Sinčić Zmajloviću poručio kako će mu kamion "cnog brda" dovesti pred ministarstvo

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Ako žurno ne dođe do sanacije Crnog brda, 138 tisuća tona karcenogene troske koja je iz šibenskog TEF-a dopremljena u neposrednu blizinu kuća u Biljanima Donjim, pun kamion za život opasne troske ćemo dovesti ministru Zmajloviću pred Ministarstvo zaštite okoliša u Zagreb. Neka onda vidi hoće li, ili neće biti novaca za sanaciju Crnog brda, poručio je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida na konferenciji za medije koja je jučer održana u Općinskoj vijećnici u Zemuniku.

- Pozivam ljude da se ne boje, neka se bore za svoju djecu, za sebe. Jer ovo je jedna od najstrašnijih priča koju sam doživio u Hrvatskoj. Otrovna silikomanganska i feromanganska troska iz Tvornice elektroda i ferometala nikad nije propisno zbrinuta, već je taj otrov samo premješten iz Šibenika u Biljane Donje, kazao je Sinčić.

Pritom je istaknuo kako je dokumentirano dokazano da su otrovi dospjeli u podzemne tokove pitke vode kojom se opskrbljuje vodom za piće cijeli Zadar i Zadarska županija. Jer, kaže, veća količina odloženog kamenog agregata dobivenog kao nusproizvoda pri sanaciji metalne troske iz šibenskog TEF-a ugrožava kvalitetu svakodnevnog života, čistoću okoliša i utječe na zdravlje lokalnog stanovništva.

- To je strašni ekocid, vjetar nosi prašinu na krovove kuća koja potom kišom dospijeva u cistene. Vinogradi, maslinici, voćnjaci i povrtnjaci su prepuni otrovne crne prašine. Popeli smo se na brdo, snimili i razgovarali s ljudima u obližnjim naseljima. Otiđite na Youtube i čut ćete i tko je stavio "pinku" u džep za ovaj posao ubijanja stanovništva. Ljudske priče i sudbine iz Škabrnje zbog otrovne troske su stravične, zaključio je Ivan Vilibor Sinčić.

U samo jednoj ulici u Škabrnji od raka je oboljelo 30-ak mladih ljudi, kaže, od raka pluća i dišnih puteva zbog kancerogene troske pohranjene neposredno uz kuće i uz stotine hektara najplodnije zemlje u Ravnim kotarima te iznad dva podzemna toka koja završavaju u izvorištima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno