Narodni muzej priređuje izložbu posvećenu Sophiji Loren

Slika korisnika admin

U povodu osamdesetog rođendana velike glumačke dive, Sophije Loren, Narodni muzej u Zadru priređuje izložbu fotografija u njezinu čast. Na izložbi "Ieri, Oggi, Sophia - portreti jedne dive" obuhvaćeno je 27 slika, a zamišljena je kao počast Sophiji Loren, njezinoj umjetnosti i ljepoti.

Narodni muzej izložbu, koja se otvara se 6. kolovoza u 20 sati u odjelu Muzej grada Zadra, organizira u suradnji s talijanskim Institutom za kulturu iz Zagreba. Po otvorenju prikazat će se dokumentarni film "Žene koje su postale mit: Sophia pripovijeda o Loren".

Sophia Loren, pravim imenom Sofia Villani Scicolone, svjetsku slavu stekla je 60-ih godina 20. stoljeća, a ostat će upamćena kao prva glumica  u povijesti koja je dobila Oscara izvan engleskog govornog područja za talijansku ratnu dramu La Ciociara. Njezina životna priča i sama sliči filmskom scenariju. Ružno pače izraslo je u prekrasnog labuda, petnaestogodišnjakinju koja je kao model zarađivala da bi uzdržavala siromašnu obitelj. Nakon par manjih uloga Sophia je 1957. upoznala starijeg producenta Carla Pontija za kojeg se udala na svoj 23. rođendan. Od njega se morala rastaviti kako bi ga spasila od optužbe za bigamiju jer je on već prije bio oženjen, ali je ipak ostala s njim u ljubavnoj vezi. Brojni poznati glumci i zavodnici onog doba bili su očarani njezinom ljepotom, a priča se da su joj brak nudili Cary Grant s kojim je snimala Ponos i strast i Peter Sellers s kojim je snimala komediju Milijunašica. Sellers se zbog nje navodno bio spreman razvesti i od svoje supruge. Jedan od ne tako svijetlih trenutaka njezine karijere je i zatvorski život, a iza rešetaka ćelije Loren je provela 18 mjeseci zbog neplaćanja poreza. Empire časopis smjestio ju je 1995. na 25. mjesto najseksi zvijezde u filmskoj povijesti. Osim Oscara, osvojila je i pet Zlatnih globusa.

Kroz rijetke i zagonetne portrete, izložba prati karijeru talijanske dive par excellence, filmske ikone u svijetu; od kradljivice iz filma Peccato che sia una canaglia (1954.) do seljanke iz filma La bella mugnaia (1955.), od Cesire, očajne majke iz filma La ciociara (1960.) do drske Filumene iz filma Matrimonio all'italiana (1964.), te do Antoinette zarobljene u beznadnom obiteljskom mikrokozmosu u filmu Una giornata particolare (1977.).

Sophia je često utjelovljavala status žene u Italiji u vremenu kad se ona pokušava uzdignuti nakon rata te brzim korakom kreće prema ekonomskom napretku. Riječ je o galeriji portreta koji prikazuju glumičine različite osobnosti s filma i sa snimanja, dok stoji uz bok izvrsnim redateljima - tu je prije svega Vittorio De Sica, čija se četrdeseta godišnjica smrti obilježava ove godine. Tu su i glumci, prije svega neizbježni Marcello Mastroianni, zatim Jean-Paul Belmondo, njeni vjerni suputnici na dugom osobnom i profesionalnom putu protkanog brojnim uspjesima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno