Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ediju Mišiću 15 godina zatvora za ubojstvo Selene Macedo

Autor: Ana Raić Knežević

24.07.2013. 22:00
Ediju Mišiću 15 godina zatvora za ubojstvo Selene Macedo

Foto: PIXSELL



Iako se još uvijek ne zna zašto je 28-godišnji Edi Mišić tog 22. kolovoza prošle godine ubio meksičku turistkinji Selenu Macedo Graciano zna se da je upravo on počinio to ubojstvo. Jučer je proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.
Tužiteljstvo je doduše tražilo maksimalnu kaznu od 40 godina za Mišića, no u sudskom postupku, prema ocjeni vijeća Županijskog suda u Splitu kojem je na čelu bio sudac Vladimir Živaljić nisu prezentirani dokazi koji bi naveli na zaključak da se radilo o teškom ubojstvu – počinjenom na okrutan i podmukao način.
Tri dana potrage
Mišić je u u šumi na Marjanu presreo Selenu, te joj vezao usta i ruke, odnio ju do zida, položio na zemlju, razodjenuo i kuhinjskim nožem zarezao po vratu. Djevojka je iskrvarila, a kako bi prikrio svoj zločin Mišić je tijelo prekrio zemljom, granjem i kamenjem. Puna tri dana tragalo se za Meksikankom, dok je njezin ubojica pritvoren u listopadu.
– Tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je ovo ubojstvo počinjeno na posebno okrutan način, odnosno nije dokazano da je u vrijeme zločina Selena Macedo Graciano bila pri svijesti, niti da je patila, obrazložio je sudac Živaljić presudu koju su u šoku i nevjerici dočekali i Mišićeva i Selenina obitelj. Mišićeva sestra briznula je u plač, dok je potresena obitelj Meksikanke bez komentara nakon objave odluke suda napustila sudnicu. Ni Selenin brat Emmanuel nije mogao suspregnuti suze.
– Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovi papilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještačenjem su njegovi tragovi pronađeni na rukavicama u ruksaku, te na Seleninoj haljini. Već iz tih dokaza je bilo jasno da je Mišić imao veze s tim ubojstvom, nastavio je sudac Živaljić demanitrajući stav optuženikove obrane da mladić nije počinitelj ubojstva te da ga je trebalo osloboditi krivnje.
Međutim, kako nije utvrđeno jesu li Selena i Edi prije ubojstva komunicirali, otpala je verzija tužiteljstva da bi se u ovom slučaju moglo raditi o ubojstvu iz bilo kakvih niskih pobuda odnosno bezobizrne osvete.
Slijede žalbe
Zato je Mišić proglašen krivim za tzv. »obično ubojstvo« za što zakon predviđa maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Toliko je Mišić i dobio, no i obrana i tužiteljstvo na ovu odluku suda imaju pravo žalbe.
Kako optuženi nije iznosio obranu, već je samo podržao završne riječi svog odvjetnika Frane Gorjana, baš nikakvih naznaka o mogućem motivu ubojstva nema. Istovremeno su vještaci psihijatri utvrdili kako je u vrijeme ubojstva bio ubrojiv i svjestan onoga što čini, no njegov branitelj ipak je tvrdio kako je riječ o neubrojivoj osobi.
Tužiteljstvo je već izrazilo svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom suda budući da su uvjereni kako je Selena Macedo Graciano ubijena na okrutan i krajnje podmukao način, zato i najavljuju žalbu na presudu.
– Hrvatska je samostalna zemlja u kojoj se poštuje sud i sve odluke donesene u njemu. Emmanuel ima potpuno povjerenje u naš pravosudni sustav. Ja sam osobno zadovoljan tijekom istrage te svom podrškom koju smo imali od strane vlade i pravosudnih tijela, izjavio je kratko meksički konzul u Splitu Marin Bosotina nakon objave presude.
Edi Mišić tijekom cijelog suđenja nije pokazivao baš nikakve emocije.