnogi prolaznici, a  teško je bilo ne diviti se  mladim glazbenicima i  njihovom dirigentu koji su,  ignorirajući okolnu buku,  dali sve od sebe kako bi  njihova izvedba ostala u  odličnom sjećanju.