Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mačak na ljetnim igrama

24.07.2012. 22:00
Mačak na  ljetnim igrama


CESTARINE SU DEFINITIVNO  PRESKUPE
Glavne su vijesti ovih dana u svim  informativnim emisijama bili požari i  ludi (ili još vjerojatnije – drogirani)  Slovak koji se malo zabavljao našim  autocestama. Veseljak je probio četiri  rampe i prešao ne 4, ne 40, nego cijelih  140 kilometara bez da ga je itko  zaustavio, a i ni tada ne bi stao da se  nije slupao. Ono što će se sada svi  pitati vrlo je indikativno. Kako netko može tek tako  prolaziti kroz rampe i onda se vozikati još 140 km, a da  mu policija ne može ništa? Evo, ja se u pusto popodne  vozim na svojoj ponici pokrajnjom ulicom na Poluotoku (doduše, vrlo sporo) i ljubazni me policajac  odmah upozori (moram priznati – vrlo korektno i  pristojno, a i u pravu je) da se to ne smije, a ovaj lomi,  gazi i luduje pa mu nitko ništa ne može. Vrlo  zanimljivo. Doduše, cestarine su zbilja preskupe.
ROMI KOJI PROSE – UVIJEK ISTA PRIČA
U “Reporterima” smo imali prilike gledati BBC-jev  dokumentarac o Romima koji prose, ali ne kod nas,  nego u Londonu. Britanski je novinar osam mjeseci  pratio jednu skupinu Roma prosjaka i došao do  epohalnog otkrića o tome kako oni prose i kako su  organizirani na taj i taj način, kako ih dovode s  Balkana, kako prose žene i djeca dok su muškarci  debeli i voze skupe automobile… E, to nas je zbilja  iznenadilo. Pojma o tome nismo imali. Čak smo i čuli  glasove ovih koji prose, a koji zvuče identično kao i  njihove kolege koji se tim uglednim poslom bave kod  nas. Ista intonacija, isti naglasak, iste litanije. Onako  polupjevajući, plačući i zapomagajući. Pa su ih onda  sve pohapsili, pa su ih drugi dan sve pustili uz  jamčevinu, pa oni opet isto… Pa kako uopće riješiti taj  problem, pita se čovjek. Vrlo jednostavno. Ne kažnjavati njih, nego one budaletine koji im daju novce i na  taj način dodatno bogate već njihove ionako prebogate  šefove koji u BMW terencima idu žderati janjetinu. Ne  shvaćam da postoje ljudi koji su toliko glupi i  neinformirani da misle kako na taj način pomažu  romskoj djeci. Dabome. Oni su krivi.
GADLJIVE VIJESTI O ČUDNIM LJUDIMA
U emisiji zvanoj InMagazin aktualne vijesti iz  Hrvatske poredane su po važnosti i prioritetima.  Druga po važnosti je ona da su otvorene Dubrovačke  ljetne igre, a prva i najvažnija je ona da se tzv. “modni  mačak” pojavio na plaži sa svojim novim trbušnjacima.  On je cijele zime marljivo vježbao i sada ih može  pokazivati radoznaloj hrvatskoj javnosti do mile volje,  a može, jer u ovoj zemlji postoji dosta budala koje  takve stvari vesele i koje to žele gledati. Dobro, ako ima  takvih, treba im dati neku takvu emisiju za retardirane,  ali kako je moguće u isto vrijeme govoriti o njegovim  trbušnjacima i o otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara.  Meni je to bolesno i perverzno do krajnosti. A “mačak”  i njegovi trbušnjaci? Bože pomozi!
UGAŠEN POŽAR NAKON ŠTO JE SVE VEĆ IZGORJELO
Da se razumijemo. Ja jako cijenim posao vatrogasaca i svjestan sam opasnosti u koje upadaju, ali  ovi s televizije bi ipak mogli malo preciznije izvještavati. U Karlovcu se zapalila tvornica svijeća  (koja čudna koincidencija), a izvještaj ide ovako:  “ugašen je požar u tvornici svijeća u Karlovcu.  Kompletna postrojenja i zalihe su uništene”, a pri tome  vidimo slike zgarišta koje se još pomalo dimi, a na  kojem nije ostao kamen na kamenu. Postavlja se  pitanje – pa kako su ga onda ugasili, a osobito ako i sam  zapovjednik kaže da nisu mogli niti prići. Sve je to  nekako zbrkano, a kada čovjek ovako gleda i sluša  može steći neki čudan dojam pa bi bilo bolje na tome  malo proraditi.
IMA LI GLASNOGOVORNICA DIPLOMU… I ŠTO ĆE  JOJ?
Preko ljeta svaka je vijest novinarima dobra, a jedna  od takvih je i ona da je glasnogovornica Splitsko-dalmatinske PU Marina Kraljević-Gudelj dobila  otkaz jer se navodno otkrilo da nema diplomu. Odmah  sam se sjetio te mlade žene jer mi se bila svidjela. Ima  ona nešto u svom glasu, sugestivnom pogledu i svemu  što ide uz tu ulogu i u stvari je idealna za taj posao, bar  po mom skromnom mišljenju. A to s diplomom je  zanimljivo. Koji je u stvari posao glasnogovornice  policijske uprave? Da stane pred kamere i službeno  nam kaže što se dogodilo, kako, zašto i slično. I što će  joj za to diploma? S druge strane, što u ovoj zemlji  znači diploma, s obzirom na to koliko je sumnjivih lica  završilo visoke škole, a očigledno je da im intelekt nije  jača strana? Jučer je na vijestima njenu ulogu glasnogovornice preuzela jedna plava djevojka i svaka njoj  čast, ali i nije mi nešto. Pa makar imala i tri fakulteta.  Recimo, prometni, menadžment i onaj treći.
[email protected]