Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatskom pričom po olimpijsko zlato

24.07.2012. 22:00
Hrvatskom  pričom po  olimpijsko zlato


Kuhari su jela pripremali pod budnim okom izbornika Marinka Jurešića. U seniorsku reprezentaciju su se plasirala čak dva kuhara iz Zadra, Tomislav Karamarko i Šime Vučetić
Kulinarska olimpijada, baš kao i ona sportska, održava se svake četiri  godine, a drugi put na ovom  središnjem svjetskom okupljanju struke nastupit će i  hrvatska reprezentacija seniora. Uz to, prvi put na  međunarodnoj sceni Hrvatsku će predstavljati i juniorski tim.
Hrvatski tim priprema se  punom parom, što su dokazali i u restoranu Magnolija u Falkensteiner hotelu  Adriana, u Resortu Borik u  Zadru gdje je održan trening  hrvatske seniorske reprezentacije. U njihovim delicijama uživale su i poznate  osobe iz hrvatskog javnog  života, TV-voditeljica Antonija Blaće te glumci Tamara  Šoletić i Duško Modrinić,  koji su zajedno s gostima  hotela i novinarima sudjelovali u ocjenjivanju jela, toplog predjela, glavnog jela i  deserta.
Duet i priča
Toplo predjelo bio je “Duet  od grdobine i tune” s kompotom od svježe rajčice, pjene od mrkve i đumbira i  zelenog ulja. “Šumska priča  iz Hrvatske” naziv je glavnog  jela sastavljenog od filea jelena u krustu, rolade od fazana s kestenom i malinama.  Za desert poslužen je “Čokoladni entremet” s umakom  od svježeg voća i moussea od  lješnjaka.
Antoniju Blaće osvojila je  “Šumska priča iz Hrvatske”.
– Nikada nisam kušala takve nevjerojatne gastronomske kombinacije. Uvjerena  sam da ćemo osvojiti zlato  na Kulinarskoj olimpijadi.  Naše kuharice i kuhari su  zakon, kaže nasmijana voditelja Antonija Blaće.
Dušku Modriniću najviše  se svidio “Duet od grdobine i  tune” s kompotom od svježe  rajčice, pjenom od mrkve i  đumbira te zelenim uljem.
Sit i sretan
– Moram priznati da mi se  najviše svidjelo jelo koje su  naši vrhunski kuhari nazvali  “Duet od grdobine i tune”.  Jela su bila fantastična tako  da se planiram vratiti u restoran Magnolija, rekao je  glumac Duško Modrinić, koji je nakon večer bio, kako se  našalio, sretan i sit. 
Čokoladna poslastica koji  su kuhari poslužili za kraj  nikoga nije ostavila ravnodušnim. “Čokoladni entremet”, kako desert nosi ime,  poslužen je s umakom od  svježeg voća i mousseom od  lješnjaka.
Ova čarobna jela kulinarski reprezentativci pripremali su pod budnim okom  izbornika Marinka Jurešića.  U seniorsku reprezentaciju  su se plasirala čak dva kuhara iz Falkensteiner grupacije, Tomislav Karamarko iz  hotela Adriana i Šime  Vučetić iz Hotela & spa Iadera, kao i ostali vrsni kuhari Anđelko Levanić, Slađana  Herman, Tomislav Hruban i  Rafaela Mihatović.
– Hrvatska gastronomska  ponuda doista je bogata i  zanimljiva zbog čega vjerujemo u svoj uspjeh na Kulinarskoj olimpijadi. Zanimljivo podneblje, spoj mediteranske i kontinentalne  hrane ključ su za uspjeh,  kaže Tomislav Karmarko, šef  kuhinje Falkensteiner hotela  Adriana u Zadru.