Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ucjena (ne)će biti dobitna taktika?

24.07.2012. 22:00
Ucjena (ne)će biti dobitna taktika?


Koliko god ponizna Modrićeva isprika Danielu Levyju imala odjeka u javnosti, predsjednik Spursa možda neće zaboraviti predstavu veznjaka koji nije otišao s momčadi na pripreme
Luka Modrić je očito shvatio da je pretjerao. Hrvatski reprezentativac osobno se ispričao predsjedniku  Tottenhama Danielu Levyju  na bojkotu američkih priprema i osvanuo u trening-kampu Spursa u Chigwellu. Ubrzo je na službenoj  stranici kluba osvanula sljedeća vijest: “Klub može potvrditi da se Luka Modrić u  ponedjeljak vratio treninzima u trening-kampu Spurs  Lodge. Stručni stožer će mu  napraviti program po kojem  će nastaviti raditi”.
Ponizna gesta
Možda ipak bude prekasno. Koliko god ponizna Modrićeva gesta imala odjeka u  javnosti, Levy možda neće  zaboraviti svojevrsnu predstavu hrvatskoga veznjaka  koji se u zakazano vrijeme  nije pojavio na Heathrowu  kad je momčad kretala na  pripreme u Sjedinjene Američke Države. Čelnici Spursa  nisu imali milosti, bojkot  američkih priprema koštao  je Luku dvije tjedne plaće  (80 tisuća funti ili 102 tisuće  eura). Modrić će ih brzo  prežaliti ako uskoro preseli  na Santiago Bernabeu. Najvažnije pitanje glasi: Hoće li  se svojevrsna ucjenjivačka  taktika Modrićevih zastupnika pokazati kobnom ili će  biti dobitna kombinacija?
– Moje je mišljenje da  Modrić ovoga ljeta sigurno  odlazi iz Tottenhama – smatra riječki menadžer Predrag  Rački. – Ovaj svojevrstan  Modrićev bojkot mi više djeluje kao predstava. Real nije  krenuo u konačan posao  oko Modrićeva transfera samo zato što se želi, a ne  može baš tako lako riješiti  Kake. Brazilčevim odlaskom  Mourinho nastoji u  momčadi otvoriti mjesto  Modriću. Što se Modrića i  Tottenhama tiče, ovo je, što  bi rekli Englezi, “high time”  da ga se proda. Već drugo  ljeto odlazi s White Hart  Lanea i licitira. Sada je situacija sazrela. Luka je Realu zanimljiv jer može kvalitetno igrati na više mjesta u  veznom redu, mislim da je  PSG odustao od kupovine  onoga trenutka kad je angažirao Verrattija, ali i zaokružio iznos potrošena novca na prijelazni rok na 205  milijuna eura.
Predstava ili ucjena
Ako Modrićevo neprofesionalno ponašanje valja  pripisati svojevrsnoj predstavi u korist obostranih interesa dvaju klubova i jednoga igrača, bit će dovoljno  pričekati da Florentino Perez uzme u ruke kalkulator i  krene računati. Dakle, ako  Kaka godišnje zarađuje deset milijuna, a Modrić potpiše četverogodišnji ugovor  temeljem kojega će po sezoni zarađivati 4 milijuna  eura, ispada da će Real u  četiri godine na razlici zaraditi 24 milijuna eura, što je  samo desetak milijuna eura  manje od cijene Modrićeva  transfera (35-37 milijuna  eura). U današnjim vremenima si čak ni madridski  Real ne može priuštiti da za  transfer igrača koji ne jamči  mjesto u početnoj jedanaestorici potroši tridesetak milijuna eura, a da se prethodno ne odrekne milijunskoga “tereta” u svlačionici  (Kaka, Diarra, Carvalho…).
Ako se Modrićeva “igra  skrivača” na potezu od Londona do Petrčana ne odvija  uz blagoslov klupskih čelnika, onda je njegov transfer  u Real u najmanju ruku  doveden u pitanje onoga trenutka kad je javna Lukina  pljuska osvanula na Levyjevom licu. Modrićev ucjenjivački odnos možda prolazi u  malim klubovima koji žive  isključivo od prodaje igrača,  budžet Tottenhama sigurno  ne ovisi o Realovih 35 ili 37  milijuna eura. Imidž kluba  ima puno veću cijenu. I ne  trpi svojevrsne ucjene. Predsjednik Spursa razmišlja racionalno. Ako dozvoli da ga  ucijeni Luka Modrić, to isto  će sutra napraviti Gareth  Bale, Rafael Van der Vaart ili  netko treći. Na potezu je  Levy. Koji mora birati između klupskoga obraza i  Realovih milijuna.