GONG-ovo zvono

Slika korisnika admin

Inicijativa GONG-a za promjenu izbornog zakona za koju okuplja saborski kružok od 29 zastupnika jer „Vladi se ne da", teško da bi mogla postići prolazno vrijeme kakvo bi htjeli zagovarači ove inicijative (do parlamentarnih izbora iduće godine), a o željenom konsenzusu koji bi uključivao i trenutačno šuteće dvije najjače političke stranke, da se i ne govori.

Naime, iako je javnosti, a posebno političarima, posve jasno kako se izborni sustav može i treba unaprijediti da bude pošteniji i demokratičniji o čemu upravo zvoni GONG, a bome i Željka Markić iz inicijative „U ime obitelji", najgrlatiji političari „prave se Englezi" i čekaju kakvog će odjeka imati inicijativa pa da onda ispale komentar kojim neće ubiti u pojam birače.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić i Nenad  Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti, predložili su izborne regije Hrvatske, njih šest, a uz manji broj izbornih jedinica posebnu zebnju među političarima starog kova izaziva prijedlog o preferencijalnom glasovanju koje su građani testirali na izborima za EU parlament. Drugačije bi bilo i medijsko praćenje izbornih stranaka i kandidata - prema njihovom rejtingu u javnosti, a bolje bi se nadziralo i financiranje izborne kampanje. Tko bi otvoren demokratičnosti imao što protiv ovih prijedloga osim onih koji po naučenoj računici, šlepajući se uz  stranku, ne moraju biti posebne osobnosti već više ljudi od povjerenja stranačkom šefu što im sigurno utire put u željeni saborski raj. Kod preferencijalnog glasovanja imaju, pak, šansu one persone koje nisu visoko na listi, ali su omiljene i cijenjene među biračima pa imaju priliku da ih upravo građani zaokruživanjem njihovog imena lansiraju u Sabor i kao niže rangirane.

Uvođenje transparentnosti u financiranje izbornih kampanja nešto je što bi konačno trebalo biti definirano i zaživjeti u izbornom sustavu pa se naknadno ne bi moralo kopati kojim je kanalima neki poduzetnik dobio poslove nakon osvajana vlasti onih kojima je bio politički mecena.

To bi uvelike spriječilo koruptivne radnje i nepotizam. Koliko je to važno pokazuje, nažalost, činjenica da je taj društveni korov raširen na svim poljima društva do te mjere da se ne samo za visoke pozicije, nego i ona "mala" zaposlenja, odmah prepoznaje politička struja koja je podobnog izbacila na položaj sposobnog.

Sabor bi preferencijalnim glasovanjem dobio glasačima kvalitetnije zastupnike, a tome bi se u ime demokratičnosti trebali pokoriti i donedavno najnepopularniji, šef HDZ-a Karamarko i trenutačno najnepopularniji, premijer Milanović.

Možda bi to otvorilo put neophodnom zaokretu u percepciji politike i političara općenito. Možda bi to u budućnosti podrazumijevalo da političar nije ponajprije majstor kalkuliranja, političkog trgovanja, tašti vlastoljubac izvježban za stjecanje imovinske koristi na štetu poreznih obveznika.

Istina, kako inicijativu GONG-a kritizira HDZ, kraj je srpnja, godišnji su odmori, za kvalitetan prijedlog treba vremena, no kad ima volje ima i načina. Loše bi bilo kada bi se ova inicijativa pokazala kao prikupljanje političkih bodova u Josipovićevoj predsjedničkoj kampanji.

Predsjedniku je, naime, GONG-ov prijedlog dobar i poticajan, no dok sve ostaje na inicijativi i riječima, a posebno šutnjama, bez prevladavajuće političke volje da se izborni sustav mijenja na bolje, politika će se nastaviti povlačiti po blatu kao posao u koji se ulazi radi vlastite, a ne opće dobrobiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno