Branitelji: Nećemo dopustiti četnikovanje u Morpolači!

Slika korisnika valentinam
Policiji već prijavljen skup za pravoslavnu slavu
Želim najprije istaknuti kako poštujemo pravo pravoslavnih vjernika i podržavamo ih u njihovom obilježavanju svojih blagdana. Naša udruga će poduzeti sve kako bi spriječila nastup svih pjevača iz Srbije koji ovdje dolaze veličati četništvo", govori Nedjeljko Genda, predsjednik
S lanjskog prosvjeda branitelja u Morpolači

Na obilježavanju slave pravoslavnog blagdana svetog Vasilija  prošle je godine u Morpolači jedva izbjegnut međunacionalani sukob  kada su branitelji krenuli prema ovom mjestu u općini Stankovci želeći  spriječiti nastupe "četničkih pjevača". Čuli su da će u mjestu nastupiti  Mile Delija koji svojim pjesmama veliča bivšu  srpsku državu nastalu od  okupiranih dijelova Hrvatske,  Krajinu.

Isti scenarij, nažalost, mogao bi se ponoviti i ove godine jer su u braniteljskim udrugama saznali da kako bi 1. kolovoza u Morpolači, potom i u  Kašiću trebao nastupiti Mile Delija. Srpski pjevač, čija je glavna pjesma  na ovakvim slavama "Vratite se krajišnici",  nastupio je u Žegaru proteklog vikenda, a u zadarskoj policiji potvrdili su nam da je u Morpolači  već prijavljen skup.

Predsjednik UHDDR-a Benkovac, Nedjeljko Genda, otvoreno kaže kako će "njihova udruga poduzeti sve kako bi spriječila nastup svih pjevača  iz Srbije koji ovdje dolaze veličati četništvo":

- Želim najprije istaknuti kako poštujemo pravo pravoslavnih vjernika  i podržavamo ih u njihovom obilježavanju svojih blagdana jer je sloboda  svakog čovjeka obilježiti svoje blagdane, a mi smo sretni što je naša  država danas takva da je to svima omogućeno, pa i onima koji su nas napadali. Međutim, je li od njih pošteno da svaku svoju slavu pretvore u veličanje četništva i dovode pjevače koji usred Hrvatske pjevaju o Krajini i  o Draži Mihailoviću? Što misle kako se mi branitelji osjećamo, prije svega  radi naših prijatelja koji su poginuli za Hrvatsku, ali i Srba koji su također  časno dali život za ovu zemlju?  O tome je ovdje riječ, a ne o tome da nam  smeta proslava njihovih blagdana, kako oni pokušavaju prikazati - kaže  Genda, dodajući kako apeliraju na solidarnost Srba u Zadarskoj županiji  "barem prema mrtvim braniteljima, ako ne prema živima":

- Želim im svako dobro povodom njihova blagdana i dostojanstveno  obilježavanje, ali istoga trenutka kada čujemo da 1. kolovoza u Morpolači i 2. kolovoza u Kašiću zazivlju Krajinu i veličaju četništvo, dolazimo  tamo! Ne napadati, ne daj Bože, ni vrijeđati ni išta slično, samo ćemo reći  neka prekinu koncert - poručuje Genda.

Iz još jedne braniteljske udruge poručuju da  neće dozvoliti ovakvo  pljuvanje po hrvatskoj državi, osobito uoči Oluje, kaže Milan Nimac,  predsjednik Prvog hrvatskog redarstvenika.

- Najprije želim istaknuti da apeliram na nadležne hrvatske institucije  da spriječe četničke derneke usred Hrvatske, jer to nije posao nas branitelja, već  njihov. Oni za to primaju plaću, a mi smo branitelji u ratu odradili svoje. Ne želimo probleme, niti ikakve sukobe, zato molimo neka se  na vrijeme zaustavi skup za koji znamo da će se pretvoriti u proslavu  Krajine i četništva- kaže Nimac.

Željko Bajalica, predsjednik Srpskog odbora solidarnosti, iz svoje je  kuće u selu Žažvić prošle godine pratio što događalo u Morpolači, napominjući kako je situacija bila vrlo opasna:

- Moglo se svašta dogoditi, nadam se da će ove godine sve proteći mirno. Ne vjerujem da itko normalan može doći iz Srbije i veličati četništvo,  ali je  organizator taj koji mora voditi računa koga dovodi i što će taj pjevati. Prvi osuđujem pjesme koje veličaju četništvo, ali s druge strane  Srbima u Hrvatskoj treba dozvoliti obilježavanje njihovih  blagdana- govori Bajalica dodajući kako možda i razumijeti da njegove sunarodnjake  emocije nekad ponesu pa zapjevaju i ono što ne treba i što ne misle.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika momcilo
Tomson i veličanje ustaštva 05 - 08 u kninu je u redu a srbima treba zabraniti ulazak u Hrvatsku jer bi možda mogli da pjevaju nešto što se možda nekome u Hrvatskoj nebi svidjelo . Kad Tomson zapjeva u kninu Jasenovac i Gradiška stara svi srbi koji tamo žive pjevaju uglas sa njim i zato je to u redu a pošto bi neki srbin možda nešto zapjevao što bi vređalo čast nekog hrvata to bi bilo najbolje da granična policija odma na granici vrši egzekuciju sviju koji dolaze iz srbije jer bi možda mogli da prljaju lijepu našu ali im treba oduzeti pare i sve što je vrijedno jer ipak mi hrvati nismo glupi pa da baš sve srpsko mrzimo .