Fešta od mora, ribe i zdravlja

Slika korisnika admin
kalitunuara09_11
Adam VIDAS

Ovog petka jedanaestim Znanstveno-stručnim skupom o ribarstvu počinje još jedna Tunuara – Kualjske ribarske noći. Ipak, uz skup gdje će biti govora o stanju sitne plave ribe u Jadranskom moru, primjeni novog zakona, poticajima i slično, kaljska Tunuara široj javnosti omiljena je upravo zbog svoga zabavnog aspekta.

Svi čekaju defile

Na nadaleko poznatom defileu ribarskih brodova Zadarskim kanalom sudjeluje i po tisuću ljudi. Samu manifestaciju u dva dana posjeti i do šest tisuća ljudi, a stranci koji ljetuju u Kalima sve više planiraju svoja ljetovanja po datumu Kualjskih ribarskih noći. A njihov datum je promjenjiv iz jednog razloga – mjesečeve mijene koja utječe i na životnu mijenu ovog mjesta, kazala je direktorica Turističke zajednice Kali Ina Kolega:

– Datum je uvijek pomaknut da se odvija tijekom punog mjeseca, jer lovi se na škur. A kako u Kalima ima 40 ribara, sve se radi tad, jer inače nikog nema u mjestu, pojasnila je.

Prvi dan Tunuare obilježit će natjecanje u udičarenju za djecu, nakon čega slijedi prezentacija različitih riba i ribljih prerađevina putem projekta »Riba Hrvatske – jedi što vrijedi« u sklopu kojeg će se na četiri štanda moći kupiti sitna riba, krupna riba, riba iz uzgoja te riblje prerađevine. Bit će tu i veslačkog natjecanja s kaićima od Batalaže do Mula, nastupi mažoretkinja te za kraj koncert Dalmatina.

Subotnji defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom započet će u 10.30 sati, a ukrcaj će se obavljati u dvije ribarske lučice. Uputstva će se moći dobiti u prostorijama turističkog ureda te na info punktu, a sveukupno će u defileu sudjelovati petnaestak kaljskih ribarskih brodova, kazano je na jučerašnjoj konferenciji u Županijskoj komori Zadar.

Kako armirati mrižu?

Prvog i drugog dana Tunuare moći će se isprobati i Kualjski brudet specifičan po tome da se radi s krumpirom a koji će prvog dana spremati desetak natjecateljskih ekipa nakon čega će on biti dan na degustaciju gostima. Drugog dana je, također predviđena priprema i to u teći koja zapremine od 300 do 400 litara, a istog dana bit će demonstrirane i ribarske vještine krpanja i armiranja mreža, koje su možda lokalcima već uobičajena stvar, no gostima su vrlo zanimljiva pojava, naznačio je Zlatomir Franov, predsjednik Udruge »Kualjske ribarske noći«. Načelnik Općine Kali Duško Vidov, najavio je odsad veću promociju ove manifestacije, jer da se to radilo malo bolje do sad, »Kali bi po svojoj jačini bili u rangu s Metkovićem i njihovim lađama«, istaknuo je za kraj.

 

 Program
PETAK, 26.07.2013.
10.00 11. Znanstveno-stručni skup o ribarstvu
16.00 Natjecanje u udičarenju za djecu
17.00 „Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi"
18.00 Veslačko natjecanje s kaićimin od Batalaže do Mula (zabavni dio programa u kojem se želi prikazati stare vještine veslanja)
19.30 Natjecanje u kuhanju kualjskog brudeta
21.00 Večer mažoretkinja
22.00 Koncert grupe Dalmatino

SUBOTA, 27.07.2013.
10.30 Defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom
16.00 Morski šušur u Batalaži
17.00 „Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi"
18.00 Kuhanje velikog kualjskog brudeta
19.00 Demonstracija ribarskih vještina
22.00 Koncert klape Intrade

 

 

 

 

 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno