Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uzlet paške čipke u visoku modu

24.07.2012. 22:00
Uzlet paške čipke u visoku  modu


Drugo što želimo je raditi ne samo čipku za stol ili zid, već aplikativne dijelove od čipke koji bi bili dio upotrebnih predmeta te da se na taj način zainteresiraju i kreatori visoke mode koji bi našu čipku mogli ugraditi u svoje kreacije, rekla je Mirjana Tkalčec


U velikoj dvorani  Kneževog dvora u Pagu otvorena je izložba čipkarice  Mirjane Tkalčec i njenog supruga Đure Tkalčeca, umirovljenog arhitekta. Na  izložbi su postavljene čipke i  odjevni predmeti napravljeni  od paške čipke koje je izradila  Mirjana Tkalčec i nacrti  paške čipke koje je izradio  Đuro Tkalčec. Uz izložene  predmete postavljen je citat  Miroslava Antića: „Tradicija  je dobra stvar, ali ne kad se od  nje živi, već kad se stvara.”
– Ta izjava je bila poticaj da  razvijamo pašku čipku  vraćajući se na njen početak  kada je bila prozračna, gotovo filigranska čipka. Drugo  što želimo je raditi ne samo  čipku za stol ili zid već aplikativne dijelove od čipke koji  bi bili dio upotrebnih predmeta, te da se na taj način  zainteresiraju i kreatori visoke mode koji bi našu čipku  mogli ugraditi u svoje kreacije, rekla je Mirjana  Tkalčec.
Đuro Tkalčec je projektirao mostove i luke, a u mirovini se počeo baviti nacrtima paške čipke. Počeo je  crtati kada ga je punica Marica Maržić-Jelvika zamolila  da joj napravi crtež za čipku  koji je bio oštećen. Nakon  toga je počeo raditi nacrte  paške čipke, a na izložbi su  postavljeni nacrti aplikativnih dijelova za haljine,  košulje, sakoe, dječje papučice, sandale i druge upotrebne predmete.
– Projektirao sam objekte, a  sada projektiram čipku. Prvo  sam crtao neke stare čipke,  Budakove i slično za koje su  postojale fotografije, ali ne i  nacrti. Nastavio sam kombinirati staro i novo. Sada idem  prema nečem novom, eksperimentiram s novim oblicima,  ali s elementima paške čipke,  rekao je Tkalčec.
Pri izradi nacrta paške čipke Đuro Tkalčec se koristi  suvremenom tehnologijom.
– Radim u kompjutorskom  programu autocad. Krenuo  sam u realizaciju nečeg nosivog, jakne, bluze i tu je bilo  najvažnije napraviti poveznice između dijelova čipke, jer  je kroj puno toga diktirao.  Morali smo izmišljati ispune  između klasičnih dijelova  čipke. Želim da paška čipka  koju radim bude prozračna,  oslobođena stege kruga i kvadrata. Pašku čipku se mora  osjetiti. Sljedeća izložba će  biti nešto potpuno novo s elementima paške čipke, bez  stege kruga i kvadrata, otkrio  je Tkalčec.
Izložba je postavljena u  sklopu Paškog kulturnog ljeta kojeg organizira Centar za  kulturu i informacije Pag.